Skip to main content

Hvad du ønsker, skal du få

Jesper Poulsen

2. nov. 2005
3 min.

Løkkelig er den, som sine ønsker opfyldt får. Så i det omfang, en Lægeforening er udstyret med den slags følelser, må vi i denne tid erklære os nærmest lykkelige. Indenrigs- og sundhedsministeren har til julen lagt tre pakker under træet, som længe har stået på vores ønskeseddel: et lovpligtigt fortroligt indberetningssystem for utilsigtede hændelser, en reform af patientforsikringen så den dækker hele sundhedssektoren og en forenkling af patienternes klageadgang. Det er flotte gaver, selv om vi efter jul godt vil bruge bytteretten på et par af dem til at få en lidt bedre kvalitet.

Det gælder ikke mindst reformen af klagesystemet, der umiddelbart ser ud til at være den blødeste pakke. Det nuværende byzantinske klagesystem bliver forenklet, så patienterne får lettere ved at få deres klage behandlet. Centralt i dette bliver patientvejlederne, der sidder i de enkelte amter. De får en speciel status, der skulle sikre deres loyalitet over for klageren. Det er udmærket, men det er en meget skrabet model i forhold til det, som Lægeforeningen, Forbrugerrådet og patientforeninger har ønsket. Der mangler en udvidet klageadgang, så patienterne kan få prøvet deres rettigheder i forhold til fx behandlingsforløb og ventetidsgarantier, og der mangler umiddelbart muligheder for anke. Desuden lægges der ikke op til offentlighed omkring afgørelserne i Patientklagenævnet. Vi vil gerne tale med giverne om at bruge bytteretten her.

Til gengæld lægger regeringen op til en udvidelse af patientforsikringen, så den kommer til at dække hele sundhedssektoren. Det er et væsentligt fremskridt, at patienten er ens stillet, uanset om hun bliver behandlet på et offentligt sygehus eller hos en privatpraktiserende speciallæge. Det letter lægen for overvejelser om valg af forsikringsordninger, og det letter patienten for problemet om skyld og ansvar. Patienten får erstatning, uanset hvordan en fejl eller et uheld er sket. Tilbage står spørgsmålet om finansiering, hvor det naturligvis er logisk, at denne offentlige sikring af patienterne finansieres over det offentlige.

Men den smukkeste pakke under træet er set fra Lægeforeningen forslaget om et landsdækkende indberetningssystem eller »fejlfindingssystem«, som det nu også kaldes. Det har længe stået højt på Lægeforeningens ønskeseddel, fordi det efter vores opfattelse er selve kernen i den kulturændring af hele sundhedsvæsenet, der skal gøre systemet langt sikrere og bringe antallet af fejl og utilsigtede hændelser ned. Som det fremgik af sidste nummer af Ugeskrift for Læger, har et land som Storbritannien været meget langt fremme med indførelsen af et indberetningssystem, men er gået i stå i processen, fordi det har vist sig meget svært at tackle gamle myter om fordomme om straf og skyld.

Nu lægger regeringen op til, at Danmark skal gøre kunststykket. Og regeringen lægger op til, at vi skal indføre et system, der optimerer mulighederne for at finde og rette fejlmuligheder, samtidig med at det ikke fritager sundhedspersonale for ansvar ved grove forsømmelser eller forsætlige fejl.

Regeringen lægger op til et landsdækkende indberetningssystem, hvor fejl, utilsigtede hændelser og næsten-fejl skal indberettes fortroligt. Efter Lægeforeningens mening skal ordet ikke tages for sit pålydende. Efter vores opfattelse betyder fortroligt konfidentielt. Det vil sige, at indberetning sker med afsender påtrykt, men med garantier for, at der er vandtætte skotter til det sanktionerende system. Sådan kan et optimalt lærende system fungere sideløbende med et straffende. Lægeforeningen medvirker gerne ved den videre proces med udformningen, og der skal ikke herske tvivl om, det netop er denne gave, som vi glæder os mest til at pakke op. Glædelig jul.