Skip to main content

Hovedbestyrelsens forslag til en ny struktur for Lægeforeningen

Lægeforeningen

8. feb. 2008
13 min.

Hovedbestyrelsen bringer herved de forslag til nye vedtægter, regelsæt og forretningsordener m.v., som Hovedbestyrelsen finder skal udgøre det juridiske fundament for Lægeforeningens nye struktur.

Forslagene behandles ved det kommende Læge- og repræsentantskabsmøde den 25.-26. april 2008.

1. Hovedbestyrelsens forslag til nye vedtægter for Lægeforeningen

Strukturreformen i hovedtræk

På Læge- og repræsentantskabsmødet i 2007 vedtog Repræsentantskabet, at der skulle arbejdes videre med udmøntningen af en ny struktur efter en række principper, der blev døbt »Byggeklodser til Fremtidens Lægeforening«. Hovedbestyrelsen har efterfølgende udarbejdet nedenstående vedtægter med udgangspunkt i disse principper.

Efter forslaget skal de forhandlingsberettigede foreninger YL, FAS og PLO samt pensionerede og andre ikke-erhvervsaktive medlemmer udpege et repræsentantskab med et antal repræsentanter, der fikseres til 109.

De 107 af repræsentanterne fordeles mellem YL, FAS og PLO og de pensionerede og andre ikke-erhvervsaktive medlemmer i forhold til, hvor stor en andel af Lægeforeningens medlemmer, hver gruppering udgør. Pensionister og ikke-erhvervsaktive får dog i forhold til deres antal kun halvt så mange repræsentanter som de erhvervsaktive.

Herudover er formændene eller næstformændene for Lægeforeningerne i Grønland og på Færøerne fødte medlemmer af Repræsentantskabet.

Lægeforeningens Repræsentantskab vælger en formand for Lægeforeningen og vedtager ændringer af Lægeforeningens vedtægter.

Lægeforeningens Bestyrelse kommer til at bestå af formanden samt formændene for de forhandlingsberettigede foreninger, der er fødte medlemmer af Bestyrelsen. Herudover udpeger Repræsentantskabet yderligere tre medlemmer af Bestyrelsen efter indstilling fra hver af de tre forhandlingsberettigede foreninger.

Repræsentantskabet skal på det årlige Læge- og repræsentantskabsmøde vedtage regnskab og budget for Lægeforeningen.

Formændene for de forhandlingsberettigede foreninger har i tilfælde af afstemning i Bestyrelsen en stemmevægt, der svarer til de respektive forhandlingsberettigede foreningers andel af Lægeforeningens medlemmer.

Lægeforeningens formand har i Bestyrelsen en stemmevægt svarende til 50% af antallet af pensionerede og andre ikke-erhvervsaktive medlemmer.

Vedtægterne åbner mulighed for, at pensionister og andre ikke-erhvervsaktive medlemmer kan danne en forening.

Vedtægterne åbner endvidere mulighed for, at der kan etableres nye forhandlingsberettigede foreninger, såfremt dette besluttes af den/de foreninger, der hidtil har haft forhandlingsretten for den gruppe, som ønsker at etablere en ny forhandlingsberettiget forening.

Hovedbestyrelsen foreslår, at Repræsentantskabet vedtager nedenstående nye vedtægter for Lægeforeningen:

Vedtægter for Lægeforeningen

Kapitel 1. Navn, hjemsted og formål

1. Navn og hjemsted

1.1 Foreningens navn er Lægeforeningen

1.2 Dens hjemsted er Københavns Kommune

2. Formål

2.1 Lægeforeningens formål er at

- være en forening for alle læger

- fremme kollegialitet og faglighed

- varetage lægestandens interesser i samfundet

- medvirke til fortsat dygtiggørelse af læger

- medvirke til forskning og udvikling af sundhedsvæsenet

- søge indflydelse på samfundsspørgsmål, der har betydning for sygdom og sundhed samt lægers arbejde

- medvirke til koordinering og fremme af fælles interesser mellem de forhandlingsberettigede organisationer

2.2 Lægeforeningen varetager endvidere en række fælles opgaver for de forhandlingsberettigede foreninger og deres medlemmer.

