Skip to main content

Grønt lys for dine pensionspenge

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

15. jun. 2012
2 min.

De mikroskopiske renter gør livet svært for opsparere og investorer- også de professionelle i pensionskasserne, som håndterer værdier på andres vegne. Når de ikke tjener - så mange - penge, så kan det blive svært at indfri de kommende pensionisters forventninger.

I sidste uge blev situationen så ildevarslende, at Finanstilsynet udbad sig haste-svar fra landets pensionskasser om, hvorvidt de overhovedet ser sig i stand til at gøre netop det.

Fra Lægernes Pensionskasse lød svaret "ja, det er vi", og det fik Finanstilsynet til at uddele et såkaldt "grønt lyst" til pensionskassen, som signalerer, at der ikke er grund til nogen intervention, øget tilsyn eller lignende.

Som pensionskassen selv formulerer det på sin hjemmeside: "Det betyder, at pensionskassen har et tilstrækkeligt kapitalberedskab og råderum til at tilrettelægge investeringerne i forhold til forventningerne til udviklingen på de finansielle markeder".

Der er dog ikke nogen tvivl om, at pensionsbranchen er udfordret.

Forleden betegnede direktøren for brancheorganisationen Forsikring og Pension, Per Bremer Rasmussen, over for jp.dk. situationen som »historisk uhørt« og fortalte, at den »alvorlige« situation nu drøftes med Erhvervs- og Vækstministeriet og Finanstilsynet.

Hvilke løsninger der forhandles om, ville han ikke røbe, men det svirrer med rygter om ændring i den måde, som pensionskasserne bruger til at regne ud, hvor meget de skal have på kistebunden for at kunne betale til de kommende pensionister. Kort fortalt går det ud på, at pensionskasserne skal kunne nøjes med mindre i kapital i dag for at kunne honorere kravene i morgen.

Ugeskriftet har spurgt direktør for Lægernes Pensionskasse, Niels Lihn Jørgensen, hvad det alt sammen betyder for medlemmerne.

Hvad nu, hvis beregningsmodellen bliver lavet om for, hvor meget, I skal have i kapital for at kunne honorere fremtidens krav? Er det så ikke en risiko for de medlemmer, der er unge i dag?

Vi har opgjort, at pensionskassen har nok kapitalberedskab og råderum til at tilrettelægge investeringerne i forhold til forventningerne til, hvordan de finansielle markeder vil udvikle sig. Der er tale om en langsigtet betragtning, som også fuldt ud omfatter vores forpligtelser over for de yngre medlemmer.

Hvad gør pensionskassen for at polstre sig?

Vi er allerede polstret fuldt tilstrækkeligt. Det skyldes, at vi løbende har administreret pensionskassen forsigtigt og har opnået gode formueafkast.

Hvad skal man gøre som medlem hos jer, der skal på pension om hhv. fem, ti og tyve år?

En arbejdsmarkedspension er et godt fundament for pension. For nogle medlemmer er den tilstrækkelig, men mange vil have behov for at spare yderligere op til pensionsalderen. Det gælder uanset alder.