Skip to main content

Haves: bøvl med ansøgninger til klinisk forskning Søges: viden om de konkrete forhindringer

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

10. dec. 2010
2 min.

Det er for alt bøvlet at få godkendt sin kliniske lægemiddelforskning. Ansøgningsprocedurerne er blevet strammet så meget, at forskerne føler sig fanget i unødig bureaukrati.

Det vil Lægemiddelstyrelsen, Lægeforeningen og De Lægevidenskabelige Selskaber (tidl. Dansk Medicinsk Selskab) nu forsøge at gøre noget ved.

De tre parter er netop nu ved at sende breve ud til alle relevante afdelinger, hvori forskere opfordres til helt præcist at påpege, hvor det er, de oplever forhindringerne:

»Vi har brug for konkrete input fra lægerne, så vi kan se, hvor vi skal justere forhold, eller hvor der er brug for regelændringer, så det kan gøres lettere. Både Lægeforeningen, De Lægevidenskabelige Selskaber og Lægemiddelstyrelsen har en interesse i, at der ikke er unødige forhindringer og barrierer«, siger overlæge og formand for Etisk Udvalg i Lægeforeningen Poul Jaszczak.

Lægemiddelstyrelsen har i år strammet ansøgningspligten til lægemiddelforsøg, der sker i samarbejde med industrien til flere forskeres vrede.

»Forskerne skal have en hurtig og smidig vej gennem ansøgnings- og godkendelsessystemet, de skal vide, hvor de skal sende ansøgninger hen, og de skal ikke nødvendigvis sende den næsten samme ansøgning til tre kontorer. Det skal kort fortalt gå hurtigt, så de kan komme i gang med den vitale forskning. Derfor regner vi med, at mange vil hjælpe til«, siger Poul Jaszczak.

De tre parter har holdt deres første møder, og de håber, at der allerede i 2011 kan ske ændringer i positiv retning.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) har i forbindelse med regeringens initiativ om øget vækst i Danmark understreget, at netop rammerne for klinisk forskning skal forbedres.

Sundhedsministeriet skal til at udarbejde en »grønspættebog«, der skal gøre godkendelsesprocedurer til klinisk forskning mere smidige og tilgængelige. Arbejdet forventes færdigt til maj.