Kapitel 2. Struktur

3. Foreningens sammensætning

3.1 Lægeforeningen er en hovedforening, der omfatter erhvervsaktive medlemmer af lægernes forhandlingsberettigede foreninger - eller sammenslutninger af disse - pensionister og andre ikke-erhvervsaktive medlemmer af Lægeforeningen samt medlemmer af Lægeforeningen, som har deres hovedbeskæftigelse i udlandet.

3.2 Lægeforeningens erhvervsaktive medlemmer skal være medlem af en forhandlingsberettiget forening. Medlemmer bosiddende i henholdsvis Grønland og på Færøerne skal tillige være medlemmer af de regionale lægeforeninger i henholdsvis Grønland og på Færøerne.

3.3 De forhandlingsberettigede foreninger er: Foreningen af Yngre Læger (YL), Praktiserende Lægers Organisation (PLO), og Foreningen af Speciallæger (FAS).

3.4 Der kan etableres nye forhandlingsberettigede foreninger, såfremt dette besluttes af den/de foreninger, der ved etableringen har forhandlingsretten for den gruppe, der etablerer den nye forhandlingsberettigede forening. Beslutningen træder i kraft umiddelbart efter det førstkommende lægemøde. Repræsentantskabet sikrer på førstkommende repræsentantskabsmøde, at opdelingen sker i overensstemmelse med Lægeforeningens og vedkommende forhandlingsberettigede forenings vedtægter. Det skal herved sikres, at formanden for forhandlingsberettigede foreninger - eller sammenslutninger af disse - der repræsenterer mere end 10% af Lægeforeningens erhvervsaktive medlemmer, har sæde i bestyrelsen.

4. Forhandlingsberettigede foreninger

4.1 De forhandlingsberettigede foreningers formål er, at varetage deres medlemmers samlede økonomiske og faglige interesser, herunder at slutte aftaler og overenskomster med offentlige myndigheder eller med private institutioner og virksomheder. Det skal ske i respekt for Lægeforeningens formål og de øvrige forhandlingsberettigede foreningers interesser. Pensionister og andre ikke-erhvervsaktive har ret til at få varetaget deres interesser af den relevante forhandlingsberettigede organisation.

4.2 Vedtægter for de forhandlingsberettigede foreninger og for lægeforeningerne i Grønland og på Færøerne må ikke stride mod denne vedtægt.

5. Den regionale repræsentation

5.1 Repræsentantskabet godkender en vedtægt for de regionale repræsentationer i Danmark vedrørende repræsentationernes kontakt til offentlige myndigheder, koordinering af regionale landsdækkende politikmøder mv.

5.2 Lægeforeningen stiller sekretariatsbistand til rådighed for det regionale lægeforeningsarbejde og indgår aftale med de forhandlingsberettigede foreninger om deres brug af regional medlemsservice m.v.

5.3 Repræsentantskabet godkender vedtægter for lægeforeningerne i Grønland og på Færøerne.

Kapitel 3. Medlemmer

6. Optagelse

6.1 Medlemskab af Lægeforeningen forudsætter autorisation som læge i henhold til lov om autorisation af sundhedspersoner. Bestyrelsen kan dispensere fra dette krav.

6.2 Medlemskab fortabes ikke, fordi en læge ikke virker som læge eller har meddelt Sundhedsstyrelsen, at han/hun ønsker sig frigjort fra sin pligt til at yde lægehjælp.

6.3 Ved afgørelse af, til hvilket af de i punkt 3.3 nævnte forhandlingsberettigede foreninger medlemmet henføres, gælder følgende regler:

A. Som medlemmer af YL optages læger ansat i underordnede stillinger herunder amanuenser i praksis. Nyuddannede og andre uden forudgående tilknytni ng optages som medlemmer af YL.

B. Som medlemmer af PLO optages alment praktiserende læger, der har tilkendegivet, at de udøver almen praksis for Den Offentlige Sygesikring eller på anden måde driver almen praksis som hovederhverv.

C.Som medlemmer af FAS optages overlæger ved sygehuse og ved andre institutioner for sygdomsforebyggelse eller sygdomsbehandling, praktiserende speciallæger samt læger, der ikke henføres under A eller B.

