Skip to main content

Hold hovedet koldt!

Karsten Nielsen og Erik Jylling

2. nov. 2005
3 min.

I en fælles leder i Ugeskrift for Læger den 18. februar opfordrede vi medlemmerne i FAS og FAYL til kamp for (Ny) løn.

Forhandlingerne var brudt sammen på grund af kravene om forlodsfinansiering. Arbejdsgiverne havde et ønske om at afsætte halvdelen af resultatet til forlodsfinansiering af Ny løn, mens lønmodtagerne som udgangspunkt ikke var villige til at afsætte penge til dette formål. Forhandlingerne brød sammen og AC-fællesskabet meldte ud med massive konfliktvarsler. Resultatet blev, at forligsmanden gik ind i sagen og har fremlagt et mæglingsforslag, hvor der afsættes 1,87% af lønsummen til forlodsfinansiering af Ny løn.

Forligsmandens holdning synes at være, at hverken lønmodtagere eller arbejdsgivere skal opnå fordele ved at komme i Forligsinstitutionen. Der er dog ingen grund til at tro, at regeringen ved et senere indgreb i en konflikt har samme retfærdighedssans! Tænk blot på den sidste store konflikt i Danmark - »gær-konflikten« - hvor organisationerne fik tømt strejkekasserne, men ingen fik noget ud af indgrebet. Dengang troede alle, at man bare kunne overlade det til de andre at stemme ja, mens man selv signalerede sin utilfredshed ved at stemme nej. Det gik som bekendt galt.

Denne gang er lægerne udset til at bære en stor del af konflikten, fordi sundhedssektoren politisk set er meget følsom netop nu. Men der er ingen grund til at tro, at et evt. regeringsindgreb i særlig grad vil begunstige lægerne - tværtimod. At tro, at den nuværende finansminister og regering skulle blive bløde om hjertet og ophæve skattestoppet eller dekretere yderligere besparelser på ulandsbistanden, for at lægerne kan få ekstraordinære store lønstigninger, er ren ønsketænkning.

Vi er nu i en situation, hvor det gælder om nøgternt at vurdere mæglingsforslagets betydning for lægerne i forhold til alternativet. Et alternativ, der ikke består i, hvad vi godt kunne ønske os, men hvad vi vil kunne opnå - eller tabe yderligere ved en strejke.

Mæglingsforslaget og de indgåede aftaler om de specielle forhold er ikke så ringe endda! Der er reallønsfremgang - også uden decentrale tillæg - pensionsforbedringer, en 6. ferieuge og pæne resultater af de specielle forhandlinger både på yngre læge- og overlægeområdet. Fx er tillægget til yngre læger for at have gennemført 1. år af speciallægeuddannelsen blevet væsentlig forbedret, og overlægerne er kommet over på Ny løn på fornuftige vilkår.

I en rimelig vurdering af resultatet indgår også de forringelser, som modparten havde stillet som krav, men som ikke er med i mæglingsforslaget. For FAS' vedkommende kan blandt mange oprindelige arbejdsgiverkrav nævnes bortfald af stillingsbeskrivelser og kravet om, at den specialeansvarlige overlæge ikke længere skal være chef, men kan ansættes på almindelige OK-vilkår og indgå i vagten. For yngre lægers vedkommende kan man bl.a. glæde sig over, at det lykkedes at afværge modpartens angreb på overarbejdsbetalingen og forringelser på vagtområdet.

Selvom man altid kunne ønske sig et bedre resultat, anser vi mæglingsforslaget for tilfredsstillende i betragtning af forudsætningerne for det og i lyset af det samlede forhandlingsforløb. Vi håber, at FAS' bestyrelse og FAYL's medlemmer vælger at sige ja til forslaget, frem for alternativet: at kaste os ud i en udsigtsløs konflikt.