Skip to main content

Hovedstadens regionspolitikere vil have faglig åbenhed i psykiatrien

Anne Steenberger, as@dadl.dk

8. okt. 2012
3 min.

"Vi troede, at vi var nået længere med at implementere vores visioner for psykiatrien, da overmedicineringsskandalen fra Psykiatrisk Center Glostrup rullede i sommer. Det viste sig, at vi politikere havde fået et fortegnet billede af virkeligheden. Det var blevet tegnet mere positivt for os end det i virkeligheden var."

Sådan siger formand for psykiatriudvalget i Region Hovedstaden Arli Eskildsen (SF), der sammen med et politisk flertal i Regionsrådet har indgået et budgetforlig, som skal rette op på Glostrup-sagen.

Politikerne vil have langt mere hånd i hanke med psykiatrien og derfor vil der komme politiske tiltag, der berører såvel det fagligt behandlingsmæssige som arbejds- og kommunikationskulturen i hovedstadens psykiatri.

For det første vil politikerne vide, hvad der foregår i psykiatrien, de vil have "transparens":

"Der skal være transparens hele vejen gennem psykiatrien - fra toppen ud i afdelingerne," siger Arli Eskildsen.

Et særligt udvalg er nedsat til at finde ud af, hvordan politikerne kan få bedre besked om, hvad der foregår i virkeligheden. Der skal ifølge Arli Eskildsen fx nedsættes fokusgrupper med patienter, ansatte og pårørende, som politikere kan komme i dialog med.

Kombinationsbehandling

Når det gælder selve behandlingen er en ekspertgruppe i gang med at finde frem til, hvad der er acceptable daglige doseringer og hvad det er forsvarligt at gå op på i en akut situation. Den skal også finde ud af, hvordan man kan monitorere medicinforbruget og i det hele taget øge opmærksomheden på medicinering, ligesom den skal se på hvordan der skabes sammenhæng til psykoterapi m.m.

Selv om behandling typisk er noget man lader fagfolk om, har politikerne bestemt, at psykiatriske patienter i Region Hovedstaden skal behandles med en kombination af medicin og psykoterapi. Det er ikke nyt, understreger Arli Eskildsen, det ligger i visionerne for hovedstadens psykiatri.

Allerede i 2010 blev der sat gang i en række initiativer, der skulle nedbringe antallet af uforklarlige dødsfald blandt psykiatriske patienter - som regel en følge af polyfarmaci. Men der er ikke sket nok, mener Arli Eskildsen:

"Vi skal fortsætte den medicinske behandling - men det er vedtaget politisk at medicineringen skal ned. Den skal kombineres med terapi og med inddragelse af pårørende og socialt netværk. Det er der international evidens for, virker. I dag er der mange patienter, der ikke får terapeutisk behandling og inddragelse af pårørende og netværk i behandlingen er heller ikke tilfredsstillende."

Formålet er det erklærede, "at minimere brugen af flere lægemidler" står der i forligsteksten.

Faglig uenighed bremser

Arli Eskildsen vurderer, at faglig uenighed om behandlingsstrategier hidtil været medvirkende til at sætte en bremse for den politisk besluttede behandlingsstrategi.

"Der har været to faglige fløje i spørgsmålet om behandlingsstrategier. En der går ind for traditionel medicinsk behandling og en der taler for psykoterapeutisk behandling - groft sagt. Og det hele har stået stille der. Nu vil vi gerne have synspunkterne frem i lyset, så vi kan få en åben faglig debat. Der skal også være plads til dem, der mener noget andet, end det som politisk er vedtaget. Men der skal være synlighed og åbenhed, for det tager tid at bryde en tradition, det er jo en proces, som en åben kultur er med til at fremme. "