6.4 Medlemmer, der midlertidigt er uden beskæftigelse, forbliver medlemmer af den forhandlingsberettigede forening, som de er tilknyttet.

6.5 Pensionister og andre ikke-erhvervsaktive medlemmer kan oprette en forening, hvis bestyrelse består af pensionerede og andre ikke-erhvervsaktive medlemmer, der er valgt som medlemmer af Repræsentantskabet, jf. pkt. 11.2. Foreningens vedtægter skal godkendes af Lægeforeningens bestyrelse.

6.6 Ønsker medlemmet et andet tilhørsforhold, eller opstår der mellem medlemmet og de forhandlingsberettigede foreninger uenighed om medlemmets placering, afgøres sagen af bestyrelsen.

7. Rettigheder og pligter

7.1 Medlemmerne har ret til at få varetaget deres samlede økonomiske og faglige interesser og udøve stemmeret i Lægeforeningen, de forhandlingsberettigede foreninger og lægeforeningerne i Grønland og på Færøerne i henhold til disse foreningers vedtægter.

7.2 Beslutninger vedtaget på Lægemødet - herunder ratificering af internationale overenskomster og vedtagelser - og beslutninger i bestyrelsen herunder pålæg - er bindende for medlemmerne fra disses offentliggørelse i Lægeforeningens medier, medmindre andet ikrafttrædelsestidspunkt fremgår af beslutningen.

7.3 Medlemmerne er forpligtet til at efterkomme de kendelser, som afsiges af Voldgiftsretten samt af Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet, jf. punkt 27. Et medlem kan ikke ved udmeldelse unddrage sig denne pligt.

8. Kontingent

8.1 Medlemmer er forpligtet til at betale de kontingenter, som er vedtaget i Lægeforeningens Repræsentantskab, men hverken medlemmerne, repræsentanterne eller Bestyrelsens medlemmer hæfter personligt for Lægeforeningens forpligtelser.

8.2 Kontingent til Lægeforeningen og til lægeforeningerne i Grønland og på Færøerne for det følgende kalenderår fastsættes for de forskellige medlemsgrupper på det årlige Lægemøde.

8.3 Bestyrelsen fastsætter nærmere regler om opkrævning af kontingent samt fratagelse af stemmeret og eksklusion ved manglende kontingentbetaling.

9. Udmeldelse

9.1 Udmeldelse kan kun ske ved skriftlig meddelelse til Lægeforeningens sekretariat med 3 måneders varsel til udgangen af et kvartal.

9.2 Intet medlem kan ved udmeldelse eller udtræden af Lægeforeningen, herunder de forhandlingsberettigede foreninger, unddrage sig de forpligtelser og/eller udgifter, som er pålagt på grund af konflikt eller konfliktsituation eller pådraget gennem lån eller på anden måde.

10. Fortabelse af medlemsret

10.1 Et medlem fortaber sin medlemsret, hvis:

- medlemmet ikke efterkommer en endelig kendelse afsagt af Voldgiftsretten senest inden 1 måned efter, at kendelsen er forkyndt

- Voldgiftsretten i motiveret kendelse fradømmer den pågældende sin medlemsret, efter at retten har foretaget en undersøgelse i denne anledning

- Såfremt Sundhedsstyrelsen varigt fratager den pågældendes lægelige autorisation.

Kapitel 4. Ledelsesstruktur

11. Repræsentantskabet

11.1 Repræsentantskabet er Lægeforeningens højeste myndighed i fælles stands- og sundhedspolitiske spørgsmål.

11.2 Repræsentantskabet består af

- 107 repræsentanter valgt af henholdsvis de forhandlingsberettigede foreninger i henhold til disse foreningers vedtægter og af foreningens medlemmer, der er pensionister eller ikke-erhvervsaktive, opgjort af Lægeforeningen 1 måned forud for Lægemødet. Repræsentationen skal forholdsmæssigt svare til antallet af medlemmer i de respektive grupper, idet antallet af repræsentanter for pensionister og andre ikke-erhvervsaktive i forhold til deres antal får halvt så mange repræsentanter (afrundet) som de erhvervsaktive. Valg af repræsentanter for ikke-erhvervsaktive medlemmer afholdes af Lægeforeningens Bestyrelse.

