Skip to main content

Grønlandsk overenskomst opsagt

Journalist Christian Andersen - ca@dadl.dk

2. nov. 2005
3 min.

Det gik eller så godt for lægerne i Grønland.

Den seneste overenskomst faldt meget tilfredsstillende ud med hensyn til både løn og arbejdsforhold. Lægemanglen er stærkt aftagende. Ingen reservelægestillinger er fx ledige.

Men forsøg på at lave en ny overenskomst er faldet til jorden. En forhandlingsdelegation fra Lægeforeningen med Grønlandsudvalgets formand Carsten Rygaard i spidsen tog i forsommeren forgæves to dage til Nuuk for at færdigforhandle overenskomsten.

»Modparten var ikke forhandlingsparate. Vi følte ikke at der var en reel forhandlingsvilje. Vi forbereder os meget grundigt, før vi tager derop, for vi har kun to døgn, og vi var tæt på en løsning, men de sidste ender fik vi ikke til at mødes. Derfor har vi skrevet til Grønlands Hjemmestyre og opsagt overenskomsten. Hvis grønlænderne virkelig vil forhandle med os, må de komme til København«, udtaler Carsten Rygaard.

Han advarer det grønlandske hjemmestyre om, at en ellers fornuftig overenskomst kan bliver undermineret, hvis ikke den er opdateret.

»Rekrutteringssituationen blev forbedret ved den seneste overenskomst på grund af lønfremgange. Det har man kunnet mærke. Men det kan hurtigt vende, for hvis man udhuler en overenskomst eller ikke ajourfører den - da man jo hele tiden sammenligner med danske forhold - skal der ikke meget til, før de positive facetter ved at tage til Grønland som læge forsvinder. Læger skal føle at de bliver behandlet rimeligt, som i Danmark. Rekrutteringen er afhængig af, at der er gode og fornuftige overenskomster, fordi de fleste læger deroppe kommer fra Danmark, og er derfor nødt til at relatere overenskomsten i vid udstrækning efter, hvad man får i Danmark«, mener Carsten Rygaard.

Jesper Olesen, FAYL, var med til forhandlingerne og han blev forundret og skuffet over måden modparten gik til forhandlingerne på. Han nævner, at det ikke var personer fra Sundhedsdirektoratet, som sad på den anden side af bordet, men repræsentanter fra Økonomidirektoratet.

Resultatet blev, at det to dage lange møde igen og igen blev afbrudt, fordi de grønlandske forhandlere måtte i kontakt med de personer, som for alvor er inde i de faktiske sundhedsmæssige forhold.

Jesper Olesen oplyser, at det især var drøftelser om betaling for vagter, som fik forhandlingerne til at gå i stykker. I dag får lægerne en timetalsbetaling i vagten uanset vagtens belastning. Men med forestående strukturændringer, forudser Lægekredsforeningen i Grønland, at vagtbelastningen kan blive betydeligt større. Og det skal der selvfølgelig kompenseres for, pointerer Jesper Olesen.

»Forhandlingsdelegationen fra Hjemmestyret mente, at det ville blive meget teknisk svært at udregne vagtbelastningen. Men naturligvis kan det lykkes, om man så skulle sætte elektronisk halsbånd på os. Jeg tror ikke, at der kommer en overenskomst, hvis ikke vi får en løsning på det her område«, udtaler Jesper Olesen.

Et opdateret pensionsbeløb samt kompensation til de hospitalsansatte speciallæger for de ugelange kystture, er andre emner, som Lægeforeningen arbejder på at få igennem. Den nuværende overenskomst strækker sig til til den 31. marts 2003. Der er p.t. ikke aftalt yderligere møder mellem Lægeforeningen og Grønlands Hjemmestyre.