Skip to main content

Hvad må jeg, og hvad må jeg ikke?

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

1. mar. 2013
3 min.


Hvad er dette for en rapport?

Lægers samarbejde med medicialindustrien bliver ofte kritiseret. Regeringen besluttede i foråret 2012 at gennemføre et eftersyn af de regler, der regulerer læger og andre sundhedspersoners samarbejde med lægemiddel- og medicoindustrien. Sundhedsministeren nedsatte derefter en arbejdsgruppe, der netop har offentliggjort et udkast til rapport.


Hvem har lavet den?

Foruden ministeriet selv og Sundhedsstyrelsen har ni centrale sundhedsaktører deltaget i arbejdet, herunder Lægeforeningen og Organisationen af de Lægevidenskabelige Selskaber.


Hvad skal der nu ske videre?

Rapporten er i høring til den 18. marts. Herefter gør arbejdsgruppen rapporten færdig, og så bliver den offentliggjort. Efterfølgende fremsættes der forslag til ny lovgivning i næste folketingssamling med henblik på gennemførelse af en ny regulering.


Hvor tæt er anbefalingerne fra rapporten på det endelige resultat?

Det er svært at svare på. Dels er ministeren klar til at »lytte« til argumenter her i høringsfasen, dels vil der ske en politisk behandling på Christiansborg, når rapportens konklusioner efterfølgende er blevet omsat til lovgivning. Så der er lang vej endnu.


Skal flere informationer om samarbejde med industrien offentliggøres?

Ja. Der hvor du har en reel indtjening fra en medicinal- eller medicovirksomhed, skal din indtjening fra hver virksomhed offentliggøres pr. kalenderår. Hvis industrien støtter dig f.eks. til faglige aktiviteter og repræsentation i udlandet, skal det også offentliggøres, men ikke beløbsstørrelsen. Data slettes fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside efter to år.


Må jeg fortsat lave kliniske forsøg for medicinalindustrien?

Ja. I forhold til i dag, hvor du skal ansøge myndighederne om lov til forsøg, foredrag og undervisning, før du går i gang, skal du fremover selv gå ind på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og registrere din tilknytning. Det sker i en ny registreringsordning, der indføres.. Al såkaldt »faglig tilknytning« mener arbejdsgruppen ikke længere kræver en egentlig godkendelse. Dine registreringer vil så blive offentliggjort på styrelsens hjemmeside. Den registrering og åbenhed vil ifølge gruppen sikre tilstrækkelig tillid til dit samarbejde med både medicinal- og medicoindustrien.


Må jeg sidde i et advisory board?

Naturligvis. Men det vil i lighed med i dag kræve en godkendelse. Ved »anden faglig tilknytning« og »økonomisk tilknytning« er det ikke nok, at du selv registrerer dig på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Der skal du godkendes via en ny såkaldt tiltrædelsesordning. Kriterier vil blive fastsat i bekendtgørelsesform med tilhørende vejledning. Ordningen drejer sig f.eks. om ejerskab og tillidsposter i industrien, herunder virksomhedsbestyrelser, samt direkte rådgivning til eller for virksomheder, faglig formidling via brevkasser, blogs, pjecer og rapporter.


Hvorfor er der så meget fokus på medicinalområdet, mens der stort set ingen regulering er i lægers samarbejde med medicoindustrien?

Det ændres også nu. Overordnet set bliver samarbejde med medicoindustrien sidestillet med samarbejde med medicinalindustrien. Al økonomisk relation til medicoindustrien skal godkendes i Sundhedsstyrelsen, mens relationer til medicoindustrien, der omfatter udstyr i risikoklasse II (a og b) og III og udstyr til in vitro-diagnostik, sidestilles med regler for samarbejde med medicinalindustrien. Lægeforeningen har aktivt arbejdet for denne ensretning.


Jeg har hørt, at jeg ikke længer må eje aktier i medicialindustrien, er det rigtigt?

Nej. Rapporten anbefaler, at det ikke skal være tilladt at eje aktier og anparter i medicinal- og medicoindustrien for mere end 300.000 kr. pr. selskab. De forskellige deltagere i arbejdsgruppen har forskellige syn på dette. Ved offentliggørelsen af rapporten talte sundhedsminister Astrid Krag (SF) for et total forbud. Men det skal først politisk vedtages.


Hvad med de aktier i industrien, jeg allerede ejer?

Ingen ved, om loven vil være med tilbagevirkende kraft. Eller om der kommer en dato, hvorfra den senerehen politisk vedtagne grænse gælder. Men formodningen er, at reglerne kun vil gælde fra en fremtidig dato.


Må min pensionsopsparing indeholde medicinal-/medicoaktier?

Ja.


Skal jeg selv oplyse, hvad jeg tjener fra industrien?

Det er uklart. Arbejdsgruppen er delt. Lægeforeningen er fortaler for, at industrien skal oplyse det til myndighederne. Andre, at det skal være lægen selv, der oplyser det til myndigheder.