Skip to main content

Hvis ministeren ku' bestemme

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

7. nov. 2008
2 min.

Der bliver færre læger de kommende år, men alligevel vil I have dem til at tage flere patienter, Hvordan skal det hænge sammen?

Prognoserne indikerer, at der samlet set bliver flere praktiserende læger frem mod 2020, men i nogle områder må der forventes færre - især i Region Nordjylland. Der er en række muligheder - f.eks. bedre adgang til egnede lokaler, mere praksispersonale, flere flerlægepraksis, bedre brug af kapaciteten, ansættelse af læger og mere effektive regionale planlægningsredskaber.

Hvorfor skal lægerne partout sidde sammen, når nu patienterne er mest tilfredse med sololægerne?

Jeg er sikker på, at mange solopraksis klarer det godt. Men når det kommer til at møde fremtidens udfordringer, er jeg også sikker på, at flerlægepraksis er bedre rustet. De giver øgede muligheder for ansættelse af klinikpersonale, arbejdsdeling og opgaveglidning og kan bedre sikre faglig sparring, tidssvarende udstyr og bedre tilgængelighed for borgerne. De unge almenmedicinere foretrækker jo også helt klart flerlægepraksis.

Hvis lægerne skal flytte sammen, vil de nok gerne have støtte til det - er I parate til at give den?

Der er allerede en økonomisk fordel for flerlægepraksis i sammenligning med solopraksis. Men der er sikkert mange, der kan bruge en hjælpende hånd til f.eks. at finde egnede lokaler og indrette en ny organisation. Det hjælper kommunerne og regionerne allerede med mange steder, men det kan sikkert udvikles mere. Jeg har noteret mig, at udvalget peger på muligheden for, at regionerne i større omfang kan være med til at skaffe egnede lokaler til udlejning på markedsvilkår. Det er naturligvis noget, jeg vil se nærmere på.

Har alle danskere ikke ret til den samme behandling hos deres praktiserende læge? Jeres rapport lægger op til større forskelle mellem regionerne end nu.

Jeg mener, at en regional tilpasning vil bidrage til at sikre en ensartet, høj kvalitet i almen praksis - ikke det modsatte. Rundt om i landet er der ganske forskellige udfordringer. Derfor skal man kunne tage udgangspunkt i lokale behov, når samspillet med kommuner og sygehuse skal aftales.

Lægerne skal dokumentere noget mere, siger rapporten. Hvordan harmonerer det med, at regeringen samtidig vil afbureaukratisere?

Mit mål er en almen praksis, der er præget af åbenhed og gennemsigtighed. Det er afgørende, når man arbejer med at udvikle kvaliteten. I den sammenhæng er det selvfølgelig vigtigt, at vi sikrer god, valid dokumentation, uden at det bliver for tidkrævende for praksis. Et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre, er datafangsmodulet, der sikrer automatisk dataopsamling.

Spørgsmål-svar interviewet med Jakob Axel Nielsen er foretaget via e-mail.