Skip to main content

Helsingør: Håb om ny forhandling om sundhedshus

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

11. jan. 2013
4 min.

HELSINGØR: Bølgerne gik højt onsdag aften, da Helsingørs konservative vælgerforening havde indkaldt til borgermøde om et omstridt Sundhedshus i det centrale Helsingør.

Sundhedshuset, som skal indvies den 15. januar, skal erstatte Helsingør Hospital, der lukkes den 1. februar. Herefter vil kommunen med dens ca. 62.000 indbyggere hverken have hospital, skadestue eller lægevagt.

Håb om genovervejelse

Regionen ønsker, at lægevagten skal placeres i forbindelse med en akutklinik i det nye Sundhedshus - men kommunalbestyrelsens flertal vender tommelfingeren nedad og ønsker i stedet, at det snart lukkede og tomme hospital gøres til rammen om et langt mere omfattende sundhedstilbud end det blot 600 kvadratmeter store Sundhedshus.

Denne mulighed, som hidtil har været helt afvist af Regionsrådets flertal, fik muligvis nyt liv på borgermødet, hvor tidligere Helsingør-borgmester og medlem af regionsrådet, Per Tærsbøl (K), foreslog at lade Helsingør Kommune købe det nedlagte Hospital for en krone og derefter lade Region Hovedstaden leje sig ind - med henblik på at etablere et sundhedshus på et højere ambitionsniveau end det aktuelle, omstridte hus midt i byen.

Og såvel Leila Lindén (S) som Bent Larsen (V), Henrik Thorup (DF), Steen Olesen (SF) og enhedslistens repræsentant erklærede sig på deres partiers vegne parat til igen at forhandle om en sådan model - forudsat, at Helsingør Kommune er villig til selv at involvere sig økonomisk.

Afbud fra Vibeke Storm

Tilsagnet var muligvis inspireret af mødet med hundreder af vrede borgere - der også er vælgere ved det kommende valg til regionsrådet.

Regionsrådets formand, Vibeke Storm Rasmussen (S) havde meldt afbud med begrundelsen, at hun skulle til Aalborg til årsmødet i Kommunernes Landsforening den følgende dag.

"Har hun aldrig hørt om morgenflyveren", lød et tilråb. "Hun turde ikke komme", råbte en anden under hujende bifald og latter.

Tilråb var der mange af fra de ca. fremmødte 300 helsingoranere. Vreden lå lige under overfladen hos et publikum, der gav højlydt udtryk for utilfredshed med beslutningsprocessen omkring den pludselige hospitalslukning og den kendsgerning, at det superhospital i Hillerød, der skal afløse det, først er færdigt om 7-10 år.

Debatten kom i det hele taget til at handle mere om den hospitalslukning, som er en kendsgerning, end om Sundhedshuset. Og når talen faldt på Sundhedshuset, handlede det om de manglende parkeringsmuligheder.

Mødets egentlige bagmand, MF for de konservative, Benedikte Kiær - der ventes at blive de lokale konservatives borgmesterkandidat efteråret - havde ellers lagt op til, at debatten skulle handle om en anden problematik, nemlig den uvisiterede, sygeplejerskebetjente akutklinik i "et sundhedshus, der er barberet ned til et minimum".

"Og hvad med lægevagten", sagde Benedikte Kiær. "Som det ser ud nu, vil de praktiserende læger ikke bemande lægevagten i Helsingør, hvis der ikke også kommer læger i den kommende akutklinik. Men regionen har sagt nej til lægerne. Betyder det så, at vi skal til Hillerød, hvis vi skal besøge lægevagten, lige som det er tilfældet, hvis vi skal på skadestuen?".

"Det er lægernes skyld!"

En kvindelig tilhører, mor til to, afkrævede politikerne svar på, hvor hun skal køre hen med sit syge barn, når lægen har lukket. "Efter 1. februar sidder vagtlægen jo i Hillerød".

Svar fik hun ikke, men spørgsmålet affødte denne replik fra venstres Bent Larsen:

"Det er lægernes skyld. Det skyldes, at de praktiserende lægers fagforening er i konflikt i øjeblikket", erklærede Bent Larsen og fortalte, at PLO i Hovedstaden ikke havde ønsket at medvirke til at integrere Sundhedshusets akutklinik med en lægevagt.

Bent Larsen blev mødt med buhen, og da en lokal praktiserende læge, Jan Kristensen, markerede, råbte flere på at lade ham komme til orde uden for talerrækken.

"Det undrer mig at høre, at vi er i konflikt", sagde han. "Men måske kommer vi det", fortsatte han under bifald. Hvorefter han fortsatte med at forklare, at lægerne har foreslået flere løsninger, blandt andet inspireret af løsninger i andre regioner, hvor lægevagten er integreret med akutklinikker.

"Men Region Hovedstaden har holdt fast ved, at akutklinikken skal være uvisiteret og betjent af sygeplejersker, og uden et akutberedskab. Som alment praktiserende læger kan vi mere end gennemsnittet. Men der vil helt sikkert dukke patienter op på akutklinikken, som er alvorligt syge eller pludseligt bliver dårlige, og så er der brug for hurtig, intensiv lægehjælp, som vi ikke er klædt på til", sagde Jan Kristensen.

Den forklaring fik han pænt bifald for.