Skip to main content

Handling på viden om bivirkninger - til gavn for patientsikkerheden

Yves Sales

23. jan. 2009
2 min.

Der har i lang tid været både politisk og lægefaglig kritik af den måde, hvorpå bivirkningssystemet fungerer. Det er derfor godt nyt, at der nu bliver iværksat særdeles handlekraftige initiativer til forbedring af hele bivirkningssystemet. Det sker i form af en handlingsplan fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse med syv indsatsområder, der skal øge og samle vores viden om bivirkninger - til gavn for patientsikkerheden. Handlingsplanen er blevet til i samarbejde med en række aktører på sundhedsområdet, bl.a. Lægeforeningen. Den bliver implementeret gradvist fra begyndelsen af dette år.

Handlingsplanen har to overordnede indsatsområder, der skal styrke indsamling af viden om bivirkninger.

For det første skal det gøres lettere for læger at indberette en bivirkning. Det skal ske gennem udvikling af den elektroniske »dynamiske indberetning«, som netop i disse dage har været igennem den første succesfulde test. Denne integrerede elektroniske teknologi muliggør, at lægen direkte fra sit lægesystem med patientens journal foran sig kan indberette en bivirkning.

For det andet skal det gøres muligt at indhente oplysninger om bivirkninger fra eksisterende datakilder fra sygehuse, videnskabelige selskaber o.a.

Dette forudsætter elektroniske nyskabelser med anvendelse af datafangst, aftaler mellem involverede interessenter samt afklaring af en række juridiske forhold. Men der er ikke tvivl om, at denne mulighed - både kvantitativt og kvalita-tivt - vil bidrage betydeligt til at øge vores viden om bivirkninger.

Handlingsplanen har andre konkrete forslag til effektivisering af bivirkningssystemet. Generika bliver undtaget fra kravet om skærpet indberetningspligt, og læger får i deres lægesystemer rent faktisk mulighed for at se, hvilke lægemidler der er omfattet af den skærpede indberetningspligt - en oplysning som i dag er utilgængelig.

Lægemiddelstyrelsen får en ny og mere aktiv rolle i sagsbehandlingen af bivirkningsindberetninger.

Bl.a. vil indberettende læger ikke længere blive kontaktet af lægemiddelproducenter for uddybende oplysninger. Lægemiddelstyrelsen vil fremover selv vurdere behovet for sådanne supplerende oplysninger og vil om nødvendigt selv rette henvendelse til lægen.

Men teknologi og administration gør det ikke alene. Der skal skabes en øget bevidsthed hos læger om vigtigheden af indberetning af bivirkninger. Bivirkninger skal gøres til et tema i både den præ-og postgraduate uddannelse af læger. På ledelsesniveau og helt ned til den enkelte medarbejder på sygehuse og i lægepraksis skal der i det daglige kliniske arbejde »tænkes i bivirkninger«, og der skal etableres lettilgængelige og -forståelige rutiner for indberetning af bivirkninger.

Det er Lægeforeningens forventning, at bivirkninger skal indgå som en naturlig del af kvalitetssikringen i relevante lægefaglige sammenhænge, og at dette vil udgøre en yderligere motiverende faktor for lægers deltagelse.