Skip to main content

Her hilser alle på hinanden

Med enkle, men effektive midler er Radiologisk Klinik på Rigshospitalet ved at fremelske et godt arbejdsmiljø. Klinikken modtog for nylig hospitalets Arbejdsmiljøpris.

Klinikchef Ilse Vejborg bakker op om det gode arbejdsmiljø på Radiologisk Klinik på Rigshospitalet, som med 300 medarbejdere og 24 forskellige nationaliteter er Danmarks største røntgenafdeling. Foto: Claus Boesen
Klinikchef Ilse Vejborg bakker op om det gode arbejdsmiljø på Radiologisk Klinik på Rigshospitalet, som med 300 medarbejdere og 24 forskellige nationaliteter er Danmarks største røntgenafdeling. Foto: Claus Boesen

Christian Andersen, cha@dadl.dk

20. nov. 2013
5 min.

På Danmarks største røntgenafdeling hilser alle medarbejderne på hinanden.

Radiologisk Klinik på Rigshospitalet har ligefrem en hilsepolitik, som er en væsentlig del af grundloven for arbejdsmiljøet på klinikken.

Arbejdsmiljøet på Radiologisk Klinik retter sig efter følgende seks bud:

  1. Vi hilser på hinanden.

  2. Jeg skal være den bedste udgave af mig selv i enhver situation.

  3. Har du grinet med dine kollegaer i dag?

  4. Mit udgangspunkt er, at alle gør deres bedste.

  5. Jeg har ansvar for at stoppe sladder.

  6. Jeg respekterer og viser forståelse for andres forskellighed.

For to år siden afslørede en trivselsundersøgelse på klinikken, at 15 pct. af medarbejderne personligt havde været udsat for mobning eller kendte til kollegaer, som var blevet mobbet.

Mobningen kunne den daværende klinikledelse ikke leve med og satte en proces i gang med at forbedre arbejdsmiljøet.

Første resultat blev De Seks Bud for et godt arbejdsmiljø, som medarbejderne selv fandt frem til over to temadage.

Klinikchef Ilse Vejgaard understreger, at De Seks Bud ikke bare er fine hensigtserklæringer.

”De forskellige faggrupper får til opgave at komme med konkrete og synlige bud på De Seks Bud. Vi har lavet en rotationsordning, så hver faggruppe får 14 dage til at fokusere på et af de seks bud. Så overtager den næste faggruppe med et nyt bud i en periode på 14 dage og så videre”, udtaler Ilse Vejgaard.

Lægerne havde f.eks. kastet sig over det tredje bud ”Har du grinet med dine kollegaer i dag?”.

På afdelingens infoskærme var der vittigheder hver dag i lægernes 14-dagesperiode.

Fadølsanlægget

Ud over de skiftende initiativer fra de forskellige faggrupper til at sætte fokus på arbejdsmiljøet, er der faste holdepunkter.

På afdelingen er der en detaljeret tavle med fotos, navne og faggruppe på samtlige medarbejdere, og ifølge Ilse Vejborg er det en oversigt, som ofte benyttes med medarbejderne – og Ilse Vejborg selv.

”Jeg er flere gange dagligt ude og se på tavlen, for jeg er ikke så god til navne”, siger hun.

Over for tavlen, hvor kollegaer på tværs af afdelinger og faggrupper naturligt mødes, findes ”fadølsanlægget”, et andet vigtigt mødested.

”I stedet for de sædvanlige kedelige vanddunke, som man kan tappe vand fra, har vi for beskedne midler investeret i et avanceret vandanlæg - med og uden bobler og mulighed for tilsætning af forskellige smagsvarianter af saft. Vandlægget har den samme sociale funktion som et fadølsanlæg. Folk kommer i snak med hinanden”, fortæller Ilse Vejborg.

Morgengymnastik

Et af de mange initiativer har været fælles morgensang. I begyndelsen var medarbejderne lidt skeptiske, og der kom kun 40 til morgensangen. Men til de sidste morgener med fællessang var der omkring 120 kollegaer.

Morgensangen er nu afløst af morgengymnastik flere gange ugentlig, og det er allerede blevet populært.

Ilse Vejborg understreger, at både morgengymnastik og morgensang er og var væsentlige initiativer for arbejdsmiljøet.

”Det er ikke obligatorisk, at medarbejderne deltager i morgengymnastikken, men det er en god start på dagen”, påpeger Ilse Vejborg.

Mere humor

Fællesskabsfølelsen og det at føle sig hjemme er afgørende vigtige for processen med at fremme arbejdsmiljøet, vurderer Ilse Vejborg.

”Den enkeltfaktor, som måske har betydet mest i processen med at forbedre arbejdsmiljøet, er, at vi har fået øje på hinanden. Det gælder ikke mindst i forhold til nye medarbejdere. Vi forventer, at du hilser fra den første arbejdsdag. Selvom du er ny og måske genert, skal du også hilse. Man kommer også hurtigere ind i arbejdsgangen på afdelingen, når man kender andre kollegaer, eller i hvert fald kan sætte ansigt på dem. Jeg oplever også, at man i højere grad taler på kryds og tværs af faggrupperne og sektorerne. Fysisk sidder personalet f.eks. i hver sin sektor i klinikken og risikerer sjældent at komme ud af deres hule, men nu skal de sætte sig sammen på tværs af afdelingen og lave et fælles oplæg om arbejdsmiljø”, siger Ilse Vejborg.

”Der er også kommet mere humor på gangene. Så medarbejderne kan se, at det er helt ok, at man griner og har det sjovt – så længe det ikke går ud over patienterne, forstås. Man får investeringen i arbejdsmiljø mange gange igen i form af kvalitet og effektivitet, hvis medarbejderne er tilfredse”, tilføjer hun.

På Radiologisk Klinik er der 24 forskellige nationaliteter. Det har været en særlig udfordring for arbejdsmiljøet at bringe de mange sprog og kulturer sammen.

Derfor er de officielle sprog på klinikken dansk, svensk, norsk og engelsk. Så er der ingen i en gruppe, som føler sig udenfor, hvis andre af gruppens medlemmer taler et andet sprog.

Johnny Madelung, chefradiograf, roser sammensætningen af arbejdsmiljøgruppen på klinikken – for alle faggrupper er med, også læger.

”Arbejdsmiljøgruppen, som mødes en gang om ugen, består i modsætning til på så mange andre afdelinger af samtlige personalegrupper. Hvis du går andre steder i huset, kan det være svært at konstatere, at læger er medlemmer af arbejdsmiljøgrupper. Jeg tror, at lægerne ofte ikke anerkender, at de har nogle arbejdsmiljøproblemer”, mener han.

Persisk julefrokost

Det måske bedste tegn på, at arbejdsmiljøet er godt på Radiologisk Klinik, er antallet af tilmeldinger til sommerfesten og julefrokosten.

Tilmeldingerne er kraftigt stigende.

Årets julefrokost viser, at klinikken strækker sig langt for at favne alle sprog og kulturer, for der er tale om en grisefri frokost.

Julefrokosten står på persisk buffet og mavedans, og er arrangeret af nogle af klinikkens medarbejdere, som stammer fra Mellemøsten.