Skip to main content

Haven i Riget

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

31. okt. 2005
2 min.

Sygeplejedirektør på H:S Rigshospitalet Helen Bernt Andersen har en vision om at gøre hospitalet smukkere.

For det vil efter hendes mening hjælpe på behandlingen.

Hendes første store forskønnelses-projekt er at transformere den usle have, der ligger midt mellem hospitalets høje bygninger til en - med hendes egne ord - oase, som man kan gå på opdagelse i.

Uden at kalde den ny have en helende have, tror Helen Bernt Andersen dog på havens iboende helende potentiale.

At patienter kan finde ro og komme til kræfter ved at gå på opdagelse i haven eller ganske enkelt bare slappe af i smukke omgivelser.

Haven, som ligger i centralkomplekset og er på størrelse med Gråbrødre Torv, er til alle, patienter, pårørende og personalet. Før var den kun beregnet til personalet - som stort set ikke kom der alligevel.

Til formålet har Rigshospitalet indgået en aftale med landskabsarkitekt Hanne Bat Finke fra tegnestuen Land+.

Hendes førstehåndsindtryk af anlægget i centralkomplekset var, at den var »tarvelig«.

»Når man kom på hospitalet i sit livs måske største krise, burde der i det mindste være noget dejligt at kigge på,« siger hun.

Hanne Bat Finke er glad for, at det er et så stort og respekteret sted som Rigshospitalet, som har genopdaget havens helende potentiale, og hun håber, at andre danske hospitaler vil følge Rigshospitalets »nytænkning på området«.

Det er for omfattende i detaljer at beskrive alle de blomster, buske, træer og landskabsarkitektoniske detaljer, som Hanne Bat Finke har udtænkt.

Grundlæggende er den ny have et radikalt brud med Rigshospitalets strenge linjer og rationelle look. Hanne Bat Finke har forsøgt at skabe så mange selvstændige rum i haven som muligt. Der er fx et hjørne med »mormorblomster« for dem, der har lyst til det.

Hanne Bat Finke er inspireret af den svenske biolog og landskabsarkitekt Patrick Grahn, som er initiativtager til og leder af Alnarp Rehabiliteringsträdgård (www.lpal.slu.se/health/svensk_rehab_2001.html) ved Malmø.

På det to hektar store haveanlæg behandles depressive og udbrændte personer med - ifølge Patrick Grahn - stor succes.

Patienterne laver havearbejde, går på opdagelse i haven og bare nyder naturens tusindvis af indtryk.

Haven i Alnarp har samme succesrate som fx Karolinska Universitetssjukhuset, men rehabiliterer patienterne på fire måneder mod Karolinskas 6-7 - oveni kommer at behandlingen på Karolinska er fire gange så dyr.

Helen Bernt Andersen er så begejstret for ideen om havekunstens både æstetiske og terapeutiske funktion, at haven ikke bliver det sidste forskønnelsesprojekt.

»Jeg er ikke i tvivl om, at vi går videre med det her. Vi vil se på alle yderområderne i et større forskønnelsesprogram«, udtaler sygeplejedirektøren.