Skip to main content

Hver tiende tvangsindlæggelse kunne være undgået

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

9. sep. 2011
2 min.

Psykiatriske afdelinger udarbejder for få udskrivningsaftaler og koordinationsplaner for psykisk syge. Sundhedsstyrelsen vurderer i en ny, kritisk rapport, at det i fire af de 40 undersøgte patientforløb har ført til en tvangsindlæggelse, der kunne være undgået.

Derfor er der behov for flere udskrivningsaftaler, konkluderer Sundhedsstyrelsen - til trods for, at antallet af udskrivningsaftaler og koordinationsplaner faktisk er fordoblet siden 2009.

Ifølge psykiatriloven er det overlægens ansvar, at der indgås en udskrivningsaftale, hvis man skønner, at patienten efter udskrivning ikke selv vil søge den behandling eller de sociale tilbud, der er nødvendige for patientens helbred. Hvis patienten ikke vil medvirke til at indgå en udskrivningsaftale, skal der opstilles en koordinationsplan. Sundhedsstyrelsen mener imidlertid, at udskrivningsaftaler og koordinationsplaner udarbejdes "sjældnere end berettiget", som der står i rapporten.

I undersøgelsen begrunder de ansvarlige overlæger fraværet af udskrivningsaftaler med, at samarbejdet mellem de psykiatriske afdelinger og botilbuddene har været så fyldestgørende, at der ikke var behov for udskrivningsaftaler eller koordinationsplaner.

Formålet med udskrivningsaftaler og koordinationsplaner er at fastholde patienten i behandling og mindske risiko for medicinsvigt. Da Psykiatriloven blev ændret i 2010 blev udskrivningsaftaler eller koordinationsplaner en betingelse for senere at kunne foretage tvungen opfølgning.

Undersøgelsen omfatter patienter indlagt i perioden 1. januar 2007 til 31. december 2008 i hele landet. Sundhedsstyrelsen vurderer, at udskrivningsaftaler eller koordinationsplaner kunne have afværget tvangsindlæggelser i ti procent af patientforløbene. I yderligere 33 procent af patientforløbene vurderer Sundhedsstyrelsen, at der burde være udarbejdet aftaler eller koordinationsplaner. I 2010 blev der indberettet 386 udskrivningsaftaler og 152 koordinationsplaner, hvilket er en fordobling i forhold til 2009.