- Formændene eller næstformændene for Lægeforeningerne i Grønland og på Færøerne.

Lægemøde

12. Indkaldelse

12.1 Lægeforeningen afholder hvert år Lægemøde, hvor foreningens Repræsentantskab drøfter og tager stilling til fælles stands- og sundhedspolitiske spørgsmål. Mødet, der er åbent for alle, finder sædvanligvis sted i 2. kvartal.

12.2 Bestyrelsen indkalder til Lægemødet. Indkaldelsen sker med mindst 1 måneds varsel. Indkaldelsen skal indeholde tid og sted for Lægemødets afholdelse og en foreløbig dagsorden. Indkaldelse sker i Lægeforeningens medier. Når endelig dagsorden med bilag foreligger, udsendes denne til repræsentanterne og gøres tilgængelig i Lægeforeningens medier.

13. Møder og opgaver

13.1 På dagsordenen for Lægemødet skal følgende sager altid optages:

1) Valg af dirigent

2) Godkendelse af retningslinier for lægemødets afvikling (Forretningsordenen)

3) Drøftelse af bestyrelsens skriftlige og mundtlige beretning

4) Godkendelse af Lægeforeningens regnskaber

5) Godkendelse af Lægeforeningens budget og vedtagelse af kontingent for efterfølgende kalenderår

6) Valg af formand for Lægeforeningen jf. punkt 16.6

7) Valg af medlemmer til bestyrelsen, jf. punkt 16.3

8) Fastsættelse af vederlag for formand og bestyrelse, jf. punkt 16.9

9) Øvrige valg

10) Orientering om tidspunkt for næste Lægemøde.

13.2 Kun repræsentanter har stemmeret.

Repræsentanter og bestyrelsens medlemmer har taleret under samtlige punkter på dagsordenen.

I forretningsordenen fastsættes nærmere regler for ikke-medlemmers ret til deltagelse i mødet og om taleret for disse og for de medlemmer af Lægeforeningen, der ikke er repræsentanter

13.3 Valg til de tillidsposter, der er nævnt under punkt 13.1, punkterne 1), 7) og 9), afgøres ved relativ majoritet.

13.4 Forslag til ændringer i Lægeforeningens vedtægter og fondsbestemmelser samt forslag til vedtagelse af internationale deklarationer, skal inden optagelsen på dagsordenen for Lægemødet forudgående have været udsendt til behandling i de forhandlingsberettigede foreninger og offentliggjort i Lægeforeningens medier 10 uger før mødets afholdelse. Andre forslag til beslutninger skal have været udsendt til behandling i de forhandlingsberettigede foreninger senest 6 uger før mødets afholdelse.

13.5 Bestyrelsen skal senest 2 uger inden afholdelsen af Lægemødet give meddelelse om den endelige dagsordens indhold.

14. Afstemningsregler

14.1 Repræsentantskabet afgør sagerne ved simpel majoritet. Blanke stemmer afgivet i forbindelse med afstemninger og valg tælles ikke med i opgørelsen af afgivne stemmer.

14.2 Forslag til ændringer i Lægeforeningens vedtægter, fondsbestemmelser samt forslag til vedtagelse af internationale deklarationer kræver dog kvalificeret majoritet med 2/3 af de afgivne stemmer for at blive vedtaget.

14.3 Bestyrelsen eller 1/10 af Repræsentantskabets medlemmer kan forlange, at valg og afgørelse af sager sker ved skriftlig afstemning.

14.4 Efter afstemningen i en sag kan 1/3 af Repræsentantskabets medlemmer henvise sagen til urafstemning blandt alle foreningens medlemmer, jf. dog pkt. 14.6.

14.5 Et forslag til ændringer i vedtægter, fondsbestemmelser kan af bestyrelsen eller af 30 repræsentanter ved afslutningen af behandlingen af det pågældende forslag, inden det sættes under a fstemning, kræves henvist til urafstemning. Når et forslag efter dette stykke er henvist til urafstemning, kræves der ved denne afstemning samme kvalificerede majoritet med 2/3 af de afgivne stemmer til dets vedtagelse.

