Skip to main content

Hvordan kan læger bekæmpe social ulighed i sundhed?

Skal læger udtale sig om børnefattigdom og hvor langt uden for traditionel sundhedspolitik skal Lægeforeningen have holdninger? Social ulighed i sundhed er på dagsordenen på Lægemødet.
Speciallæge og professor emeritus Finn Diderichsen. Foto: Claus Boesen
Speciallæge og professor emeritus Finn Diderichsen. Foto: Claus Boesen

Bodil Jessen, boj@dadl.dk

12. jun. 2021
3 min.

Der er stor ulighed i sundhed, og uligheden er stigende. Lægerne møder konsekvenserne af uligheden hver dag på landets hospitaler og i praksis, men når patienten først er blevet syg, kan det være svært rigtig at få gjort noget ved uligheden.

Sådan ser den barske virkelighed ud, og det billede har desværre været kendt og dokumenteret i digre rapporter i mange år. Lægeforeningens bestyrelse arbejder med at udarbejde et politikpapir om social ulighed i sundhed, og netop den sociale ulighed i sundhed var emnet for en af dette års temasessioner på Lægemødet.

»Social ulighed i sundhed giver reduceret livskvalitet og dårligere mulighed for, at mennesker kan leve det liv, de ønsker sig. Med lægeløftet har alle læger forpligtet sig på at drage lige og samvittighedsfuld omsorg for den fattige såvel som den rige, og Lægeforeningens etiske principper forpligter os til at anse alle patienter som ligeværdige og undgå forskelsbehandling. Vores mål er, at alle borgere skal behandles ligeværdigt og prioriteres lige højt uanset social baggrund«, slog Anna Mette Nathan, næstformand i Lægeforeningen, fast i sin introduktion til temaet.

Vigtig kontinuitet

Herefter gennemgik speciallæge og professor emeritus Finn Diderichsen omfanget og konsekvenserne af ulighed i sundhed, som han har haft som forskningsområde i årtier, både på Karolinska Institutet i Stockholm og på Københavns Universitet.

Hans gennemgang påviste, at det kan være vanskeligt udelukkende at fokusere på sundhedsområdet, hvis man ønsker at gribe effektivt ind over for social ulighed i sundhed. For eksempel er nogle af de virkningsfulde tiltag i en tidlig indsats; at reducere børnefattigdom, ekstra ressourcer i daginstitutioner i udsatte områder samt forebyggelse af skolesegregation.

Finn Diderichsen fremhævede også en række kvaliteter ved sundhedsvæsenet, som er særligt vigtige for socialt sårbare, herunder flere generalister som tovholdere for multisyge, kontinuitet, geografisk nærhed og hjemmebesøg, sundhedshuse med medicinsk/socialt samarbejde samt lavere egenbetaling for lægemidler samt fysioterapi, tandlæge og psykolog.

Børnefattigdom?

Efter oplægget blev repræsentantskabet bedt om at komme med forslag til, hvad der skal til for at minimere den sociale ulighed i sundhed på samfundsniveau, i sundhedsvæsnet og i mødet mellem læge og patient.

Lægeforeningen har gennem flere år beskæftiget sig med ulighed i sundhed, men hidtil har indsatsen været centreret om sundhedspolitiske spørgsmål og sundhedsvæsenets rolle samt om for eksempel afgifter på cigaretter og alkohol. Spørgsmålet er nu, om foreningen også skal gå bredere ud og for eksempel have holdninger til arbejdsmarkeds- eller uddannelsespolitik, som også influerer på social ulighed i sundhed.

»Vi arbejder med social ulighed i sundhed i Lægeforeningens bestyrelse, og vi vil gerne et niveau længere ud, end vi hidtil har været. Vi har jo traditionelt udtalt os om sundhedsvæsenet, om lægepatientmødet og også om for eksempel afgifter på tobak, men spørgsmålet er, om vi også skal mene noget om sådan noget som arbejdsmarkedspolitik og børnefattigdom. Det har vi lyst til i bestyrelsen, men vi vil gerne vide, hvad repræsentantskabet siger til det«, siger Anna Mette Nathan.

En hurtig opsamling af bidragene fra repræsentantskabet viste, at der på det generelle samfundsniveau bl.a. blev peget på fortsat fokus på strukturel forebyggelse, men også på børnefattigdom og uddannelse. I sundhedsvæsenet var det bl.a. reduceret brugerbetaling, differentierede indsatser, opsøgende tilbud og kontinuitet i behandlingen, mens det i lægepatientmødet bl.a. var bedre kommunikation, empati, tid, kontinuitet og patientansvarlig læge.

Lægeforeningens bestyrelse samler op på og gennemgår repræsentantskabets input og skriver politikpapir færdigt i løbet af efteråret.