Skip to main content

Geriatri redder liv!

Ellen Astrid Holm & Finn Rønholt Hansen

2. nov. 2005
3 min.

Geriatriske patienter bør indlægges på en geriatrisk afdeling. Så lever de længere. Det blev allerede vist i 1984, hvor man i den første randomiserede, kontrollerede undersøgelse vurderede effekten af indlæggelse på geriatrisk afsnit i forhold til indlæggelse på almindeligt medicinsk afsnit. Siden er der imidlertid sket et væsentligt skred i opfattelsen af, hvad en geriatrisk patient er. I undersøgelsen fra 1984 beskæftigede man sig med ældre mennesker, som var færdigudredte og i en sygdomsmæssig stabil fase, men med behov for videre genoptræning.

I dag beskæftiger geriatrien sig i stadig højere grad med akut indlagte ældre patienter med komplicerede sygdomsbilleder. Under hensyntagen til patienternes alder og større skrøbelighed er kravene til udredning og behandling på en geriatrisk afdeling i dag i det væsentlige som på en akut intern medicinsk afdeling. I 2002 blev der publiceret resultater fra en randomiseret kontrolleret undersøgelse, som viste, at også geriatriske patienter, som indlægges på et geriatrisk afsnit i den akutte/subakutte sygdomsfase, lever længere.

Undersøgelsen er gennemført i Trondheim af overlæge Ingvild Saltved et al . De patienter, som indgik i undersøgelsen, var alle over 75 år og var bedømt som skrøbelige. Kriterierne for skrøbelighed var: kronisk sygdom, mild/moderat demens, konfusion, depression, akut tab af activities of daily living (ADL-færdigheder), svimmelhed/dårlig balance, fald, nedsat mobilitet, urininkontinens, underernæring, polyfarmaci, syns- eller hørenedsættelse, sociale problemer og langvarigt sengeleje. Patienterne blev randomiseret til indlæggelse på et almindeligt medicinsk afsnit eller på en geriatrisk afdeling. Seks måneder efter var antallet af patienter, som fortsat var i live og i stand til at bo hjemme, signifikant større i gruppen af patienter, som havde været indlagt på en geriatrisk afdeling. I undersøgelsen anslår forfatterne, at 30% af de akut indlagte medicinske patienter har en geriatrisk problemstilling (defineret ved alder og skrøbelighed som ovenfor anført). Tallet er væsentlige højere, end hvad man normalt har anslået i tidligere undersøgelser, men det stemmer nøje overens med resultaterne af en undersøgelse fra Amtssygehuset Roskilde fra 2001. En del af forskellen skal formentlig findes i, at man i tidligere undersøgelser ikke har medregnet patienter i akut sygdomsfase. En anden forklaring kan være, at rationalisering og effektivisering på sygehusene har medført, at patienter, som i dag indlægges på sengeafsnit, er karakteriseret ved alvorligere sygdom og lavere funktionsniveau end tidligere.

Geriatrisk vurdering og rehabilitering har undertiden været beskrevet som en »sort kasse«. Man kan vise, at der puttes noget i, og at der kommer noget godt ud. Men hvad der egentlig er sket, er ikke helt klart. Saltved et al beskriver nogle overordnede principper i den geriatriske behandling, som stemmer overens med, hvordan geriatriske afdelinger i Danmark drives de fleste steder. Det er derfor nærliggende at tro, at man kan overføre Saltveds resultater til danske forhold. Der lægges vægt på tværfaglig vurdering af alle symptomer, forebyggelse af komplikationer og iatrogene tilstande, tidlig mobilisering og velplanlagt udskrivelse. Hos et ældre skrøbeligt menneske kan det være lidt tilfældigt, hvilken sygdom, der bliver »tuen, der vælter læsset« og fører til hospitalsindlæggelse. Derfor fokuseres der på tværfaglig vurdering af alle symptomer. Fra mange undersøgelser ved man, at specielt ældre skrøbelige patienter har risiko for at blive ramt af fejl og utilsigtede hændelser under indlæggelse på sygehus. Det er baggrunden for fokuseringen på forebyggelse af komplikationer og iatrogene tilstande.

Mange patienter, som har været indlagte på akut medicinsk afdeling, vil efterfølgende få brug for geriatrisk rehabilitering. Det skal der naturligvis stadig være plads til at tilbyde på de geriatriske afdelinger. Men der er mange argumenter for, at geriatrien i fremtiden påtager sig en større rolle i den akutte behandling af ældre medicinske patienter med komplicerede sygdomsbilleder. Med Saltveds et al's undersøgelse har vi ud over teoretiske argumenter og logisk ræsonnement fået videnskabelig evidens for, at udviklingen mod flere akutte/subakutte geriatriske afdelinger er gavnlig.



Reprints: Finn Rønholt Hansen , Geriatrisk Afdeling B, Amtssygehuset i Glostrup, DK-2600 Glostrup.