Skip to main content

Helga Schultz: Vi kan ikke bare sige, at vi vil skrotte Sundhedsplatformen

Formanden for Yngre Læger er kommet i modvind over udmelding om, at det er for dyrt at skrotte Sundhedsplatformen. Hun mener ikke, at Yngre Læger er ude af trit med medlemmerne.
Helga Schultz svarer på kritikken af, at Yngre Læger er ude af trit med medlemmerne i forhold til Sundhedsplatformen. Foto. Claus Boesen.
Helga Schultz svarer på kritikken af, at Yngre Læger er ude af trit med medlemmerne i forhold til Sundhedsplatformen. Foto. Claus Boesen.

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

7. aug. 2019
7 min.

Yngre Læger og formanden Helga Schultz er kommet i modvind, efter hun mandag blev citeret i flere medier for at sige, at hun ikke mener, at Sundhedsplatformen skal skrottes.

"Jeg tænker nej, for nu er der brugt så mange ressourcer og kræfter på, at vi alle har skulle sætte os ind i systemet," sagde Helga Schultz til Ritzau.

VI skal ikke beholde den, bare fordi det allerede har været omkostningstungt. Men der bør laves en analyse hvor alle parametre er med; økonomi, om systemet er fremtidssikret og patientsikkert osv. Helga Schultz, formand for Yngre Læger

Hun uddydede, at tanken om at starte forfra kan tage pippet fra folk, men at hun gerne vil samarbejde om, hvordan man kan forbedre Sundhedsplatformen.

Diskussionerne startede, efter Politiken skrev, at Region Hovedstaden betaler 370 millioner kroner årligt at drive Sundhedplatformen. EPJ koster til sammenligning Region Midtjylland 75 millioner kroner.

”Det kunne give rigtig god mening med et fælles nationalt system i et land som Danmark, men når man ser på det nu, og hvad det ville kræve at nå derhen, så ville det for os, som lever i Sundhedsplatform-land, ikke give mening at skifte "bare" for at få et nationalt system,” sagde Helga Shultz.

Yngre Læger lagde formandens udmeldingen på Twitter.

"Sundhedsplatformen kan tage pippet fra folk, men den er for dyr at skrotte," siger @YngreLaegers formand @HelgaSchultzYL til @RitzauNyheder i dag - hun forklarer, at Yngre Læger derfor er klar til at samarbejde om forbedringer af systemet. #sundpol #dkpol #sundhedsreform pic.twitter.com/tdviykwWEV

— Yngre Læger (@YngreLaeger) August 5, 2019

Og det har fik flere læger til at fare i det digitale blækhus:

Er det MIN fagforening, der ikke mener SP skal skrottes? Må vist til at lave min egen så! - medicinmodulet er SÅ latterligt dysfunktionelt OG livsfarligt at alle andre eventuelle fordele er fuldstændig ligegyldige.

— Søren Mehl Knudsen (@mehl666) August 5, 2019

”Er det min fagforening, der ikke mener, Sundhedsplatformen skal skrottes? Må vist til at lave min egen så! Medicinmodulet er så latterligt dysfunktionelt og livsfarligt at alle andre eventuelle fordele er fuldstændig ligegyldige,” skriver Søren Mehl Knudsen på det sociale medie Twitter.

Mikkel Gybel-Brask undrer sig også over formandens ord.

Det er fandeme en mærkelig udmelding, når 90% af brugerne i Øst vil af med #sundhedsplatformen - snak lige om at være ude af trit med sine medlemmer... Det er en ommer!!

— Mikkel Gybel-Brask (@mgybel) August 5, 2019

”Det er fandeme en mærkelig udmelding, når 90 % af brugerne i Øst vil af med Sundhedsplatformen - snak lige om at være ude af trit med sine medlemmer... Det er en ommer!!”

Argumentet om, at Sundhedsplatformen ville være for dyr at skrotte, bliver heller ikke godtaget af Sara Kehlet Watt.

”Den her yngre læge er ikke klar til at samarbejde, fordi det er for dyrt at skrotte!!! Det er da den dummeste grund jeg nogensinde har hørt. Jeg samarbejder fordi vi ikke har andre muligheder, men Sundhedsplatformen er elendigt, farligt og ekstremt tidskrævende i hverdagen!"

Flere undrede sig også over, om udmeldingen er i strid med Overlægeforeningens holdning til Sundhedsplatformen.

”Er det egentlig også Overlægeforeningens og Lægeforeningens holdning, at vi skal bevare Sundhedsplatformen, fordi produktet har været- og fortsat er meget dyrt? Jeg har i så fald misset dén udmelding,” skriver Jakob Burcharth.

Det afviser Overlægeforeningen, selvom de ikke svarede på, hvorvidt den skulle skrottes.

”Sundhedsplatformen er fortsat ikke bragt til at være et godt, brugbart redskab i hverdagen i sundhedsvæsenet. Region Hovedstaden og Region Sjælland må analysere, hvad der skal til for at kunne udskifte Sundhedsplatformen, så de har et godt beslutningsgrundlag. Afgørende for os at det bygger på faglighed,” svarer organisationen på Twitter.

Helga Schultz: Jeg er ikke fejlciteret

Helga Schultz forklarer til Ugeskrift for Læger, at hun godt kan forstå vreden på de sociale medier, hvor kun en mindre del af hendes ærinde om sagen er kommet ordentligt frem.

