Skip to main content

Haves: masser ledige hoveduddannelser - Ønskes: ansøgninger fra yngre læger

Journalist, Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

15. mar. 2010
3 min.

Almen medicin. Børne- og ungdomspsykiatri. Endokrinologi. Infektionsmedicin. Klinisk Onkologi. Neurologi.

De danske hospitaler har masser af ledige stillinger til yngre læger, der skal starte på deres speciallægeuddannelse. I 2009 var der samlet set 114 ledige hoveduddannelsesforløb svarende til 13 procent.

For Yngre Læger er tallene et bevis på, at alt for mange kommende speciallæger venter og venter:

»Mange har desværre stadig den gamle adfærd, hvor man tager diverse kurser, kortvarige stillinger og i årevis forsøger at opkvalificere sig i stedet for at søge, når man reelt er kvalificeret. Og der er ledige stillinger, så man skal altså ikke vente med at søge,« siger formand for Yngre Læger, Lisbeth Lintz

I Sundhedsstyrelsen ærgrer man sig:

»Alle disse stillinger kunne være besat. I det lys er det ikke godt nok. Dimensioneringen er sat ud fra, hvor mange speciallæger vi forventer, der skal bruges i fremtiden under hensyntagen til, hvor mange yngre læger der rent faktisk er klar til at starte en speciallægeuddannelse. Derfor er det selvfølgelig et problem, når stillingerne ikke er besat,« siger chefkonsulent Marit Bucarella.

Hun påpeger, at de fleste specialesøgende kan få deres ønskede speciale, hvis de er villige til at flytte. Hovedparten af de ledige stillinger ligger nemlig på mindre hospitaler væk fra de danske storbyer og universitetshospitaler.

Yngre Læger har stor forståelse for, at mange fremadstormende kommende speciallæger søger mod de store faglige miljøer på universitetshospitalerne. Derfor er det afgørende for formand Lisbeth Lintz, at der uddannes mange speciallæger hurtigt, så også de mindre hospitaler får styrket de faglige miljøer.

Flere studerende er på vej

Optaget på lægestudierne har i en længere årrække været øget, og det mærkes nu på hospitalerne:

»For få år siden havde vi ledige hoveduddannelsesforløb. Men vi kan tydeligt mærke, at antallet af yngre læger nu stiger og stiger. Hvor vi før havde svært ved at besætte mindre attraktive specialer, så får vi nu en del ansøgninger per stilling. Så jeg tror, at det vil være et midlertidigt problem med vakante udannelsesforløb,« siger lægelig direktør på Hvidovre, Torben Mogensen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen handler det ikke kun om, at de yngre læger skal være mobile og villige til måske at droppe drømmespecialet i København, Odense eller Århus. De faglige miljøer kan også gøre meget for at tiltrække kandidater til specialet.

Eksempelvis har det næststørste speciale, psykiatrien, ofte været fremhævet som et upopulært speciale blandt de uddannelsessøgende. Også i 2009 var der ledige uddannelsesforløb, men kun fem ud af de 50 dimensionerede.

»Det er flottere end tidligere år, og noget tyder på, at flere forløb besattes. Så det handler også om, hvordan man får de yngre lægers interesse og fokus,« siger Marit Buccarella fra Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan er målet for, hvor mange speciallæger der skal uddannes hvert år, så vi får speciallæger nok.

Jo flere uddannelsesforløb der står ledige, jo sværere bliver det dermed at sikre, at vi får nok speciallæger til at dække fremtidens behov.

Se hele tabellen over ledige hoveduddannelsesforløb som pdf-fil her!