Skip to main content

Hellere brække en arm end tabe

Onkologen Ulrik Lassen, der er blevet udnævnt til landets første professor i individuel, målrettet kræftbehandling, er noget af en vindertype. På en meget behagelig måde.

Professor Ulrik Lassen, Fase 1 Enheden, Onkologisk Afdeling, Rigshospitalet.
Professor Ulrik Lassen, Fase 1 Enheden, Onkologisk Afdeling, Rigshospitalet.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

24. aug. 2015
4 min.

”Jeg ved ikke, hvor det kommer fra, men han er en altid-i godt-humør-mand. Og så er han dygtig.” Sådan siger onkolog Mikael Rørth, om manden, som han sin tid var med til at ansætte og som nu er blevet professor på Rigshospitalets Fase 1 Enhed, Ulrik Lassen.

Enheden, der afprøver tidlig kræftmedicin på patienter, der ikke er andre behandlingsmuligheder for, kan ikke mindst takke Ulrik Lassen for sin eksistens. Han har været frontløber siden begyndelsen, i 2005.

”Han har banket noget op fra at være ingenting til at være et markant flagskib for Rigshospitalet. Det er egentlig ret imponerende,” siger mangeårig kollega, overlæge på Onkologisk afdeling, Morten Mau Sørensen. Fase 1- Enheden har i dag ni ansatte.

Faktaboks

Fakta

Opbygningen har krævet et stort benarbejde fra Ulrik Lassens side:

”Han har været fantastisk til at skabe interesse for området og få den nødvendige støtte fra Rigshospitalet. Det er også helt afgørende med et godt forhold til samarbejdspartnerne. Enheden er helt afhængig af forsøgene, der kører. Derfor kræver det, at man giver samarbejdspartnere – og det er bioteknologien og medicinalindustrien – incitament til at afprøve deres ting hos os. Også det har han været i stand til. Vi er nu så heldige at vi får lov at arbejde med de helt nye lægemidler, der kommer frem på alle cancertyper,” siger Morten Mau Sørensen.

Behov for at være først

Drivkraften bag er nok den samme, som kendetegner Ulrik Lassen som løber. Ven gennem 30 år – siden studietiden – professor Thomas Benfield, Hvidovre Hospital sætter det på en enkel formel:

”Han har et stort behov for at være den første og kan ikke forlige sig med, at der nogle, der kommer foran ham. Så må han løbe mindst lige så stærkt.”

På samme måde når de to spiller squash sammen: ”Han vil hellere brække armen end misse en bold,” siger vennen og beretter om adskillige ture ind i muren på den bekostning.

Ambitionerne fejler således ingenting, hverken her eller der. Men det skal ikke lede til den misforståelse at der er tale om en benhård person. Tværtimod.

Såvel ven som kolleger omtaler Ulrik Lassen som en meget venlig og sympatisk mand.

”Selv om han er meget vedholdende og han er meget åben og direkte, så slipper han af sted med det, fordi han siger tingene med et smil,” siger Mikael Rørth.

Det kommer også kollegerne til gode:

”Ulrik er en mand, man kan stole på, og han er utroligt flittig. Han er vedholdende og insisterende, og får på en meget behagelig måde sine ting gennemført. Når det er op ad bakke, siger han: det skal nok løse sig. Og det gør det,” siger Morten Mau Sørensen.

Som læge for patienter, der er givet op, har Ulrik Lassen en helt særlig måde. ”Han går superlangt for sine patienter,” siger Morten Mau Sørensen. ”Han er tilgængelig. Han svarer emails fra sine patienter og ringer hurtigt tilbage, når patienterne vil have fat i ham.”

Et ordentligt menneske

Denne ”ordentlighed,” som kollegaen helt overordnet tillægger Ulrik Lassen, hænger måske sammen med hans evne til at være til stede, hvor han er. Vennen Thomas Benfield siger: ”Når han har fri, har han fri. Og når han arbejder, arbejder han.”

Og indimellem, der hvor han sidder i toget mellem hjemmet i Allerød og Nørreport Station, der læser han skønlitteratur. Det er et princip, som han har holdt i årevis og som med vennens ord, har gjort ham utroligt belæst. Men, siger han, ”På det seneste har jeg dog taget ham i at fortælle, at han har arbejdet i toget. Og det er et skråplan, som han må væk fra.”