Skip to main content

HPV-læge: ”Det er en klage, vi ofte hører …”

Et døgn med: Overlæge Vibeke Neergaard Sørensen er reumatolog og desuden ansvarlig for HPV-klinikken ved Diagnostisk Center i Silkeborg, der er ”En indgang” i Region Midtjylland for patienter med uklare symptomer som mistanke om bivirkning af HPV-vaccinen.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

27. nov. 2015
3 min.

Overlæge Vibeke Neergaard Sørensen er reumatolog og desuden ansvarlig for HPV-klinikken ved Diagnostisk Center i Silkeborg, der er ”En indgang” i Region Midtjylland for patienter med uklare symptomer som mistanke om bivirkning af HPV-vaccinen.

6.00 Den mindste har allerede vækket mig, da uret ringer. Vi spiser morgenmad sammen, og i dag tager min mand sig af det sidste med at få de tre børn klar og rydde af bordet, da jeg triller af sted fra Hørning mod Silkeborg.

8.00 Jeg begynder dagen i rygambulatoriet, hvor jeg lige skal følge op på en patient og tale med en sekretær og en fysioterapeut.

8.45 I HPV-klinikken, hvor jeg ser på blodprøvesvar fra en patient. Prøverne er lidt skæve, uden at jeg med sikkerhed kan sige, hvad de betyder. Det passer ikke med patientens oplevelse af mavebivirkninger. Jeg afventer svaret på de øvrige undersøgelser.

9.15 Dagens første HPV-patient, en 26-årig kvinde, kommer ind ledsaget af en veninde. Hun har tidligere været meget aktiv, men klager nu over træthed, foruden hovedpine og mavesmerter. Hun er meget talende, og vi kommer langt omkring. Hun er meget frustreret over det hidtidige forløb og synes ikke, at hendes egen læge har taget hende alvorligt. Det er en klage, vi ofte hører fra de henviste. Jeg spekulerer over, om hendes symptomer kan skyldes cøliaki. Det må en blodprøve vise.

10.45 En opringning fra en kollega, som vil konferere om en rygpatient. Derefter ankommer dagens anden HPV-patient, en 20-årig kvinde, ledsaget af mor og far. Hun har haft symptomer gennem seks år – siden HPV-vaccinationerne begyndte i 2009. Hun lider bl.a. af svimmelhed plus en del andre symptomer. Der er en tidsmæssig sammenhæng, men seks år efter vaccinationen er det svært at sige, hvornår symptomerne præcist begyndte, og om der er en sammenhæng. Hun mener selv, at hun begyndte at mærke træthed og manglende energi mellem anden og tredje vaccination, hvor hun måtte stoppe med ridning og sælge hesten. På grund af svimmelheden henviser jeg hende til hjerteudredning og opfølgning hos os.

12.30 Der er lidt tid til en hurtig frokost. Jeg når at besvare et par mails og får dikteret lidt inden næste patient.

13.30 Næste HPV-patient er en kvinde i 40’erne, hvilket er atypisk. Hun har også været til hjerteudredning pga. svimmelhed og træthed, som gør det svært for hende at passe sit arbejde og være noget for familien. Hun er blevet vaccineret pga. celleforandringer i et forsøg på at bremse den udvikling. Hun er tidligere udredt hos neurolog og hals-næse-ørelæge, og hjerteudredningen bidrager heller ikke med noget. Svimmelheden og en række andre symptomer kan være fysiske stress-symptomer, så næste skridt er en henvisning til fysio- og ergoterapeut med henblik på vores projektforløb. Jeg taler med hende om at henvise til Center for Funktionelle Lidelser, og det er hun meget interesseret i … og det leder til en efterfølgende snak med KBU-lægen, der har været med til samtalen, netop om funktionelle lidelser og de mangeartede symptomer, vi ser her.

14.30 Med min kollega i HPV-klinikken drøfter jeg et samarbejde med Neurologisk Afdeling, med en læge, som også er interesseret i nogle af de symptombilleder, vi ser. Efter lidt mere kontorarbejde kører jeg hjemad.

17.00 Heldigvis har min mand hentet børn i dag, og han har købt ind og er ved at lave mad. Vi skal spise tidligt. Jeg skal i biografen med et par gamle veninder og se ”Praktikanten”.

22.15 Hjemme igen, hvor jeg lægger sidste hånd på en HPV-præsentation, som jeg skal vise på et møde i Sundhedsstyrelsen i morgen.