”Jeg udtalte mig til Ritzaus Bureau i søndags, fordi der var nye spekulationer om, hvorvidt man skulle skrotte Sundhedsplatformen. Jeg forsøgte at brede det ud og tale om andet end økonomi, men desværre blev det kun en delmængde af delen med økonomi, som kom med.”

Hvad mener du så om Sundhedsplatformen?

”IT er et redskab, som skal understøtte vores arbejde som læger. Det gør Sundhedsplatformen i nogle tilfælde ikke, tværtimod; det besværliggør og obstruerer. Nogle er tilfredse, men en stor del af lægerne synes, at det overvejende er problematisk. Dengang Sundhedsplatformen blev indført, var der enighed om at der var brug for noget nyt, men vi er ikke glade for Sundhedsplatformen. Vores medlemmer er med god grund utilfredse. Særligt vækker medicin-modulet bekymring for patientsikkerheden”.

Er du blevet fejlciteret?

”Jeg er ikke fejlciteret, men mine pointer er præsenteret uheldigt - en enkelt pointe er taget ud af sin sammenhæng og sat sammen med spørgsmålet om, hvorvidt Sundhedsplatformen skal skrottes. En beslutning, som jo ligger et andet sted. Læger træffer heller ikke de afgørende beslutninger om, hvilke nye typer af f.eks. senge og katetre der skal indkøbes. Vi kan fortælle om, hvorvidt det fungerer, når vi skal lave lægearbejde og så skal ledelserne og politikerne stille det udstyr til rådighed, som vi har brug for.”

Skal Sundhedsplatformen bevares, fordi den er for dyr at skrotte?

”VI skal ikke beholde den, bare fordi det allerede har været omkostningstungt. Men der bør laves en analyse hvor alle parametre er med; økonomi, om systemet er fremtidssikret og patientsikkert osv.”

Ligger den analyse der ikke allerede i de erfaringer, lægerne mange gange har fortalt om?

”På en måde jo, fordi det fungerer dårligt for mange af os. Men der er også gode ting, og vi har fået nogle forbedringer. Vi har brugt meget energi på at sige, at det blev indført på en dårlig måde, og det blev bekræftet af rigsrevisionen. Hvis man lægger det bag sig og tror på, at forbedringerne vil komme, kan man måske tro på, at det kan blive godt. Måske kan det aldrig blive godt nok, og så må det skiftes ud. Det skal en bredere analyse vise.”

Kan du forstå, hvis nogen er skuffede over din udmelding?

”Ja, hvis man læser rubrikken og får det indtryk at jeg mener Sundhedsplatformen ikke kan skiftes ud bare fordi det allerede har kostet mange penge, så kan jeg godt forstå det.”

Hvad mener Yngre læger? Skal Sundhedsplatformen skrottes?

”Spørgsmålet er stillet forkert. Det giver mening at se på, om systemet gør det godt nok, og se på hvad der skal til, før det bliver bedre. Der er mange parametre at tage stilling til f.eks. økonomi, patientsikkerhed, fremtidssikring og implementering. Nogle eksperter peger på, at et nationalt system ikke giver mening. Andre ser gerne, at også de praktiserende læger er med i et fælles system. Der skal ligge en større analyse til grund for at træffe så stor en beslutning. Min primære opgave er at understrege, at med Sundhedsplatformen har vi medlemmer, som får forringet deres arbejdsmiljø, som er bekymrede for patienterne og som oplever de spilder deres tid med opgaver som kunne løses bedre af andre faggrupper”.

Hvad synes du selv som læge i Region Hovedstaden?

”På nogle punkter fungerer det, og på andre fungerer det dårligt. Arbejdsgangene fungerer tit rigtig dårligt. Jeg bruger lang tid på at løse indtastningsopgaver, som i min optik skulle løses af andre faggrupper. Der sidder tilmed f.eks. sekretærer ”bag” lægerne og tjekker om de gør det rigtigt; det giver en masse dobbeltarbejde. Der bliver ikke snakket arbejdsgange i tilstrækkelig grad. Derudover er medicinmodulet under al kritik, og opdateringen i marts har ikke forbedret det afgørende. Der går også lang tid fra vi påpeger et problem, til det bliver løst, og det kan gøre én noget opgivende.”

Hvad siger du til kritikken om, at I er ude af trit med jeres medlemmer?

”Der er medlemmer, der ikke synes, vi repræsenterer dem godt nok når det kommer til Sundhedsplatformen, fordi de er meget frustrerede. Vi er nødt til at forholde os mere nuanceret til problemet end blot at sige, at man ”bare kan skrotte det”. Vi skal ikke tage stilling til, hvilket konkret system vi skal have, men være med til at gøre opmærksom på hvorvidt vores medlemmer er tilfredse med det, som de arbejder med. Og det gør vi efter alle kunstens regler; dels når vi inviteres og dels på eget initiativ.”

Er I ude af trit med medlemmerne?

”Nej, det er vi ikke. Man kan ikke have 13.000 medlemmer og holde alle tilfredse hele tiden.”

Er I fortsat på linje med Overlægeforeningen?

”Ja, det er vi. Overlægerne har været mere markante i deres retorik og har lavet undersøgelser, som viser SundhedSundhedSundhedsplatformenlatformenlatformenecifikke problemer for deres medlemmer med Sundhedsplatformen. Mange yngre læger har samme oplevelse, og vi ville sikkert få samme resultater, hvis vi lavede lignende undersøgelser. Og vi er helt enige med Lisbeth Lintz (formand for Overlægeforeningen, red.) i, at vi skal have en grundig analyse.”