Skip to main content

Fremtidens Lægeforening

Jens Winther Jensen

24. apr. 2006
2 min.

Lægeforeningens fremtidige organisering er til debat, og den næste runde finder sted på Lægemødet den 28.- 29. april i Odense. Vi skal sikre, at lægerne fortsat har en stærk interesseorganisation, der kan betjene medlemmerne centralt og decentralt, og vi skal sikre, at lægesynspunkter er repræsenteret i den sundhedspolitiske debat regionalt og på landsplan. Fornyelsen skal være bredt baseret i medlemmernes ønsker og behov.

Det afspejler sig i selve Lægemødets form, hvor vi aktiverer hele repræsentantskabet i debatten om Lægeforeningens fremtid og ikke kun de få, der går på talerstolen. Vi starter derfor med tre parallelle sessioner, hvor repræsentanter på tværs af søjler i mindre grupper kan finde de vinkler og emner vedrørende Lægeforeningens fremtid, som de finder vigtigst. Dagen efter fortsættes diskussionen i plenum, hvor repræsentantskabet skal beslutte, hvordan vi kommer videre med fremtidens lægeforening på grundlag af to hovedmodeller:

Det ene alternativ er »forhandlingsorganisationernes lægeforening«, hvor de foreninger, der har forhandlingsretten, direkte udpeger til Lægeforeningens besluttende organer på samme måde som i dag. Bestyrelsen udstyres med mandater til at forholde sig til stands- og sundhedspolitiske spørgsmål.

Det andet alternativ er en lægeforening, hvor de besluttende organer vælges af medlemmerne ved direkte valg. Bestyrelsen får således mandat til at forholde sig til stands- og sundhedspolitiske spørgsmål uden om de foreninger, der har forhandlingsretten.

Konklusionerne på Lægemødet skal gøre det muligt for Hovedbestyrelsen at udarbejde egentlige beslutningsforslag til Lægemødet 2007 - året, hvor Lægeforeningen har eksisteret i 150 år.

Diskussionerne på Lægemødet er godt forberedt. Hovedbestyrelsen nedsatte efter sidste Lægemøde tre arbejdsgrupper, der skulle beskrive modeller for den politiske struktur og organisation med udgangspunkt i de tre hovedopgaver i Lægeforeningen: standspolitik, sundhedspolitik og forhandlingsopgaven. De tre rapporter er blevet meget forskellige, og de giver hver sit bud på en løsning.

Det er tydeligt, at der ikke er »en rigtig løsning«, men en række forskellige måder at vælge fx formand, bestyrelse og repræsentantskab, der så igen kan kombineres. Der er dog visse fællestræk i forslagene. Det er gennemgående, at forhandlingsopgaven skal varetages tæt på de grupper, der forhandles for, og der skal være stor selvbestemmelse i forhandlingsspørgsmålene. Der er også enighed om, at Lægeforeningen skal række længere ud end i dag. Der skal samarbejdes mere med de videnskabelige selskaber, og studenterne må også gerne komme tættere på.

De tre rapporter kan findes på www.laeger.dk/Lægemødet. Se også reportagen i dette nummer af Ugeskriftet.