Skip to main content

Frivilligliste til AstraZeneca er ikke helt urealistisk

Lægeforeningens formand Camilla Rathcke mener, at det godt kan give mening at oprette en frivilligliste til borgere, der gerne vil have et stik med AstraZenecas vaccine. Konceptet med at lade sig vaccinere på eget initiativ ses også ved andre vaccinationer, siger hun.

Ditte Damsgaard dd@dadl.dk

16. apr. 2021
4 min.

Meldingen om, at Danmark dropper AstraZeneca-vaccinen, rejser en masse spørgsmål om de mange doser, i alt 200.000, der lige nu ligger på køl på Statens Serum Institut.

Flere politikere og borgere har ytret ønske om at oprette en frivilligliste, hvor borgere kan melde ind, om de vil modtage vaccinen, trods risiko for de bivirkninger, som fik Sundhedsstyrelsen til at droppe vaccinen.

Partier i blå blok foreslår at gøre AstraZeneca-vaccinen til en mulighed for dem, der frivilligt vil tage den, og Venstre har bedt Sundhedsministeriet undersøge det nærmere, skriver Jyllands-Posten.

Og det er ikke helt urealistisk, mener Lægeforeningens formand Camilla Rathcke.

»Det er ikke nyt, at der er bivirkninger, undertiden også alvorlige bivirkninger ved lægemidler, og at der sker en opvejning af fordele vs. ulemper ved anbefaling af ordination, som patienten skal kende og samtykke til. Forskellen er hér, at der er tale om en vaccine til forebyggelse af sygdom og ikke et lægemiddel til behandling af sygdom. Man behøver så at sige ikke at føle sig ’tvunget ud i det’, og ved vacciner skal risikoen for bivirkninger, ikke mindst meget alvorlige bivirkninger, virkelig måles op mod fordelen ved at lade sig vaccinere. Ikke mindst, hvis man ikke er i risiko for særlig alvorlig sygdom eller ligefrem død af den sygdom, man vaccinerer sig mod. Men konceptet med at lade sig vaccinere på eget initiativ mod en given sygdom og med en given vaccine med de bivirkninger, den kan give, er ikke anderledes end diverse andre vaccinationer, som vi vælger at få, men som vi ikke nødvendigvis skal have, fx mange rejsevaccinationer«.

Hvis læger frivilligt kunne få et stik med AstraZeneca-vaccinen, ville mange læger formentlig sige ja, siger Camilla Rathcke.

Hun kunne også sagtens forestille sig, at lægerne gerne ville vaccinere de frivillige AstraZeneca-modtagere.

»Mange læger vil sikkert også gerne have andet stik, for så er det overstået. Og der er sikkert også mange borgere, der gerne lod sig vaccinere med AstraZeneca-vaccinen. Spørgsmålet er, hvad der skal ske med dem nu, kan og vil de blive tilgængelige for frivillig anvendelse, kan de rekvireres og af hvem og hvordan. Sundhedsstyrelsen har ikke beskrevet, om eller hvordan de vil give borgerne det tilbud, men samtidig er det et tilbud, mange borgere bør kunne få, hvis de ikke er bekymrede og mener, at den meget lille risiko for alvorlig bivirkning, der er, er værd at løbe«.

Det anderledes er, at AstraZeneca-vaccinen ikke er i fri handel, påpeger Camilla Rathcke.

»Det er ikke en vaccine, som man som enkelt læge kan rekvirere, og det er heller ikke noget, en almindelig borger kan anmode om at få. Derfor er der mange ubesvarede spørgsmål, og de skal afklares«.

Hvis der kommer alvorlige bivirkninger, skal vedkommende have behandling. Rejser det et lægefagligt dilemma, hvis vedkommende selv har påtaget sig ansvaret?

»Selvfølgelig skal vedkommende have behandling, ligesom vedkommende skal også have behandling for andre medicinskader eller -bivirkninger eller i øvrigt alt muligt, vi risikerer at påføre os selv, hvad enten det er sygdom efter rygning, uheld efter hasarderet kørsel eller at have fået en vaccine, vi vidste, indebar en meget lille risiko for en alvorlig bivirkning. Det er ikke en vaccine, som vi decideret er blevet frarådet at bruge. Det er bare en vaccine, som Danmark har valgt ikke at bruge i sit vaccinationsprogram for nuværende. Mange andre lande bruger den stadig, og i det danske vaccinationsprogram mod COVID-19 er den ikke med herefter, men det kan være, at den bliver indført igen, hvis epidemien blusser op«.

Vaccinen er altså ikke blacklistet, og Camilla Rathcke hæfter sig ved, at Sundhedsstyrelsen ikke har dømt AstraZeneca-vaccinen ude.

»Vi har aktuelt indtrykket af velkontrolleret epidemi. Vi er godt i gang med at vaccinere befolkningen bredt set og har vaccineret dem, der er i størst risiko. Og vi har også adgang til vacciner, som ikke har disse bivirkninger. Det er en kombination af mange ting. Jeg hæfter mig også ved, at Sundhedsstyrelsen siger, at hvis vi kommer i en situation, hvor vi er nødt til at bruge den, fordi smitten eksploderer, vil man gøre det«.

Læs også:

Lægeforeningen efterlyser en plan for vaccination af sundhedspersonalet