Skip to main content

Garantier i den blå luft

Anne Steenberger, as@dadl.dk

3. feb. 2012
4 min.

To gange har Rigsrevisionen sagt til Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen, at de skal overvåge, at ventetiderne på kræftbehandling bliver overholdt. Første gang var i 2008. Anden gang var kort efter jul, hvor Rigsrevisionen skrev, at det er »særdeles utilfredsstillende, at Sundhedsministeriet ikke som oplyst har etableret detaljeret overvågning«.

Irettesættelsen spejler den kendsgerning, at ingen ved, om de mål, der er sat for kræftbehandling i form af pakkeforløb og maksimale ventetider, bliver opfyldt. Selv om der er brugt politiske løfter og mange milliarder på det.

Afsløringen af den manglende dokumentation medførte skarpe reaktioner: »Det er et dybt problem i det danske sundhedsvæsen«, siger formand for Kræftens bekæmpelse, Frede Olesen. »Man glemmer at dokumentere de sundhedsmæssige og økonomiske effekter af det, man gør«, siger professor, direktør i Dansk Sundhedsinstitut, Jes Søgaard.

Problemet er soleklart for kræftpatienterne, der venter alt for længe på operation. Men det er også et politisk problem: Ingen har styr på, om vi overholder ventetiderne på kræftbehandling. Det sidste ligner en politisk skandale og det var den Rigsrevisionen pegede på. Der er givet 6, 8 mia. kr. til kræftindsatsen fra 2007 til 2010 - men man ved ikke, hvad samfundet har fået for det.

Ingen gjorde noget

Den prekære situation - at der ikke fandtes et overblik - blev grebet forskelligt an fra faglige og administrative aktørers side. På den ene side sagde fagfolk, at der var problemer på nogle områder med at overholde ventetiderne. På den anden side var der fra administratorers side en stor lyst til at melde ud, at det så godt ud og gik fremad - hvilket nok er sandt, men altså ikke den fulde sandhed.

Det har undret nogle, at ingen skar igennem og gjorde noget, sagde noget. Blandt andre Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, som i en leder her i bladet skrev:

»Der er gået år, og nogle må have haft en snigende fornemmelse af, at der ikke var det fornødne overblik, og burde i det mindste have gjort opmærksom på det.«

Men man har efter Rigsrevisionens kritik haft travlt med at bedyre sin uskyld. Sundhedsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse efter et møde i Task Force, der netop er sat i verden for at overvåge, at kræftventetiderne overholdes, den 6. januar:

»Det blev på mødet i Task Force konstateret, at Sundhedsstyrelsen ikke de seneste to år har modtaget informationer om problemer med at overholde de maksimale ventetider på kræftområdet fra regionerne«.

Sundhedsstyrelsen sender altså aben videre til regionerne.

Ugeskriftet spørger Danske Regioner, hvor længe de har kendt til den konkrete sag om for lange ventetider på behandling for bugspytkirtelkræft, svaret lyder i en mail:

»Ikke særlig længe. Dels har kræftformen »gemt« sig bag større kræftformer i forhold til udfordringer (protastakræft, brystkræft) dels har vi end ikke set den 1. rapport fra den pågældende DMCG, da rapporten ikke er offentliggjort«.

Mødet i november

Hvad der står fast, er, at den 25. november vidste alle de centrale aktører det. Da var der møde i Kræftstyregruppen, og her sidder repræsentanter fra Sundhedsministerium, Sundhedsstyrelse, faglige selskaber med videre.

I referatet står:

»Forløbstiden (fra afslutning på udredning til start på initial behandling) på 7 hverdage for operation i forbindelse med kræft i bugspytkirtlen blev givet som eksempel på en forløbstid, der er vanskeligheder med at leve op til«.

Referatet er først blevet lagt på Sundhedsstyrelsens hjemmeside den 30. januar - efter gentagne efterlysninger fra Ugeskriftet. Men det fremgår klart af referatet, at der var erkendte problemer med at leve op til kræftpakkernes målsætning. Men det står ikke i referatet, at det på samme møde blev konstateret, at de lovbefalede maksimale ventetider heller ikke altid bliver overholdt. Det står i et referat fra samme møde på DMCG's hjemmeside, skrevet af Torben Palshof, der er medlem af Kræftstyregruppen og formand for DMCG. Der står:

»Det blev bekræftet at ventetiden (til operation for bugspytkirtelkræft, red.) generelt var ca. 4 uger. Dette er en klar overskridelse af Betænkningens garanti på 14 dage«.

Og videre står:

»Efter mødet i KSG (Kræftstyregruppen) blev formanden for Dansk Pancreas Cancer Gruppe kontaktet og kunne oplyse, at man fra DMCG'ens side ved adskillige lejligheder havde forsøgt at få fokus på problemet uden at det havde ændret noget væsentligt«.

Konklusionen er, at mange, herunder Sundhedsstyrelsen, ministeriet og regionerne har vidst noget om, at der var problemer med netop bugspytkirtelkræftpatienter i nogen tid - hvor længe, vides ikke. For der findes - endnu - ikke et rapporteringssystem, der samler op på de faktiske ventetider. Det kommer nu. Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner har møde om det på tirsdag, den 8. februar.