Skip to main content

Haarder til Krag: Det er ideologisk beton

Amalie Degner Lundsteen, erhvervspraktikant

14. okt. 2011
2 min.

Den nye sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag (SF) skjuler ikke, at hun arbejder på at minimere markedet for privathospitaler i Danmark.

"I princippet så jeg helst, at privathospitalerne blev overflødige. Der er i forvejen stor ulighed på sundhedsområdet i Danmark, og når vi vil rette op på det, handler det om at fokusere ressourcerne i det offentlige sundhedsvæsen", sagde Astrid Krag i et større interview til Jyllands Posten.

Det har fået tidligere indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) til at fare i blækhuset. I et debatindlæg i samme avis tordner han mod ideen:

"Hvad har privathospitalerne gjort, siden S-R-SF absolut vil overflødiggøre dem? De private hospitaler er efter en start periode blevet langt billigere end de offentlige. Region Syddanmark sparer 100 mio.kr. ved at udbyde operationer til private operatører, mens nogle af de røde regioner tøver og derved spilder penge, der kunne være brugt til gavn for patienterne. Det kan man kalde overbetaling", skriver han.

Astrid Krag vil holde pengene i det offentlige på to måder. Den ene er, at folk, der har mindst alvorlige lidelser, skal vente længst. Den anden er, at regeringen vil fjerne virksomhedernes fradrag for sundhedsforsikringer. De to ændringer vil ifølge Astrid Krag gøre tilstrømningen af penge til privathospitalerne mindre.

"Folk er stadig velkomne til at tegne en forsikring, og det er deres arbejdsplads også, men skattefradraget betyder færre penge til vores fælles sundhedsvæsen, og vi vil hellere bruge disse penge i det offentlige", siger ministeren.

Ifølge Bertel Haarder er det trist, hvis den nye regering fjerner skattefradraget.

"Det er også logisk, men trist, at sundhedsforsikringer ikke længere kan trækkes fra. Fradraget er en god forretning, fordi det udløser store private bidrag til sundheden. Størstedelen af de forsikrede er faglærte og ufaglærte arbejdere, fordi fradraget betinges af, at alle er med. Nu bliver det igen kun direktionsgangen, der forsikres", siger han.

Bertel Haarder fortsætter:

"Det hele virker som ideologisk beton og cementering af offentlige monopoler til skade for brugerne. Jeg håbede, at ophævelsen af alle S-R-SF's løfter på sundhedsområdet også havde kastet glemslens slør over kampen mod private løsninger. Men ideologien sejrer åbenbart over fornuften og borgervenligheden".

Astrid Krag afviser, at hun er i en ideologisk krig med sin forgænger, Bertel Haarder.

"Det er ikke et ideologisk korstog fra min side. Slet ikke som det skete med den tidligere regering, som efter min opfattelse havde et ideologisk ønske om at forkæle privathospitalerne. Det vidner sagen om overbetaling af privathospitalerne om", fastslår hun.