Skip to main content

Husk de gravide ved vaccination mod sæsoninfluenza

Søren Brostrøm & Else Smith

16. nov. 2012
4 min.

Sæsoninfluenza rammer Danmark hvert vinterhalvår med epidemier ca. hvert andet eller tredje år. Under epidemierne rammes op mod 20% af befolkningen af sygdommen med betydelige stigninger i influenzarelaterede hospitalsindlæggelser og dødsfald til følge. Influenzasygdom tåles af yngre, raske personer, men kan være en alvorlig sundhedstrussel for risikogrupper.

Siden 2002 har vi tilbudt gratis influenzavaccination til borgere over 65 år. Tilbuddet blev bl.a. indført på baggrund af en medicinsk teknologivurdering, der viste, at en vaccinationsdækning på 70% ville kunne forebygge 470 influenzarelaterede indlæggelser og 196 dødsfald pr. år. Tilslutningen til ordningen har desværre ikke nået det forventede niveau, idet kun 47% af borgerne over 65 år blev influenzavaccineret i den seneste sæson.

Fra 2007 blev ordningen udvidet til også at omfatte førtidspensionister samt kronisk syge efter en lægelig vurdering, og fra 2010 blev gravide i andet og tredje trimester, husstandskontakter til svært immunsupprimerede patienter samt svært overvægtige medtaget. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en uddybende vejleding til lægerne om, hvilke patienter i risikogrupperne der især har behov for vaccination, bl.a. patienter med hjerte-, kar- og lungesygdomme, diabetes mellitus samt lever- og nyresvigt. Tilbuddet om gratis vaccinationer gælder i år fra den 1. oktober og året ud, for gravide dog til udgangen af februar 2013.

En sygehistorie i dette nummer af Ugeskrift for Læger illustrerer med al tydelighed, hvordan influenza kan medføre alvorlig sygdom hos både gravide kvinder, fostre og nyfødte børn [1]. Med H1N1-pandemien i 2009 fik vi betydelig mere viden om forløb og sygdomsbyrde ved influenzasygdom hos gravide. Estimater fra USA viser, at gravide udgjorde 5% af de H1N1-relaterede dødsfald under epidemien, mens gravides andel af befolkningen var på 1% [2]. Effekten af influenzavaccine til gravide er påvist i randomiseret design, og der skal ikke vaccineres mange gravide for at forebygge ét tilfælde af alvorlig luftvejsinfektion hos gravide og nyfødte [3]. Indikationen for at anbefale vaccination til gravide er således klar!

Inaktiveret influenzavaccine har været givet til gravide siden 1950'erne, og intet tyder på øget risiko for medfødte misdannelser eller andre graviditetsrelaterede bivirkninger. Sikkerheden ved den monovalente H1N1-vaccine, der blev givet til gravide under 2009-pandemien, er blevet overvåget nøje og har ikke givet anledning til bekymring [4]. På baggrund af bl.a. svenske og finske indberetninger har en mulig sammenhæng mellem narkolepsi hos børn, der blev vaccineret med Pandemrix, den adjuvante H1N1-vaccine, der blev anvendt i 2009, været undersøgt. Risikoen har ikke kunnet genfindes hos voksne, og der pågår studier for at afklare eventuelle årsagssammenhænge. Ud fra det foreliggende frarådes brugen af Pandemrix til personer under 20 år, særligt da der nu findes en sæsoninfluenzavaccine, der beskytter mod H1N1-influenza.

På trods af anbefalinger af vaccination af gravide er der fundet en lav tilslutning til vaccinationsprogrammer, både i Danmark og internationalt. I sæsonerne 2010/2011 og 2011/2012 blev 2.798 hhv. 2.288 gravide i Danmark vaccineret. Det er således mindre end hver tiende i målgruppen, der tog imod tilbuddet. Potentielle barrierer er bl.a. manglende viden blandt sundhedspersonale om risici ved influenzasygdom hos gravide og fordelene ved vaccination, ligesom både personalet og den gravide kan være i tvivl om vaccinens sikkerhed hos gravide [5].

Den influenzavaccine, der tilbydes i Danmark for sæson 2012/2013, opfylder WHO's anbefaling for den nordlige halvkugle og indeholder de mest aktuelle stammer af de tre sæsoninfluenzavirus, der cirkulerer globalt. Vaccinerne indeholder bestanddele af inaktiveret influenzavirus, men ikke adjuvans eller konserveringsmidlet thiomersal og kan trygt tilbydes gravide i andet og tredje trimester. Læger, jordemødre og sygeplejersker, der varetager svangreomsorgen, bør sikre, at de gravide får information om anbefalingen og får tilbudt influenzavaccine, så danske gravide sikres bedst muligt.



KORRESPONDANCE: Søren Brostrøm, Axel Heides Gade 1, 2300 København S. E-mail: sbro@sst.dk

INTERESSEKONFLITER: ingen

Mere information om influenzavaccination inkl. vejledning kan hentes på: www.beskytdigmodinfluenza.dk


Referencer

  1. Ersbøll AS, Hesselvig AB, Hedegaard M et al. Kompliceret influenza A (H1N1) hos gravid i andet trimester. Ugeskr Læger 2012;174:2920-1.
  2. Siston AM, Rasmussen SA, Honein MA et al. Pandemic 2009 influenza A (H1N1) virus illness among pregnant women in the United States. JAMA 2010;303:1517-25.
  3. Zaman K, Roy E, Arifeen SE et al. Effectiveness of maternal influenza immunization in mothers and infants. N Engl J Med 2008;359:1555-64.
  4. Rasmussen SA, Kissin DM, Yeung LF et al. Preparing for influenza after 2009 H1N1: special considerations for pregnant women and newborns. Am J Obstet Gynecol 2011;204(suppl 1):S13-20.
  5. Panda B, Stiller R, Panda A. Influenza vaccination during pregnancy and factors for lacking compliance with current CDC guidelines. J Matern Fetal Neonatal Med 2011;24:402-6.