Skip to main content

»Grønspættebog« om den rette tolkning af OK13

Overlæger og hospitalsledelse i Aarhus enes om manual, der skal forebygge skænderier om, hvordan nye arbejdstidsbestemmelser skal tolkes.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

2. jan. 2014
3 min.

I forbindelse med bygningen af det nye superhospital i Skejby har Aarhus Universitetshospital fået ordre om en otte procents effektiviseringsgevinst, svarende til 475 mio. kr., som skal afleveres et år efter indflytningen. Der skal derfor ske nedskæringer på alle områder – også de lægelige.

Det er en opskrift på problemer – ikke mindst i lyset af, at overlægernes seneste overenskomst udvider definitionen af begrebet »normalarbejdstid« på såvel hverdage som i weekender.

Opslagsværk

Nu ser det imidlertid ud til, at overlægerne er sikret indflydelse på arbejdstilrettelæggelsen, så de ikke bare bliver »kørt over«, efter at de nye bestemmelser trådte i kraft 1. januar. Ifølge en »præambel« til forårets overenskomstaftale skal overlægerne nemlig betragtes som en »central ledergruppe« og tages med på råd ved arbejdets tilrettelæggelse.

Det har Aarhus Universitetshospital – som det første i landet – taget konsekvensen af: »Vi har nu samlet alt det nye overenskomststof i en ‚Grønspættebog‘, hvor man kan få hjælp, når man skal se, om man har tilrettelagt arbejdet på den bedste måde for både driften og medarbejderne«, siger lægefaglig direktør Claus Thomsen.

»Grønspættebogen« (som den er døbt lokalt) er i virkeligheden en manual om, hvordan man skal forstå og tolke overenskomstens radikalt nye arbejdstidsbestemmelser og vagtbeskrivelser. Der, hvor overenskomsten er åben for fortolkning, er man blevet enige om, hvordan der skal tolkes. »Så vi ikke behøver strides om noget, der er en aftale«, som Claus Thomsen udtrykker det.

»Vores ambition er, at den kan bruges som opslagsværk i hverdagen, både af ledere og medarbejdere, når man skal tilrettelægge arbejdet. Også fremover, når man skal ændre på vagtsammensætning og vagtplaner, og når vi i de kommende fem-seks år skal ændre på afdelingssammensætninger«, siger den lægefaglige direktør.

Værn mod »skæverter«

Overlægernes tillidsrepræsentant Niels Juul peger på, at det på små afdelinger kan være vanskeligt for en lille overlægegruppe at gøre sig gældende i forhold til ledelsens dispositioner. Her vil manualen være en hjælp – ikke mindst fordi den fortæller sådanne lokale ledelser, at både FAS og hospitalsledelsen står bag den fælles forståelse af, hvordan teksten skal udlægges.

»Men også på en større afdeling er manualen et godt redskab, hvis overlæger eller ledelse kommer i tvivl om, hvordan aftalerne nu skal forstås«, siger Niels Juul.Og i forbindelse med udflytningen og de ventede større sparerunder i centre og på afdelinger, ser Niels Juul manualen – og det, at både FAS og hospitalsledelsen står bag den – som et værn mod alt for mange »skæverter« i vagtplanlægningen.

Men Niels Juul forudser også problemer som følge af de ændrede arbejdstidsregler:

»Hvis man har haft en vagt, der indebar, at man skulle være til stede nogle timer om aftenen, kan man i dag aftale lokalt, om de skulle indgå i timeregnskabet, eller de skulle udbetales. Det er slut efter den nye aftale. Nu indgår de timer, vi lægger frem til klokken 21 og i weekenderne, i timeregnskabet. Det betyder, at overlægetilstedeværelsen i dagtid vil blive mindre. En overlæge, der skal arbejde om lørdagen, skal ikke arbejde om mandagen«, siger Niels Juul.

»Det kan blive et problem for kvaliteten. For hvis jeg arbejder en lørdag, kan jeg jo ikke sætte patienter til at komme i ambulatoriet hos mig om mandagen. Det er noget nyt – og det bliver et problem«.

Overlægeforeningens formand, Anja Mitchell, ser manualen som et godt eksempel på, at overenskomst-præamblen kan bruges til at sikre en fælles forståelse af, hvordan den nye overenskomst skal udmøntes:

»Det er klart, at vi i mange konkrete situationer vil have forskellige interesser, men jeg har den overbevisning, at dialogen kan bidrage til, at man får ordentlige arbejdsforhold. Derfor vil jeg gerne opfordre til, at sygehusene i resten af landet følger eksemplet fra Aarhus,« siger Anja Mitchell.

Læs også lederen s. 7.