Skip to main content

Fra praksisudvalgenes holdeplads

Af Jens Albrechtsen, praksisudvalgsformand i Vestsjællands Amt

2. nov. 2005
2 min.

Telefonen ringede ikke 10 gange om dagen og om aftenen med fortvivlede kolleger, frække journalister, og andet vanskeligt. Alt foregik stille og roligt, og de øvrige medlemmer af praksisudvalget var fra starten en stor støtte, og sekretariatet uundværligt. Også P.L.O.s centrale sekretariat stod bi med hjælp.

Det skulle vise sig at være en stor fornøjelse at få opgaverne præsenteret i gennemarbejdet form, så jeg kunne koncentrere mig om at overveje de problemer, en given sag rejser, og finde løsningsmuligheder, hvorefter det praktiske arbejde bliver udført af alle i fællesskab.

Primær kontaktperson

Formandsopgaven er at holde styr på initiativerne set i en større sammenhæng. Praksisudvalgsformanden er også ofte den primære kontaktperson for amtets embedsmænd, politikere, og kollegerne. På en almindelig dag bruges der vel -1 time på arbejdet, med store udsving. Et velfungerende sekretariat er en nødvendig støtte og hjælp. Det har vi heldigvis.

Glæden ved arbejdet er at se nogle ting udvikle sig fra ideer til konkrete resultater.

Samtidig føler man også som praksisudvalgsformand, at man har lidt indflydelse på arbejdsvilkårene i sin dagligdag og forstår, hvad der foregår i »den store sorte gryde«.

Måske er det en illusion, men alene følelsen er en forbedring af arbejdsglæden.

Det sværeste er konflikter med amtet om forhold, som er vanskelige at tolerere for kollegerne.

At nå frem til en tilfredsstillende løsning kan være svært og give anledning til mange overvejelser.

Lægeforeningens tillidsmandskursus om forhandlingsteknik har været en utrolig indsigtsgivende og styrkende ballast, som umiddelbart gør, at man uvægerligt ændrer sin tænkemåde fra konfrontation til konstruktion.

Kollegaer med overskud

Det er også en stor glæde at opleve samarbejdet med de øvrige tillidsfolk i hele lægeforeningen. Det er sikkert hovedsageligt kolleger med lidt overskud, der kaster sig ud i tillidsmandsarbejde. Des-uden prøver vi i praksisudvalget bevidst at styrke det sociale element i det fagpolitiske arbejde, (det hedder vist team-building på managementsproget.) Vi inddrager bevidst »de nye«, og tænker ofte på, at der også er en tid efter vi andre er ophørt.

På landsplan er der god kontakt mellem de enkelte praksisudvalgsformænd, og man kan altid få et godt råd om en situation, andre har erfaringer med. Tillidsmandsarbejdet kan kun anbefales som en ekstra dimension i dagligdagen.