Skip to main content

Hospitalsafdelinger tæppebombes med meningsløse opgaver

Centralisering og djøfisering af magten er ødelæggende, siger formand for Overlægerådet ved Regionshospitalet Silkeborg efter den aktuelle melding fra ledende overlæge på Diagnostisk Center. Giv os dog fred og ro til at udføre vort arbejde i stedet for at skulle jagte og forklare meningsløse tal og data, lyder det.
Formand for Overlægerådet ved Regionshospitalet Silkeborg, Henning Glerup. Privatfoto
Formand for Overlægerådet ved Regionshospitalet Silkeborg, Henning Glerup. Privatfoto

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

11. maj 2021
4 min.

De ledende overlæger og specialeansvarlige er et jaget folkefærd.

Det mener formand for Overlægerådet ved Regionshospitalet Silkeborg, Henning Glerup, og han udtaler sig på baggrund af den aktuelle melding fra konstitueret ledende overlæge ved Diagnostisk Center, Mikkel Gjesing Callsen.

Han ønsker ikke at søge stillingen som fast ledende overlæge, selv om såvel kolleger som hospitalsledelsen gerne så det. Begrundelse: Den administrative byrde er så stor, at den ledende overlæge efter egen mening ikke kan udføre ledelse på det niveau, han gerne vil.

»For mig at se er der noget principielt i denne sag«, siger Henning Glerup.

»Det kan jo ikke være rigtigt, at en ledende overlæge skal have arbejdsuger på 90 timer og alligevel erkende, at han eller hun ikke kan nå det hele. Problemet er, at topledelserne på hospitalerne ikke er i stand til at vurdere andet end Excel-ark med tvivlsomme tal. Derfor tæppebomber de afdelings- og centerledelser med meningsløse opgaver«, siger Henning Glerup.

Ytringsfrihed, men ingen lyttepligt

Diagnostisk Center er stor og komplekst med syv specialer og mange medarbejdere. Derfor er det umuligt at udføre arbejdet tilfredsstillende som ledende overlæge, hvis man ikke har den tilstrækkelige administrative support, mener Henning Glerup, der ser problemet som gældende for ledende overlæger og specialeansvarlige over hele landet.

»I regionsledelserne sidder der ofte folk, der ikke har nogen sundhedsfaglig uddannelse. Det er DJØF-folk, der ikke har forstand på det faglige. Og hospitalsledelserne er ofte så djøfiserede, at lægefaglige og sygeplejefaglige direktører generelt har glemt deres faglige rødder. Men de kan læse Excel-ark, og de spørger efter alle mulige data, der er mere eller mindre meningsløse set ud fra en klinikers synspunkt. Så får de tal ind, som de ikke kan forstå, og så henvender de sig til den ledende overlæge og skal så helst have svar for tre dage siden. Nogle gange er der slet ikke nogen forklaring. Det kan være, at der er sket en registreringsfejl, men det tager tid, og samtidig er der så mange møder, at man nærmest mødes ihjel«, siger Henning Glerup.

Han mener, at topledelsens opgave er at begrænse detailledelsen og igennem refleksiv ledelse af kompetente medarbejdere sikre de faglige kliniknære ledere optimale rammer at arbejde under.

»Det gøres ved at begrænse den topstyrede ledelse til mindst muligt, og lægge ledelseskompetencen ud til de kliniske ledere, der har den nødvendige indsigt. For vi ved jo nu en gang bedst ude i afdelingerne, hvordan ressourcerne bruges bedst muligt, og hvor der skal udvikles. En mangeårig overlæge som mig kan jo godt nogle gange miste modet, når vi oplever dårlig ledelse. Vi har nok ytringsfrihed til at sige ledelsen imod, men ledelsen har ikke lyttepligt. I de enkelte afdelinger og centre vil vi gerne lave den bedste kvalitet for færrest penge med størst mulig trivsel hos kollegerne og samtidig sikre god uddannelse. Alt det kan vi sagtens, hvis vi får lov, og topledelsen ikke konstant blander sig. Problemet i det danske sundhedsvæsen er, at ledelse er gjort til en uafhængig disciplin helt uafhængig af klinikken«, siger Henning Glerup.

Frygter flere fanges i nettet

Nu lægges der med den nye overenskomst og ledelsesstruktur op til, at specialeansvarlige og funktionsledende overlæger skal at være ledende overlæger, imedens de hidtidige ledende overlæger bliver cheflæger.

»Det kan være anledningen til at flytte hegnspæle ledelsesmæssigt i retning af mere faglig ledelse. Det kræver dog, at vi får en ny ledelsesdagsorden. Der skal gøres helt op med centraliseringen. Ellers kan jeg godt frygte, at endnu flere overlæger bliver fanget i Excel-arkets net og bliver tvunget ind i den umulige opgave med at levere endnu flere meningsløse tal og kommentere på samme. Derved vil man så også på grund af arbejdsmængden passivisere disse overlæger. Det må ikke ske«, siger Henning Glerup.

Aktuelt ærgrer han sig over, at Diagnostisk Center i Silkeborg går glip af en god ledende overlæge i fast stilling, fordi den administrative byrde var for stor.

»Han ville være god i den stilling. Det er rigtig ærgerligt«, siger formand for Overlægerådet i Silkeborg.

LÆS OGSÅ

Ledende overlæge stopper på Diagnostisk Center i Silkeborg

Sundhedseksperter trækker sig i protest mod Fredberg-fyring

Støtten til Fredberg har fået et udtryk: »O Captain! My Captain!«

Læger vrede over Fredberg-fyring: »På tide med samlet modangreb mod stigende djøfisering«