Skip to main content

Hospitalslæger vil også forebygge

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

22. feb. 2008
5 min.

Regeringen lader til at have fået øjnene op for forebyggelse. Den har f.eks. forfremmet begrebet til indlemmelse i sundhedsministeriets officielle navn; begavet det med en kommission og i forbindelse med strukturreformen pålagt kommunerne at tage store opgaver inden for feltet på sig. Der er sågar indført noget, der ligner et rygeforbud på restauranter m.v. I det hele taget lader begrebet således til at nyde en vis bevågenhed fra myndighedernes side.

Og hvad sker der så?

Netværket af Forebyggende Sygehuse bliver nedlagt. Der kan ikke findes penge til at drive det videre.

Ganske vist går Danske Regioner med tanker om at oprette en erfa-gruppe under den temagruppe om »tværfagligt samarbejde«, som regionssundhedsdirektørerne har. Det vil blive besluttet - eller ikke - i løbet af foråret.

Men den hidtidige sponsor - ministeriet - har sagt stop. Netværket havde håbet på, at Danske Regioner ville tage over, men det er ikke lykkedes.

»Det er et mærkeligt signal at sende«, siger medlem af det nu hedengangne netværks forretningsudvalg, overlæge Mogens Hüttel fra OUH.

Han frygter, at der nu kommer mindre fokus på hospitalsforebyggelsen - og især på at få den indarbejdet som en naturlig del af driften - når netværket ikke er der til at presse på og holde fast.

Svært at holde fast

I forvejen kan det være vanskeligt at holde hospitalerne fast. For selv om begrebet på det seneste lader til at have nydt en del fremme - bl.a. med forebyggelseskommissionen - mangler der en del, før forebyggelse kommer nogen som helst steder i nærheden af højsædet.

Blandt andet fordi der ikke er nogen DRG-takster for forebyggelse, og dermed er der heller ikke nogen direkte, økonomisk fordel for et sygehus i at fokusere på området. Der er heller ikke megen prestige at hente.

»Der er mere Nobelpris i at opfinde noget nyt end i at forebygge. Min holdning er, at forebyggelse og behandling skal have lige stor status. Vi kan ikke behandle os ud af alle problemerne«, som Mogens Hüttel siger.

Men ikke nok med det. Den nok så omtalte ventetidsgaranti risikerer i realiteten - formodentlig utilsigtet - at nedprioritere forebyggelsen.

»Ventetid skal betragtes som forberedelsestid. For eksempel har vi solid viden om, at det er godt med planlagt rygestop i god tid inden selv et mindre kirurgisk indgreb. Men siger en læge nej (til en operation, red.), kan patienten nu gå på doktorshopping, og kan man ikke få indgrebet offentligt finansieret, kan man købe det privat«, siger han.

Hertil kommer det signal, der ligger i, at rehabilitering efter f.eks. en hjertesygdom ikke er omfattet af ventetidsgarantien, hvorimod selve operationen er.

Sammenhæng og forløb

Den overskuelige interesse for hospitalsforebyggelse skyldes først og fremmest, at strukturreformen placerede ansvaret for størstedelen af forebyggelsen hos kommunerne. Regionerne - dvs. sygehusene - har dog fortsat ansvaret for den »patientrettede« forebyggelse, mens kommunerne har den »borgerrettede«.

Vejen frem også for hospitalsforebyggelsen, kan blive netop kommunerne, for der er stor fokus på samarbejde mellem de to sektorer.

Et af de projekter - der nu er på vej fra projektfasen til egentlig drift - som har fået en del opmærksomhed på den konto, er SIKS.

Det står for Sammenhængende Indsats for Kronisk Syge og er udviklet af Bispebjerg Hospital og Københavns Kommune i samarbejde med de praktiserende læger. Projektet har bl.a. etableret meget detaljerede patientforløb, som har gjort det muligt at bygge bro mellem de forskellige sektorer. Det er nu kommet med i sundhedsaftalen mellem kommune og region.

Sundhedscenter Østerbro, som er oprettet med kronisk syge for øje, spiller en væsentlig rolle. Det gør hospitalsdelen selvsagt også, og en af de læger, som har deltaget på nærmest hold i projektet helt fra starten, er Marianne Frederiksen fra Bispebjerg Hospitals hjertemedicinske klinik. Hun er også daglig leder af Hjerterehabiliteringen på stedet.

»Sundhedscentret gjorde det meget konkret. Her fik vi noget - et sted at henvise patienterne til, hvor vi har tillid til, at de får en ordentlig behandling. Patienterne kan afsluttes på hospitalet tidligere«, siger hun.

SIKS har tvunget de hospitalsansatte til at »tænke mere fremad«, som Marianne Frederiksen siger.

»Vi skal vænne os til at tænke på, hvor patienten skal være, når patienten ikke længere skal være her«, siger afdelingssygeplejerske i hjerterehabiliteringen og kardiologisk ambulatorium, Henriette Pedersen, som også har været involveret i SIKS.

Ingen professor

Bispebjerg Hospital er i det hele taget meget forebyggelsesorienteret - her er bl.a. en klinisk enhed for forebyggelse - men også her mærkes mangelen på interesse for hospitalsforebyggelse.

Sidste år forsøgte hospitalet at oprette et professorat i forebyggelse, men stillingen har ikke kunnet besættes. Endnu da.

»Der er ingen tvivl om, at vi jo meget gerne vil have professoratet, så vi kan udføre forskning i forebyggelse tæt på den kliniske hverdag«, siger hospitalets lægelige direktør Steen Werner Hansen.

Hospitalet vil nu se på, om det f.eks. er nødvendigt at gøre stillingen mere attraktiv og i så fald hvordan.

»Det er altid en udfordring at ville være på forkant. Der er f.eks. en risiko for, at ansøgere ikke er stærke nok inden for det videnskabelige«, siger han.

»Vi vil nu se på, hvad der skal til, og så vurdere, hvornår stillingen kan genopslås«.

Tidligere artikler i Ugeskriftet:

FAS-redaktør Jesper Brahm, Forebyggende sygehuse - en ny vinkel på sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering, Ugeskr Læger 2006;168(45):3944

Journalist Christian Andersen, Fire uger er for lidt, Ugeskr Læger 2006;168(21):2092

Journalist Charlotte Frendved Hansen, Patienter mangler systematisk hjælp til rygestop før operation, Ugeskr Læger 2006;168(10):1052

Overlæge Henri Goldstein & overlæge Hanne Tønnesen Roskilde Amts Sygehus, Køge, Afdelingen for Forebyggelse, og H:S Bispebjerg Hospital, Klinisk Enhed for Sygdomsforebyggelse, Forebyggelse på danske sygehuse, Ugeskr Læger 2005;167(10):1177

Links

www.forebyggendesygehuse.dk/

www.bispebjerghospital.dk/bbhsamindsatsforkronisksyge.nsf/SkalKategorie…