14.6 Urafstemning afholdes blandt alle foreningens erhvervsaktive medlemmer samt alle foreningens ikke-erhvervsaktive medlemmer, idet sidstnævnte medlemmers stemmer kun vægter med 50%. For at en urafstemning skal have gyldighed, skal mere end halvdelen af de stemmeberettigede have afgivet deres stemme. Ved ugyldig urafstemning gælder resultatet af Repræsentantskabets afstemning.

Ekstraordinært Lægemøde

15. Indkaldelse

15.1 Ekstraordinært Lægemøde skal afholdes, når formanden eller mindst én af de til bestyrelsen udpegede formænd for de forhandlingsberettigede foreninger bestemmer det, eller mindst 1/10 af Repræsentantskabets medlemmer skriftligt begærer det. Begæringen om afholdelse af ekstraordinært Lægemøde skal, når den er fremsat af en del af Repræsentantskabets medlemmer, ledsages af forslag til dagsorden.

15.2 Bestyrelsen indkalder skriftligt Repræsentantskabet til ekstraordinært Lægemøde senest 14 dage efter modtagelse af begæringen og med et varsel på normalt 14 og højst 30 dage. Ekstraordinære Lægemøder kan indkaldes med kortere varsel, dog ikke mindre end 3 hverdage. Indkaldelsen skal indeholde tid og sted for afholdelsen af det ekstraordinære Lægemøder og en dagsorden med eventuelle bilag. Indkaldelsen sker ordentligvis i Lægeforeningens medier.

15.3 Ekstraordinære Lægemøder skal indkaldes med en motiveret dagsorden. For møderne gælder i øvrigt punkt 11 samt punkt 14.

16. Bestyrelsen

16.1 Lægeforeningens bestyrelse består af en formand og 6 medlemmer, hvoraf formændene for de forhandlingsberettigede foreninger er fødte medlemmer, mens de øvrige medlemmer vælges af Repræsentantskabet.

16.2 Den af Repræsentantskabet valgte formand må ikke i sin funktionstid være medlem af bestyrelsen eller Repræsentantskabet for en af de forhandlingsberettigede foreninger.

16.3 Bestyrelsens medlemmer vælges af Repræsentantskabet således, at valg af 1 medlem sker efter indstilling af repræsentanterne for YL, 1 medlem sker efter indstilling fra repræsentanterne for PLO og 1 medlem sker efter indstilling af repræsentanterne for FAS.

16.4 Valg af bestyrelsesmedlemmer gælder for 3 år, og umiddelbart genvalg kan finde sted én gang.

16.5 Ved vakance blandt bestyrelsens medlemmer konstituerer bestyrelsen - efter indstilling af den indstillingsberettigede gruppe - et medlem i perioden frem til førstkommende Lægemøde eller ekstraordinære Lægemøde, hvor Repræsentantskabet foretager valg i overensstemmelse med ovenstående regler. En sådan konstituering medregnes ikke i den maksimale funktionstid på 6 år.

16.6 Formanden vælges på et Lægemøde eller et ekstraordinært Lægemøde. Valg af formand gælder normalt for 3 år. Sker valget på et ekstraordinært lægemøde, gælder valget tiden frem til næste ordinære lægemøde og 3 år frem. Umiddelbart genvalg kan finde sted én gang. Valget afgøres ved absolut majoritet, dvs. med over halvdelen af afgivne stemmer. Opnås sådan majoritet ikke ved 2 afstemninger, foretages valg mellem de 2 der ved 2. afstemning har opnået flest stemmer.

16.7 Bestyrelsen vælger en eller flere næstformænd. En næstformand varetager formandens funktioner i dennes midlertidige fravær. Ved formandens vakance konstituerer bestyrelsen en næstformand som fungerende formand indtil førstkommende Lægemøde eller ekstraordinære Lægemøde, hvor Repræsentantskabet foretager valg af formand.

16.8 Valgperioden for et medlem af bestyrelsen, der har været konstitueret som formand, og som herefter ikke vælges som formand ved et efterfølgende Lægemødet eller et ekstraordinært Lægemøde, berøres ikke af denne.

