Skip to main content

Her er PLOs og regionernes OK-krav

Forhandlingerne om en ny overenskomst for de praktiserende læger er gået i gang. Begge parter har udsendt ønskelister til resultatet.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

17. nov. 2016
3 min.

Både de praktiserende læger og Danske Regioner har for nylig udsendt oplæg og visioner om almen praksis som optakt til overenskomstforhandlingerne. De er nu udmøntet i specifikke krav.

Fra PLOs side har økonomien en fremtrædende placering.

"PLO forventer, at den nye overenskomst bliver startskuddet til, at flere års stagnation og stilstand i almen praksis afløses af vækst og udvikling", som der står i PLOs oplæg til forhandlingerne.

Muligheden for nye typer konsultationer luftes:

"Vi ønsker.... at drøfte, hvordan honorarmodellen, som helhed, i højere grad kan fremme, at de patienter, der trænger mest, får mulighed for mere tid hos lægen og i klinikken", skriver PLO bl.a.

Desuden ønsker PLO et opgør med Den Danske Kvalitetsmodel for i stedet at finde en anden måde at arbejde med kvalitet på.

Begrebet lægeklynger introduceres - ideen er tænkt både som en afhjælpning af lægemanglen rundt omkring i landet og som et kvalitetstiltag.

Specifikt om lægemanglen ønsker PLO at diskutere forskellige initiativer, f.eks. fritagelse for økonomiloft i de ramte områder, revision af delepraksisbestemmelserne og øget mulighed for ansættelse af ikke-speciallæger, der venter på uddannelsesstilling.

Hvad angår lægevagten ser PLO bl.a. gerne, at regions- og udbudsklinikker "forpligtes til også at betjene tilmeldte patienter i vagttiden".

Det stadigt vigtigere samarbejde med kommunerne får et afsnit. Her er f.eks. et forslag om en forpligtelse for lægerne til at tilbyde en direkte telefonlinje til kommunens sygeplejersker i spil.

Og endelig er der en byge af "øvrige ønsker" f.eks. muligheden for pjækkebøder til udeblevne patienter, ændring af automatiske højestegrænser og regler for vikaransættelser.

Regionernes krav

I overenskomstoplægget fra Danske Regioner - eller rettere RLTN, Regionernes Lønnings- og Takstnævn, hvor bl.a. kommunerne også er repræsenteret - er der en vis imødekommenhed at spore men ingen konkrete løfter.

F.eks. står der, at det er "en væsentlig målsætning for RLTN i 2017 at indgå en overenskomstaftale om almen praksis, som sikrer stabilitet og mulighed for udvikling i de kommende år".

Men RLTN ønsker samtidig en "nytænkning af almen praksis' rolle og opgaver". Det betyder større integration - læs tættere kontakt til især kommunerne, men også sygehusene.

Dagsordenen hedder opgaveflytning - f.eks. af kronisk syge fra sygehusniveau til almen praksis. Og regionerne lægger ikke skjul på deres ønske om større indblik i "data om opgaveløsning i den enkelte praksis".

Lægemanglen berøres også her, og der står bl.a., at "RLTN ønsker.... at paletten af muligheder for at sikre lægedækning inden for overenskomstens rammer skal styrkes, f.eks. bør praktiserende læger have bedre adgang til at ansætte læger i praksis, ligesom reglerne om lukkegrænser bør være mere fleksible".

RLTN er positiv over for differentierede honorarer.

Og - selvfølgelig - økonomien. Den figurerer også i RLTNs oplæg. Men her med det budskab, at "råderummet i den offentlige økonomi er begrænset de kommende år. Det stiller krav om et forstærket fokus på at levere service og skabe resultater indenfor snævre økonomiske rammer".

Link: PLOs forhandlingsoplæg - OK17

Link: Oplæg til forhandling af ny overenskomst om almen praksis 2016-2017

Læs også: På patientens vegne - PLOs udspil til bedre sammenhæng, større tilgængelighed og højere kvalitet i sundhedsvæsenet

Læs også: Danske Regioner: ”Vision for almen praksis”