Skip to main content

Fritidsjob på privathospital

Journalist Mette Breinholdt

2. nov. 2005
4 min.

Arbejdet på Privathospitalet Dalgas, må ikke tage noget fra opgaverne i praksis. På det punkt er praktiserende læge i Herning, Peter Aarslev, 100 pct. sikker.

Siden hospitalets start i år 2000 har han været medejer af hospitalet, og arbejder der i øjeblikket ca. tre timer om ugen.

- Jeg beskæftiger mig med akupunktur, og det er lidt svært at dyrke hos os selv, siger han, og hentyder til sin kompagniskabspraksis med fem ligeværdige kolleger.

Sine egne patienter kan han godt tilbyde akupunktur - og gør det, inden for Sygesikringens rammer, med afregning som for en almindelig konsultation. Men andre patienter er sværere at trække ind i praksisen.

Før Dalgas kom på tale, over-vejede Peter Aarslev at tage private patienter ind i praksis efter lukketid. Men det var en svær nød at knække. For hvad koster det, når de private patienter ringer i åbningstiden og trækker på kompagniskabets fælles sekretærer? Og hvordan beregner man rengøring og slid på lokalerne?

- Administrativt var det langt lettere at flytte det uden for praksis, siger han som forklaring på, at Dalgas var en klar mulighed for ham.

Første prioritet

Alligevel er engagementet i Dalgas stadig en balancegang, hvor Peter Aarslev ser det som meget vigtigt at holde tingene adskilt.

- Klokken 8-16 er et rødt område i kalenderen, siger han og henviser til, at i den tid helliger han sig arbejdet i praksis. På nær altså på fridage, hvor han også kan lægge noget arbejdskraft på Dalgas.

- Det kunne selvfølgelig være fristende lige at smutte ned på Dalgas i frokostpausen. Men hvad så, hvis der pludselig blev brug for mig i lægehuset?, siger han og understreger, at arbejdet i praksis altid har topprioritet. Det viser sig eksempelvis ved, at han et par gange har måttet komme for sent til patienter på Dalgas, fordi arbejdet i praksis er blevet forsinket.

For så vidt muligt at undgå uenighed i kompagniskabet er fem af de seks praktiserende læger tilknyttet Dalgas, hvor de har forskellige opgaver. Den sjette kompag-non er helt ny og er tilbudt med-ejerskab, men har endnu ikke slået til.

- I teorien kunne det jo tænkes, at arbejdet på Dalgas ville tage noget fra praksis. Og da vi som kompagniskab deler både regninger og indtægter lige over, skal vi kunne stole på, at hver især giver sin fulde arbejdskraft til fællesskabet, siger Peter Aarslev.

Rene linjer

I forhold til sine egne patienter risikerer Peter Aarslev også at komme i klemme. For hvad nu hvis en patient har behov for at komme på privathospital, enten for en helt tredje behandling eller for at få mere akupunktur eller en helbredsattest, som de ikke kan tilbyde under almindelige vilkår i praksis - er Peter Aarslev så uvildig?

- Når det gælder akupunktur, henviser jeg ikke mine egne patienter til sygehuset, men behandler dem inden for rammerne i praksis, siger han.

Men det kunne da ske, at en patient ville benytte ventelistegarantien til at få foretaget et arbejds-EKG på et privathospital, hvilket de kan tilbyde på Dalgas men ikke i praksis. Og hvad ville Peter Aarslev i så fald råde en sådan patient til?

- Jamen så ville jeg da sige, at det kan de få i privat regi. Eksempelvis på Dalgas, siger han.

Ingen kommentarer

Så vidt Ugeskriftet har kunnet finde frem til, er Dalgas det eneste privathospital, der har almenmedicinere tilknyttet. Ved spørgsmålet om, hvad kollegerne i byen siger til deres engagement i den private sygehussektor, ler Peter Aarslev:

- Siger? Jamen de siger ikke noget.

Han fortæller, at de efter åbningen af hospitalet holdt åbent hus for kolleger. Men arrangementet var meget dårligt besøgt, og de fleste der kom, var udenbys.

- Jeg tror, mange praktiserende læger af princip er imod privathospitaler. De føler måske lidt, at vi er gået over til fjenden, siger han.

Men det er ikke en modvilje som belaster samværet. Det er ikke sådan, at Peter Aarslev føler sig uvelkommen.

- De snakker bare ikke om det. Kollegerne spørger aldrig til, hvordan det går på Dalgas. Og det gælder i øvrigt også kollegerne på sygehuset, siger han.