Skip to main content

Høj sikkerhed i receptordinationer

Yves Sales

9. jan. 2009
3 min.

Det er umådeligt sikkert at få udskrevet en recept og få udleveret medicin på et dansk apotek.

Det viser en analyse af receptkorrektioner på danske apoteker udført i et samarbejde mellem Danmarks Apotekerforening og Lægeforeningen, der offentliggøres i disse dage. Der bliver dagligt udskrevet over 100.000 recepter af danske læger. Det svarer rundt regnet til 38 millioner ordinationer om året.

Resultaterne baserer sig på data fra 62 apoteker. Når undersøgelsens resultater overføres på landsplan, kan antallet af receptkorrektioner, foretaget på danske apoteker, opgøres til 127.000 om året. Det svarer til ca. 0,33% af alle ordinationer. Heraf er 45% korrektioner af såkaldt administrativ art. Det vil f.eks. sige, at der var brugt forkortelser på recepten, at medicinen var i restordre eller, at der manglede angivelse af tilskud på recepten.

De resterende ca. 55% - svarende til ca. 70.000 om året - er receptkorrektioner af klinisk art, dvs. med fejl i angivelse af dosering, styrken af lægemidlet eller lægemiddelformen. En tredjedel af alle korrektioner blev scoret som potentielt alvorlige i tre grupper. Alvorsscore 3 blev vurderet til at kunne medføre indlæggelse, såfremt de ikke var blevet forhindret og udgjorde ca. 6% af alle korrektioner og ca. 0,02% af alle ordinationer. Halvdelen blev vurderet til, at patienten selv ville have opdaget det. Af de resterende skønnedes en del at kunne være potentielt skadelige for særligt sårbare patienter - f.eks. med stærkt nedsat nyrefunktion.

Tilbage resterer opregnet til landsplan 2645 korrektioner, som generelt ville kunne påvirke patientens behandling i en sådan grad, at en indlæggelse kunne komme på tale. Disse 2.645 korrektioner svarer til 0,007% af alle receptordinationer Eller sagt på en anden måde: Den systematiske kontrol af recepter på danske apoteker forhindrer syv daglige tilfælde af potentielt skadelig virkning af medicin. Resultaterne af denne undersøgelse viser således, at det er meget sikkert at få ordineret medicin og efterfølgende få ekspederet denne på apoteket.

Men naturligvis skal vi lære af denne undersøgelse, og den peger på en række forbedringsområder i processen omkring recepthåndteringen. Der ses en relativ overvægt af receptkorrektioner fra sygehuslæger i forhold til fordeling af udskrevne recepter. Dette skyldes muligvis, at sygehuslæger i mindre grad benytter it-systemer i forbindelse med udskrivning af recepter end praktiserende læger. Rapporten peger på en række områder, hvor antallet af korrektioner med en relativt lille indsats kunne mindskes kraftigt. Det er f.eks. netop problemer med restordrer, manglende tilskudspåtegning, opsætning af medicinpriserne i it-systemerne og ordinationer på receptserveren. Rapporten identificerer også nogle af de områder, hvor øget agtpågivenhed fra både lægerne og apotekerne kunne mindske fejlene, bl.a. øget opmærksomhed om allergiske reaktioner, ordination af forkert lægemiddelform og device, dobbeltordinationer og ordination af forkert dosis eller styrke.

Høj kvalitet og sikkerhed i lægemiddelbehandling er afgørende for den samlede kvalitet i patientbehandlingen. Dette forudsætter systematisk elektronisk kommunikation mellem behandlende læger og let og ubesværet elektronisk adgang til opdateret lægemiddelinformation for alle læger - på sygehuse og i praksis. En fælles medicinjournal står højt på Lægeforeningens ønskeseddel. Vi ser frem til Det Fælles Medicinkort.