Skip to main content

Hjemtagning af vævsprøver forsinker behandlingen

Christian Andersen, chr.cph@gmail.com

12. jun. 2012
3 min.

Frem til den 1. november 2011 forelå alle svar på en vævsprøve inden for højst en uge hos de praktisernede læger og privatpraktisernede speciallæger i Region Sjælland.

Men per 1. november sidste år opsagde Region Sjælland aftalen med de privatpraktiserende læger i patologi for at spare penge. Fremover skulle alle analyser af vævsprøver foretages på regionens patologiske afdelinger.

Nu er ventetiden op til to måneder.

Flere privatpraktiserende speciallæger i Region Sjælland beretter om patienter, som først efter seks uger fik besked om, at en rutinemæssig vævsprøve indeholdt kræftceller.

En patient med analcancer blev efterfølgende indlagt akut på Herlev Hospital og har indtil videre været igennem 31 strålebehandlinger og kemoterapi.

Privatpraktiserende gynækolog Flemming Sørensen er en af de frustrerede læger i regionen.

»Tidligere var der en ventetid på højst en uge for at få svar på en rutinemæssig vævsprøve. Nu er en ventetid på seks til otte uger ikke unormalt,« siger han.

»Patienterne ser måbende på mig, når jeg fortæller dem, at jeg ikke kan sige, hvornår der foreligger et resultat af en vævsprøve. Jeg er begyndt rutinemæssigt at indkalde dem efter to til tre uger, og håber så på, at resultatet fra hospitalets patologiafdeling foreligger. Ofte må jeg udsætte tiden til konsultation, fordi prøven alligevel ikke er klar. Det er bare ikke tilfredsstillende for patienterne,« mener Flemming Sørensen.

Han efterlyser et svar fra regionen på, hvornår ventetiderne bliver bragt ned. Udmeldingerne fra regionen er imidlertid uklare, selv om flere privatpraktiserende speciallæger flere gange har rettet henvendelse til regionen om problemet.

»Vi taler i sundhedsvæset hele tiden om, at ventetiderne skal længere ned. Så er det da et paradoks, at regionen træffer en beslutning om at ændre praksis for analyse af vævsprøver med den konsekvens, at ventetiderne ryger i vejret,« siger Flemming Sørensen.

Problemet flytter til hovedstaden

Per 1. august i år har Region Hovedstaden på trods af de forlængede ventetider tænkt sig at kopiere modellen fra Region Sjælland. Det samme er landets øvrige regioner godt i gang med.

Privatpraktiserende speciallæge i patologi Birthe Mørck Thomsen, Region Hovedstaden, ryster på hovedet - ikke mindst fordi sundhedsministeren arbejder på en diagnosegaranti på en måned.

»Selvom Region Hovedstadens hospitaler nærmest har støvsuget patologer fra hospitalerne i Region Sjælland, tvivler jeg på, at de kan løse opgaven med at analysere vævsprøverne inden for en rimelig tid. Kapaciteten på laboratorierne skal fx også være til stede for at undgå flaskehalsproblemer. Og lur mig om ikke hospitalernes egne patienter vil komme i første række, når der skal prioriteres fra bunken af vævsprøver. Prøverne fra de praksissektoren risikerer at blive nedprioriteret og være en slags buffer«, mener Birthe Mørck.

Hun vurderer, at samarbejdet mellem de privatpraktiserende læger og lægerne på de patologiske afdelinger vil blive forringet.

»Samarbejdet mellem den rekvirerende læge og patologen vil lide under ændringen. De privatpraktisernde læger og speciallæger ved ikke hvilken patolog, de skal kontakte på hospitalet for at drøfte et biopsisvar,« nævner hun.

Overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten,er meget kritisk over for de lange ventetider i Region Sjælland.

»For det første er ventetiden åbenlys urimelig for patienter, som går og er bekymrede og måske behandlingskrævende. For det andet giver det ikke mening at tale om at speede diagnostikken op med fx kræftpakker, hvis det ikke er muligt at få et hurtigt svar på vævsprøver.«

Medlemmerne beklager sig

Rul ordningen tilbage!

Sådan lyder beskeden fra formanden for Foreningen af Praktiserende Speciallæger, Niels Siebuhr.

Han hører enslydende meldinger fra medlemmerne om, at regionernes nye praksis med analyse af vævsprøver er en fiasko.

»Medlemmer fra hele landet beklager sig over de lange ventetider og endog visse steder et kvalitetsfald i analyserne. Regionerne tror på, at der er penge at hente med den nye model. Det gør jeg ikke. De privatpraktiserende patologer kan sagtens konkurrere med hospitalerne om prisen på analyser af vævsprøverne,« udtaler Niels Siebuhr.

Det har ikke været muligt at få et svar fra Ole Marqweis, formand for Sundhedsudvalget i Region Sjælland.