Skip to main content

Hovedpine og håndkøbsmedicin

ET DØGN MED … Jakob Møller Hansen er neurolog og afdelingslæge på Neurologisk Klinik på Rigshospitalet Glostrup, hvor han primært arbejder i det nyindrettede Dansk Hovedpinecenter. Det er mandag, og dagen byder på såvel stuegang som ambulatorium.

Afdelingslæge Jakob Møller Hansen konferer en patient med Hovedpinecenterets leder, Rigmor Jensen. Privat foto.
Afdelingslæge Jakob Møller Hansen konferer en patient med Hovedpinecenterets leder, Rigmor Jensen. Privat foto.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

5. apr. 2018
3 min.

6.20 Tre børn skal fodres af og gøres klar til en lang, spændende dag i skolen. De går i en international skole inde i København, så på vejen fra Amager til Glostrup kører jeg forbi og sætter dem af.

 

8.20 Efter morgenkonference på Neurologisk Afdeling bliver vi fordelt på diverse funktioner. I formiddag skal jeg tage mig af de indlagte hovedpinepatienter, herunder hovedpine der skyldes medicinoverforbrug – dem er der flere af, end man skulle tro.

 

9.20 En patient, som er indlagt til medicinafvænning: Han har fået daglig, kronisk hovedpine efter et overforbrug af morfika og sumatriptan mod klyngehovedpine. Vi har trappet ham ud af overforbruget, men lige nu har han det ikke så godt. Vi kan lindre, f.eks. med methadon, indtil han er ude på den anden side. Når han kommer ud af medicinoverforbruget, skifter hans hovedpine fra kronisk til episodisk, og så kan vi bedre håndtere den.

 

10.00 En patient er indlagt med akut forværret trigeminusneuralgi – nervesmerter i ansigtet. Hjemmesituationen var uholdbar, patienten kunne ikke spise, behandlingen virkede ikke, og han havde konstante smerter, så han er indlagt til valproat-loading. Når vi har fået symptomerne under kontrol, og smerterne er væk, kan han sendes hjem.

 

10.45 Jeg går over i det nybyggede hovedpinecenter for at tage hul på det ambulante program. Før patienterne kommer, drøfter jeg et projekt med gruppen af speciallægekolleger: et nationalt center for hovedpine, som skal ligge på Glostrup Hospital, og som jeg skal stå for. Vi drøfter bl.a. samarbejde med nogle eksterne partnere, og hvilke kurser vi skal lave.

 

13.00 Den første patient efter frokost er en ung kvinde med klyngehovedpine. Heldigvis har hun ingen aktuelle symptomer, så vi lægger en plan for, hvorledes vi skal håndtere hendes symptomer, når de dukker op igen. Klyngehovedpine kommer i klynger af korte, men yderst smertefulde anfald. Det hjælper at inhalere ilt fra en pumpe, som man kan have hjemme, og i øvrigt tage migrænemidlet sumatriptan med en sprøjte i låret.

 

13.30 En mand med kronisk hovedpine viser sig også at have medicinoverforbrugshovedpine. De færreste tænker over, at man faktisk kan blive alvorligt syg af et dagligt forbrug af håndkøbsmedicin fra supermarkedet. Det er noget, vi gerne vil sætte fokus på, for det er nemt at forebygge med oplysning. Han får en komplet medicinpause – en kold tyrker – i otte uger. Jeg sender ham ind til vores erfarne sygeplejerske, som hjælper med at lægge en plan for, hvordan medicinsaneringen skal foregå. Derefter kan vi planlægge den videre behandling.

 

14.45 En migrænepatient, som for et halvt år siden kom ind med hyppig hovedpine. Han har været i en forebyggende behandling med candesartancilexetil, som han tåler godt, og vi har samtidigt optimeret hans anfaldsbehandling, så nu har han sjældent hovedpine, som han bedre er i stand til at håndtere. Så ham kan jeg afslutte til egen læge.

 

15.00 Ind til møde med de flinke kolleger fra vores neurologiske søsterafdeling på Blegdamsvej. Vi skal diskutere og planlægge den kommende centralisering og sammenlægning af behandlingen af akut apopleksi, så vi (endelig!) kan tilbyde trombolysebehandling samme sted, som der kan udføres trombektomi for de store blodpropper.

 

18.00 Vi fortsætter mødet på restaurant Metier på Blegdamsvej. Både afdelingsledelse, professorer og direktører er til stede – det er vigtigt for os, at sammenlægningen lykkes, så alle mand er på dæk.

 

21.30 Jeg tager hjem til Amager, hvor børnene ligger i deres senge og sover. Vender dagens hændelser med min kone og går i seng ved ellevetiden.