Skip to main content

Hvor blev psykiatrien af i finanslovsudspillet?

Der er et godt fokus på behovet for ekstra hænder i Sundhedsvæsenet i regeringens forslag til finanslov, mener Lægeforeningen, men det økonomiske løft er slet ikke tilstrækkeligt - det gælder også for tobakspriserne. Og så mangler psykiatrien fuldstændigt, men det er forhåbentlig kun en overgang.
Til venstre Mikkel Rasmussen, der kalder sig "psykiater og græsrod", sammen med happeninggruppen. Billedet er fra Facebook-gruppen #VærdigPsykiatriForAlle, som er åben for alle.  Se link i artikel.
Til venstre Mikkel Rasmussen, der kalder sig "psykiater og græsrod", sammen med happeninggruppen. Billedet er fra Facebook-gruppen #VærdigPsykiatriForAlle, som er åben for alle. Se link i artikel.

Marianne Fajstrup, mfa@dadl.dk

2. okt. 2019
3 min.

Samlet set er der med regeringens forslag til finanslov 2020 og økonomiaftalerne med kommuner og regioner afsat 2 milliarder kroner ekstra til sundhedsvæsenet det næste år. Det er mange penge, men det er ikke nok, mener Lægeforeningen.

»Der er både brug for ressourcer til nye teknologier og behandlinger, som kan redde og forbedre liv, og for midler nok til at behandle de mange flere borgere, særligt ældre, som får brug for lægehjælp til at behandle de sygdomme, flere lever længere med. Jeg anerkender, at regeringen bevæger sig væk fra de meget tynde økonomiaftaler, vi har set i knap 10 år. Men der bliver ikke gjort grundlæggende op med underfinansieringen af sundhedsvæsenet,” siger formand for Lægeforeningen. Andreas Rudkjøbing.

Lægeforeningen mener, at der er behov for et løft af det samlede sundhedsvæsen på mellem 3 og 4 milliarder kroner årligt frem til 2025, hvis ikke patienterne skal opleve et ringere sundhedsvæsen. Og der er vi ikke endnu.

Rudkjøbing kvitterer dog for, at regeringen anerkender behovet for flere hænder, herunder med planen om at skaffe 1.000 flere sygeplejersker.

»Der er et klart behov for flere hænder i sundhedsvæsenet. Det gælder uden tvivl også flere sygeplejersker. Men når sygeplejersker og læger har fået mere travlt, hænger det jo også sammen med, at der de senere år er fyret eksempelvis social- og sundhedsassistenter og lægesekretærer i gentagne sparerunder. Pengene er gode nok, men der skal selvfølgelig være metodefrihed til at finde de rigtige løsninger lokalt,« siger Lægeforeningens formand.

Hvor blev psykiatrien af?

I regeringens forslag til finansloven er desuden et stort, gabende hul, hvor det akutte løft af psykiatrien forventeligt kunne have stået - i naturlig forlængelse af Socialdemokratiets ganske omfattende planer for området som de blev fremlagt før valget.

»Enhedslisten har blandt andet foreslået en såkaldt akutmilliard til den nødlidende psykiatri, og det bakker vi fuldt og helt op om. Det er der behov for nu og her. Ligesom der er behov for den 10-årsplan, som skal få psykiatrien på ret køl efter mange års politisk underprioritering,« siger lægeformand Andreas Rudkjøbing, som håber at løftet til psykiatrien alligevel vil komme med i den endelige aftale.

Behovet for et løft til den nødlidende psykiatri blev også markeret uden for Christiansborg på Folketingets Åbningsdag, hvor græsrodsgruppen #VærdigPsykiatriForAlle holdt en stilfærdig happening iført gule veste og bannere.

Gruppen skal i næste uge mødes med Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg - og det foregår helt uden happenings, selv de mest stilfærdige. Men den 22. oktober planlægges en større begivenhed med musik og talere, i stil med »Happening for Psykiatrien« den 1. juni, hvor tusindvis af borgere mødte op for at støtte psykiatrien med røde hjerter. Se Ugeskriftets billedserie.

Tobakspriserne skal højere op

Lægeforeningen er heller ikke helt tilfreds med løftet af tobakspriserne. Som med det generelle løft af sundhedsvæsenet skal der mere til:

»Vi må simpelthen ikke tabe den her mulighed på gulvet. I årevis har læger og andre eksperter påpeget problemerne ved de lave danske tobakspriser. Men politikerne ville ikke høre, selvom der er 13.600 tobaksrelaterede dødsfald om året. Nu er situationen vendt på en tallerken, og der er bred politisk vilje til at sætte hårdt ind – bortset fra hos regeringen. Jeg håber, de kommer til fornuft og sætter prisen op til 60 kroner i et hak og lader den stige til 90 i løbet af få år,« siger Andreas Rudkjøbing.