Skip to main content

Fra Lægeforeningens Lægeansvarsudvalg. Et emne til debat: Bryd loven eller bryd lægeløftet

Per Fraulund Sørensen

25. jun. 2010
4 min.

Klara er 84 år, hun er enke, og hun bor permanent på et somatisk plejehjem.

Klara er dement. Hun er under værgemål, dvs. at børnene i samråd med hjemmeplejen har været med til at tage beslutningen om, at hun skulle flytte på plejehjem to år tidligere, fordi hun ikke længere på forsvarlig vis kunne klare sig i sin egen bolig. Mens hun boede i hjemmet på Lærkevej, gik hun i gang med at lave mad flere gange om dagen, glemte hvad hun havde gang i, forlod tændte kogeblus, opbevarede fordærvet mad i køkkenskabene og kunne ikke finde ud af vaskemaskinen. Hun spørger stadig til sit tidligere hjem, mener hun er på ferie på plejehjemmet, men finder sig pænt i opholdet. Sønnen varetager Klaras pengesager.

Klara er omgængelig, taler venligt til de øvrige beboere og har let til smil. Men personalet har et stort problem: Klara kan ikke fordrage, at nogen rører ved hende. Da hun er ude af stand til at varetage sin personlige hygiejne, har personalet efter kontakt til kommunalbestyrelsen opnået tilladelse til kortvarigt at fastholde Klara med fysisk magt, så hun kan blive tørret bagi efter toiletbesøg, blive vasket og få børstet tænder.

Lægen har ikke haft særlig meget med Klara at gøre før i tiden. Hun har for lavt stofskifte og får substitutionsbehandling med Eltroxin, og tidligere fik hun taget stofskifteprøver en gang om året, for at man kunne justere den medicinske behandling.

Personalet har tilkaldt lægen, fordi Klara er blevet mere træt, irritabel og mistroisk. Det er desuden den faste kontaktpersons indtryk, at Klara hører dårligt.

Lægen får en hyggelig sludder med Klara og beder hende så vende øret til, så han kan bruge otoskopet.

Klara er ikke helt klar over, hvad der skal ske, så lægen får et kort indblik i venstre øre, som er tilstoppet med voks. Herefter er freden forbi. Klara slår lægens hænder væk og vil under ingen omstændigheder have kigget ind i højre øre. Lægen forsøger også at få lov at tage en blodprøve, men det vil Klara ikke være med til. Hun holder armene krydset over brystet og slår SOSU-assistenten, som forsøger at berolige hende.

Lægen beder SOSU-assistenten, om hun vil støtte Klaras hoved, og om SOSU-assistenten vil holde hendes arme, så han kan få skyllet Klaras ører. Det er velkendt, at nedsat hørelse kan give adfærdsproblemer hos ældre, forklarer han.

Men nej, personalet må ikke fastholde Klara med magt i forbindelse med denne lægefaglige handling.

Jamen, hun må jo godt få børstet tænder ved brug af magt, siger lægen. SOSU-assistenten forklarer tålmodigt lægen, at tandbørstning hører under serviceloven, mens øreskylning og blodprøvetagning hører under sundhedsloven. Lægen går med uforrettet sag.

Klara hører fortsat dårligt, lægen ved hvorfor, men kan ikke gøre noget ved det. Og er hendes stofskifte velbehandlet?



Kære kolleger, synes I som Lægeforeningens Bestyrelse og Lægeansvarsudvalget, at der i sundhedsloven er et hul, som forhindrer læger og andet sundhedspersonale i at give fornuftig og lidet indgribende hjælp og behandling til personer med reduceret psykisk funktionsevne?

Kan I hjælpe os med at foreslå punkter til listen over sundhedsfaglige indgreb, som kan udføres ved anvendelse af kortvarig fysisk tvang, men som vil give f.eks. den demente et bedre liv efterfølgende?

Send forslag og kommentarer til Lægeforeningens Juridiske Sekretariat på e-mail kmt@dadl.dk og pfs@dadl.dk. Lægeforeningens jurister, kontorchef Karin Mette Thomsen og konsulent Per Fraulund Sørensen, vil tage imod jeres forslag og kommentarer.

Lægeforeningen vil anvende jeres forslag i sit videre arbejde for en ændring af sundhedsloven, så der kan åbnes mulighed for, at der kan gives tilladelse til en begrænset magtanvendelse i konkrete situationer, hvor den nødvendige behandling af patientens helbreds- og sundhedstilstand vægtes højere end en kortvarig fastholdelse af patienten.

Sundhedslovens regler

Sundhedslovens regler siger følgende:

»Hvis en patient i ord eller handling tilkendegiver, at vedkommende ikke vil behandles, er der, uanset samtykke fra værge eller pårørende, ikke hjemmel til at gennemføre behandlingen med tvang«.

Lægeforeningens lægeansvarsudvalg

Lægeforeningens lægeansvarsudvalg består af følgende medlemmer:

Overlæge Marlene Mohr, formand

Reservelæge Camilla Fenst

Overlæge Per Helligsø

1. reservelæge Kaare Mai

Alment praktiserende læge Margit Maltesen

Reservelæge Mogens Ydemann

Alment praktiserende læge Ole Nørskov

Speciallæge Niels Siebuhr

Overlæge Mogens Tangø