Skip to main content

Hospitaler søger ekstern rådgivning om kvalitetsstyring

Chefkonsulent Michael Fich

2. nov. 2005
4 min.

Det er for nylig vedtaget, at danske hospitaler skal gennemgå en kvalitetsstyringsproces. Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt man kan kvalitetslede og -styre hospitaler og forskningsverdenen. Ifølge chefkonsulent Michael Fich fra RAMBØLL gælder det om at få øje på en bredere definition af begrebet kvalitetsstyring og omtolke de generelle kvalitetskrav fra blandt andet ISO 9001-standarden, så den kan bruges i hospitalsverdenen.

Kvalitetsstyring på hospitaler

Det kan være svært at gennemskue, hvordan man kan gennemføre kvalitetsstyring på hospitalerne. Der er da heller ingen, der siger, at det er en nem opgave, men den er nødvendig. Det er på tide, at der sker en ensretning mellem hospitalernes retningslinjer og metoder; en udvikling man er ved at tage hul på blandt andet i form af lovgivning.

Der er mange overordnede områder inden for hospitalsverdenen, hvor kvalitetsstyring er oplagt. Nogle eksempler:

  • l Inden for fødevarepolitikken på hospitalerne kunne en kvalitetsmålsætning lyde, at patienterne modtager den optimale ernæring gennem måltiderne, og at ressourcespild nedsættes mest muligt.

  • l At man undgår at udsætte patienter for unødig stråling i forbindelse med scanninger eller røntgenundersøgelser. Det kan sikres ved at styrke samarbejdet mellem hospitalerne og gøre det muligt at overføre billeddiagnostiske resultater elektronisk og derved mindske risikoen for dobbelt undersøgelser.

  • l At man respekterer og overholder patienters ønske om ikke at blive genoplivet, hvilket igen kan sikres ved at forbedre muligheden for elektronisk journaloverførsel.

  • l Mange undersøgelser tyder på en stor fejlprocent inden for medicinering på hospitalerne. Også her kan man kvalitetssikre ved at garantere, at patienterne får den ordinerede medicin og i rette dosis.

Der er mange flere eksempler på, hvor og hvordan man kan kvalitetssikre, afhængigt af hvilken afdeling og hvilket hospital, der er i fokus.

PET-Centret på Århus Kommunehospital

PET-Centret på Århus Kommunehospital har søgt ekstern rådgivning om kvalitetsstyring hos rådgivningsvirksomheden RAMBØLL. Det kommer til at betyde, at centret inden længe er på forkant med at opfylde hovedparten af de kvalitetsstyringskrav, som alle danske hospitaler i fremtiden vil blive stillet overfor.

PET-Centret ledes til daglig af professor, adm. overlæge Albert Gjedde. Ca. 25% af ressourcerne anvendes på patientundersøgelser og PET-scanninger, mens størstedelen - ca. 75% - anvendes til forskning og afprøvninger for medicinalindustrien. Flere kunder fra medicinalindustrien er begyndt at stille krav til centrets kvalitetsstyringssystem, hvorfor man har valgt at lade centret ISO 9001-certificere.

Der er tidligere arbejdet med kvalitetssikring inden for klinisk forskning og afprøvning af medikamenter, og der findes da også et opslagsværk, der gør rede for kvalitetssikringsprocesser på områderne, nemlig værket GCP Regler (Good Clinical Practice). I forskningsverdenen er der dog fortsat en vis skepsis i relation til kvalitetssikring, men der er også en række eksempler på, hvordan man i praksis kan arbejde med kvalitetssikring.

I PET-centret er kvalitetssikring aktuel, hvis Albert Gjedde eksempelvis udlåner sit laboratorium på Århus Kommunehospital til forskning inden for dyreforsøg. Det er op til ham og hans medarbejdere at sikre, at visse etiske og moralske retningslinjer bliver overholdt, for eksempel at forsøgsdyret bedøves, modtager en ordentlig behandling og bliver behandlet efter den gældende dyreværnslov og forskningsetik.

Rådgiverens rolle og erfaringsgrundlag

RAMBØLLs rolle vil være at rådgive om kvalitetsstyring på tre niveauer i samarbejde med centrets ledelse. Først og fremmest skal der formuleres målsætninger, politikker og operationelle mål fx om patientsikkerhed, dokumentstyring og vedligeholdelse. Derefter skal der fastlægges procedurer for forretningsgange, fx hvem er ansvarlig for opgaver og papirer, for at booke lokaler, og for patientsamtykke og journalopfølgning. Sidst, men ikke mindst, skal de specifikke instruktioner noteres, fx hvordan betjener man et specifikt apparat. Disse instruktioner kan udveksles på tværs af afdelinger og hospitaler for derved at sikre ensrettede retningslinjerne i den danske sundhedssektor.

RAMBØLL får gennem opgaven for PET-centret forstærket sin position inden for kvalitetsledelse i sundhedssektoren ud over de referencer, virksomheden allerede har fra røntgenafdelingerne og Klinisk Fysiologi & Nuklearmedicin i H:S, der omfatter Rigshospitalet, Frederiksberg Hospital, Bispebjerg Hospital, Hvidovre Hospital og Amager Hospital. Blandt virksomhedens øvrige erfaringer med kvalitetsledelse kan nævnes kvalitetsudvikling på den nye operationsafdeling på Bornholms Centralsygehus, kurser i proaktive risiko-analyser samt auditor-træning. Derudover arbejder RAMBØLL med miljøledelse, energiledelse og arbejdsmiljøledelse for sundhedssektoren.

Ifølge Chefkonsulent Michael Fich fra RAMBØLL er kvalitetssikring på hospitalerne et godt skridt på vejen til at sætte patientkvaliteten på hospitalerne højt på dagsordenen. Hospitalerne har brug for vejledende ensretninger. Forskellige retningslinjer fra hospital til hospital kommer ikke patienten til gode på nogen måde. Alt for ofte måles kvaliteten på ydelsen, men man glemmer, at patientens tilfredshed også er en del af resultatet.

Fremtidig indflydelse på sundhedssektoren

Kvalitetsstyring på hospitalerne i Danmark kan være med til at sikre, at sundhedssektoren her i landet forbliver en af verdens bedste. At kvaliteten over for både patienter, kunder og medarbejdere bliver bedre og bedre, og at patienterne på de danske hospitaler bliver raske hurtigst muligt. Der er utvivlsomt mange muligheder for at forbedre, ændre og opstramme. Og måske det er lettest for specialister uden for sundhedssektoren at se mulighederne i kvalitetsledelse og -styring på hospitalerne. Under alle omstændigheder står hospitalerne over for en spændende udvikling, som vil blive fulgt med interesse overalt.

Forf.s adresse: Rambøll, Bredevej 2, 2830 Virum.