16.9 Efter Repræsentantskabets nærmere bestemmelse kan der tillægges formanden og bestyrelsens medlemmer et årligt beløb til fri rådighed. Beløbene fastsættes i forbindelse med formandsvalg. Ved konstituering af en formand oppebærer denne det bevilgede beløb til næste valg. Repræsentantskabet kan dog til enhver tid ændre beløbenes størrelse. Beløbene udbetales månedligt bagud.

17. Bestyrelsens opgaver

17.1 Bestyrelsen leder Lægeforeningens anliggender mellem Lægemøderne.

17.2 Organisationens daglige arbejde varetages af et sekretariat, der er ansvarlig over for bestyrelsen.

17.3 Efter at den statsautoriserede revisor har revideret foreningens regnskaber, godkendes disse af bestyrelsen med henblik på aflevering til de offentlige myndigheder og med henblik på forelæggelse af regnskabet for Repræsentantskabet til endelig godkendelse.

18. Bestyrelsens møder

18.1 Bestyrelsen indkaldes af formanden, når han finder det nødvendigt eller på forlangende af 2 af bestyrelsens medlemmer.

18.2 Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst 4 medlemmer har deltaget i behandlingen, og der blandt disse er mindst én repræsentant fra hver af de forhandlingsberettigede foreninger.

18.3 Såfremt det begæres af ét af medlemmerne af bestyrelsen, sker afstemning i henhold til stemmevægt. De udpegede formænd for de forhandlingsberettigede foreninger har herunder et antal stemmer svarende til antallet af erhvervsaktive medlemmer i de forhandlingsberettigede foreninger, som de repræsenterer, mens formanden har et antal stemmer svarende til halvdelen af antallet af ikke-erhvervsaktive medlemmer, således som det er opgjort op til det seneste Lægemøde.

18.4 Bestyrelsen udfærdiger en forretningsorden, der blandt andet skal indeholde bestemmelser om varsel for indkaldelse til bestyrelsesmøder og udøvelse af stemmeret via andre bestyrelsesmedlemmer.

Kapitel 5. Repræsentation og international samarbejde

19. Repræsentation i udvalg mv.

19.1 Medlemskab af Lægeforeningens interne udvalg, komitéer, nævn, arbejdsgrupper mv. såvel som af eksterne udvalg er begrænset til en sammenhængende medlemsperiode på maksimalt seks år. Bestyrelsen kan efter konkret vurdering i ekstraordinære tilfælde og for en tidsbegrænset periode dispensere fra bestemmelserne.

19.2 Beregning af en samlet medlemsperiode gælder i forhold til den indstillings- eller udpegningsberettigede part. Nyvalg efter indstilling eller udpegning fra anden indstillings- eller udpegningsberettiget part kan finde sted for en ny sammenhængende medlemsperiode på maksimalt seks år, uanset at den samlede medlemsperiode herved overstiger seks år.

20. Repræsentation i Akademikernes Centralorganisation (AC)

20.1 Lægeforeningen nedsætter et AC-udvalg, der er Lægeforeningens øverste myndighed i forhold til de opgaver AC varetager. Udvalget er således ansvarligt for udpegning af medlemmer til AC's udvalg, for udførelse af AC-arbejdet i forhold til offentlige og private lønmodtagerinteresser og godkender forhandlingsaftaler og overenskomstaftaler for lønmodtagere på det offentlige og private område.

20.2 Udvalget kan i øvrigt fungere som forum for andre samarbejdsprojekter og udøve fælles funktioner ef-ter nærmere aftale herom mellem YL og FAS.

20.3 Udvalget sammensættes af 3 repræsentanter udpeget af YL og 3 repræsentanter udpeget af FAS/Sammenslutningen af forhandlingsberettigede foreninger i FAS. Lægeforeningen og PLO er repræsenteret i udvalget som observatører.

20.4 Udvalget træffer beslutninger i enighed.

20.5 Udvalget udarbejder en forretningsorden, hvor blandt andet retningslinier for samarbejdet i udvalget, bestemmelser om sekretariatsbetjening og finansiering af arbejdet fastlægges. Forretningsordenen godkendes af Lægeforeningens bestyrelse.

21. Ophør af medlemskab/repræsent