Skip to main content

Godt nytår 2002

7. nov. 2005
4 min.

Ugeskriftet er fra nr. 1 i 2002 at finde i fuldtekst på nettet, på www.ugeskriftet.dk. I løbet af det næste år vil redaktionen arbejde med en yderligere udbygning af netversionen, således at artikler kan bringes i kort version i papirudgaven og i en længere på nettet, med det fra BMJ kendte princip ELPS (electronic long paper short ).

I tidens mediebillede er der sjældent tid og vilje til fordybelse; det var derfor en glæde for redaktionen, at læserenqueten i 2001 viste, at 95% af læserne bruger i gennemsnit 40 minutter om ugen på at læse Ugeskriftet. Et sådant tal er naturligvis behæftet med usikkerhed, men højt er det. Det forpligter redaktionen til at levere et tidsskrift, der lever op til denne opmærksomhed.

Vi redigerer indholdet i bladet efter kvalitet, aktualitet og relevans - og Ugeskriftets manuskriptvejledning, der udsendes i ny udgave også i 2002.

Klaringsrapporterne, der er udarbejdet af de videnskabelige selskaber, har siden 1996 efter aftale mellem Lægeforeningens Hovedbestyrelse og Dansk Medicinsk Selskab kunnet udsendes sammen med Ugeskrift for Læger. De har ikke været redigeret af Ugeskriftets redaktion, men vi har stået for sprogbehandling og praktisk bearbejdning. Det er af Hovedbestyrelsen besluttet, at de fremover kan publiceres på nettet, men ikke i en papirversion - det er for dyrt. Vi vil opfordre de videnskabelige selskaber til at blive ved med at udarbejde klaringsrapporter: Hvis de indsendes til redaktionen, vil vi sætte dem på nettet og omtale dem i papirudgaven af Ugeskriftet, med behørig henvisning til nettet.

En omstrukturering af Ugeskriftet er på vej, men den videnskabelige del af Ugeskriftet er lovet uændret fuld redaktionel frihed og fortsættelse som Vancouver-tidsskrift. Det er Ugeskriftets ejere, Den Almindelige Danske Lægeforening, der har hånd- og halsret over Ugeskriftet, og op til lægemødet 2002 forventer vi en åben debat om Ugeskriftets fremtid, således at det er hele Lægeforeningens medlemsskare, der bliver involveret i Ugeskriftets fremtid.

Redaktionssekretariatet har under ledelse af Werni Lindegaard gennem årene stået for en professionalisering af den redaktionelle proces i Ugeskriftet. Redaktionssekretariatet, Lægeforeningens forlag og redaktionens medlemmer takkes for deres store indsats i 2001. Vi har fået ny redaktør på lægemiddelområdet, Ole Haagen Nielsen , som afløser Court Pedersen , der er blevet redaktør for Lægemiddelkataloget. Tak til Court Pedersen for en stor indsats i de seks år han har været redaktør. På det almen medicinske område siger vi tak til Bjarne Lühr Hansen , der er blevet afløst af Charlotte Tulinius . Der er i samarbejde med en ad hoc-redaktion planlagt et temanummer om forskning i almen medicin, der kommer i efteråret 2002. Til foråret kommer der to temanumre om dansk onkologi. Her har en bred kreds af forfattere arbejdet meget seriøst med en vifte af artikler.

Tak til alle forfatterne i 2001 og til bedømmerne, der er sine qua non for peer review-systemet. Uden jeres store hjælp kunne redaktionen ikke arbejde professionelt. En liste med årets bedømmere er publiceret i dette nummer af Ugeskriftet. Tak også til redaktionskomitéen og det videnskabelige panel, der fortsat står for »International forskning«, og til ad hoc-redaktionen for »Test din viden«, Ib Lorentzen og Niels Ebbe Hansen .

Vi modtager fortsat rigtig mange manuskripter. Det er glædeligt, men betyder at kun få parallelpublikationer kan trykkes. Vi vælger dem især fra de store generelle lægevidenskabelige tidsskrifter, hvor vi har aftaler om parallelpublikation. Artiklerne skal efter de nye Vancouver-regler bringes i samme version på originalsproget og på dansk.

I 2001 strammede Vancouver-gruppen op på reglerne for publikation af medicinsk forskning, og specielt lægemiddelindustrien var i søgelyset.

Vancouver-gruppen vil i de kommende år nok også fokusere på »lægernes eget etiske regnskab«. Den sårbare situation patienter befinder sig i, stiller overordentlig store etiske krav til læger, som inddrager patienter i sundhedsvidenskabelig forskning. Det danske videnskabsetiske komité-system, Udvalgende vedrørende Videnskabelig Uredelighed og Lægeforeningens regler for samarbejde med medicinalindustrien sætter dagsordenen. Det er enhver forskers pligt som mindstemål at opfylde disse regler. Vi skal kunne være os selv bekendt.

Medicinaldirektør Jens Kristian Gøtrik inviterede til debat om metaanalysebegrebet ved et foredrag om visioner for Sundhedsstyrelsen i december 2001 i Det Medicinske Selskab i København. I Ugeskriftet har vi løbende gennem et par år fulgt de mange nye Cochrane-review. Netop for at fokusere på deres validitet sender vi udvalgte review om emner af interesse for Ugeskriftets brede læserkreds til kritisk gennemgang hos eksperter, der er særlig kyndige i Cochrane-reviewets emne. Disse eksperter skriver korte statusartikler, der gennemgår Cochrane-reviewet kritisk. Disse artikler bliver yderligere gennemgået ved peer review, der er anonym ligesom al anden peer review i Ugeskriftet. Resultatet er oftest et afbalanceret syn på metaanalysebegrebet og de præsenterede Cochrane-review. Vi lægger gerne spalteplads til en fortsat debat om metaanalysebegrebet og den mest hensigtsmæssige stræben imod anvendelse af rationel klinik.

2002 kan med lidt god vilje karakteriseres som et tal-palindrom. De gode viljer vil forhåbentlig være til stede hos alle aktører i sundhedsvæsenet i 2002, så året kan bringe mild bør og medvind for patienter, forskning og uddannelse. Formanden for Statens Sundhedsvidenskabelige Forskningsråd, Jens Chr. Djurhuus , har just udmeldt et alvorligt deficit i den offentlige sundsforsknings finansiering, og Jens F. Rehfeld har med fornemmelse for forskning begrundet, hvorfor en svag dansk forskningsindsats vil medføre endnu et skridt i den forkerte retning for den danske patientbehandling.

Måtte de gode viljer få overtaget i 2002. Godt nytår fra redaktionen.

Liselotte Højgaard