Skip to main content

Grønlandske læger får ny overenskomst

Klaus Larsen kll@dadl.dk

20. apr. 2012
3 min.

Læger ansat i Grønlands sundhedsvæsen har aftalt en ny overenskomst, som vil give en fem procents lønstigning over de næste fire år og give et yderligere løft til læger, som arbejder i mere afsides egne.

Den væsentligste del af stigningen på de fem procent vil blive udmøntet til stigninger i den faste løn, oplyser bestyrelsesmedlem i Overlægeforeningen Lise Møller, der deltog i forhandlingerne på vegne af såvel Overlægeforeningen som Yngre Læger.

Udover denne stigning har man aftalt at nedlægge en pulje og bruge pengene herfra til "rekruttering og fastholdelse" - dvs. til at gøre det mere attraktivt at tage job i mere afsidesliggende egne.

Tillæggene har tre niveauer: Det laveste gives, hvis man arbejder i Nuuk; det mellemste får man, hvis man arbejder på et regionssygehus - og hvis man arbejder på et sundhedscenter, som er en lille enhed, hvor der ofte kun er én læge, får man det højeste tillæg.

"Tillæggene var før ens for alle - men nu får man altså en ret pæn stigning oveni, hvis man sidder alene eller med blot en enkelt kollega", siger Lise Møller, som har været i Nuuk for at forhandle overenskomsten sammen med blandt andre formanden for Grønlands Lægekredsforening, overlæge Ole Lind.

"Lægerne havde primært ønsket, at man øgede lønnen for de fastansatte læger. Vi har sikret, at 'de fastansatte' også omfatter de uddannelseslæger, der måtte være, så de får de samme lønstigninger, inklusive tillæggene", fortæller Lise Møller.

Sundhedsreform og ledelse

Overenskomstaftalen modsvarer en nylig grønlandsk sundhedsreform, som reducerer antallet af distrikter fra 11 til fem regioner. Aftalen omfatter også de nye ledende regionslæger, fem i alt, der som den væsentligste nyhed fremover vil være fritaget for vagt.

"Den ledende regionslæge bliver en ny ledelsesfigur, der skal koordinere ledelsen inden for den enkelte region - og det vil afspejle sig i deres løn", siger Lise Møller.

En anden nyskabelse, som det grønlandske sundhedsvæsen har efterspurgt, er tre områdeledelser på hospitalet i Nuuk: en kirurgisk, en medicinsk og en psykiatrisk. De vil hver få et ekstra ledelsestillæg og skal regne med at have vagter.

De tre områdeledelser erstatter et større antal administrerende overlæger. Overenskomstaftalen sikrer, at de hidtidige administrerende overlæger beholder deres tillæg, indtil den aftalte funktionsperiode udløber.

"En nyhed, som måske også er værd at nævne, er, at der indføres specialeansvarlige overlæger", siger Lise Møller.

Før aftalen kan træde i kraft, skal den godkendes i Lægeforeningens AC-udvalg, som er et fælles udvalg med repræsentanter for Lægeforeningens forhandlingsberettigede organisationer - dog primært FAS og Yngre Læger - og som bl.a. koordinerer forhandlingerne for læger ansat på Grønland.

Godkendelsen skal ske på et møde den 1. maj, og Lise Møller anser det for givet, at resultatet, som er godkendt af Grønlands Lægekredsforening, vil blive godkendt.

Den nye overenskomst skal ifølge Ugeskriftets oplysninger også omfatte de áconto-udbetalinger af de forventede løntillæg til de ledende regionslæger, som førte til, at tre chefer i Sundhedsledelsen blev fritaget for tjeneste. Denne sag venter fortsat på en afklaring.