Skip to main content

I stormens øje

PROFIL Jesper Mehlsen er overlæge og leder af Synkopecentret på Frederiksberg Hospital – et af fem regionale centre, som er udpeget til at udrede og eventuelt behandle piger med symptomer, der kan skyldes bivirkninger fra HPV-vaccinen.

Foto: Thomas Sjørup
Foto: Thomas Sjørup

Klaus Larsen kll@dadl.dk

22. dec. 2015
4 min.

Allerede før udsendelsen af TV 2-dokumentaren ”De vaccinerede piger” i marts vidste Jesper Mehlsen, at det ville udløse en lavine af henvendelser til Synkopecentret. Men havde han mon også regnet med det uvejr, det ville trække med sig – at centret ville komme under beskydning fra såvel europæiske som danske sundhedsmyndigheder? Kritikken lyder kort fortalt, at Synkopecentret bevidst har castet patienter til at passe ind i en hypotese om, at HPV-vaccinen er skyld i, at pigerne er blevet syge.

Jesper Mehlsen begyndte at interessere sig for nervesystemet under en ansættelse på Rigshospitalets neuromedicinske afdeling i 1980. Derefter arbejdede han med diabetespatienter på Hvidovre og deres senfølger i form af forstyrrelser i det autonome nervesystem.

Efterhånden gled han i retning af at arbejde med patienter med svære forstyrrelser i det autonome nervesystem – herunder ”folk, der gik og besvimede” – kort sagt: synkope. Dermed fik han også navn på noget, der havde ramt ham selv, mens han gik i folkeskolen:

”Det var typisk, når jeg kom for sent til bussen og skulle løbe i skole. Når vi så stod stille til morgensang, faldt jeg lige så stille om. Det er klassisk: Man står stille lige efter høj, fysisk aktivitet, og så falder man om”, fortæller Jesper Mehlsen.

”Dengang blev man ikke undersøgt. Man blev bare lige så stille lempet ud af gymnastiksalen. Forældrene vidste ikke noget, og jeg blev aldrig undersøgt eller fortalte nogen om det. Sådan var det bare”, siger Jesper Mehlsen.

Men én ting er at interessere sig for et fænomen. Var han forberedt på uvejret? Trives han ligefrem i stormen?

”Jeg har altid godt kunnet lide at slås”, siger han. ”Jeg opsøger det ikke ligefrem. Men jeg har en tærskel – når jeg mener, at noget er vigtigt, og hvis jeg oplever uretfærdighed, går jeg til den”.

”Jeg var godt klar over, at når man stikker næsen frem, risikerer man at få et hak i tuden. Men på den anden side syntes jeg, at vi havde en vigtig observation, som vi gerne ville have en akademisk diskussion af: Hvad er det, vi ser, og hvordan kommer vi videre?”

”Men jeg havde nok ikke regnet med, at der var så mange underliggende kræfter i det. Normalt kan man godt tale om bivirkninger ved lægemidler. Men dette er mere polariseret end noget, jeg tidligere har oplevet”.

- Får du aldrig lyst til at sige, at ’så kan det også være lige meget’?

”Nej, ikke når man hver dag sidder med patienter, der har problemer og føler, at de bliver overset og nedgjort. Det er sikkert ikke intentionen, men sådan føler de det – at de fejler noget, som ingen vil anerkende. Man kan altid diskutere, hvad de er syge af. Men de er syge og har behov for behandling – ikke for at føle sig nedgjort”.

Selv Jesper Mehlsens kritikere tager dog hatten af for personen: En af dem er Kim Toftager-Larsen, speciallæge i gynækologi på Nordsjællands Hospital i Hillerød, som ved flere lejligheder tørnet sammen i debatter med Jesper Mehlsen, som han absolut ikke er enig med. ”Jeg er lidt splittet”, siger han. På den ene side finder han, at Jesper Mehlsens konklusioner mangler videnskabelig stringens:

”Jeg synes mildt sagt, han tager munden for fuld i sine konklusioner – især, når vi nu ser tilslutningen til HPV-vaccinationen falde til 70 pct.”, siger Kim Toftager-Larsen.

”Men Jesper er et uhyre venligt og empatisk menneske, og det er rigtig godt, at vi har ham. Der er ikke mange, der forstår at undersøge og forstå de unge mennesker så godt, som han gør. Og sådan en empatisk person er det utrolig svært at råbe ad og skælde ud”, siger Kim Toftager-Larsen.

”Når man står med det syge barn og kigger sig omkring, kan man ikke få øje på andet end HPV-vaccinen. Når jeg siger det, bliver han sikkert sur på mig. Men jeg synes, at han som læge burde gøre det på en anden måde”.

Privat er Jesper Mehlsen gift med en læge og bor i en villa på Frederiksberg. Han har tre børn af et tidligere ægteskab – alle voksne og med egne børn.

For mange år siden spillede han jazzguitar, og han har også haft heste som hobby. Det er længe siden, tiden har tilladt den slags. ”Mit arbejde er min hobby”, siger han. Nå ja, og så marathon:

”Jeg har løbet marathon 25 gange”, siger Jesper Mehlsen. Han vil ikke ud med sine tider, men oplyser gerne, at han ”har gennemført 18 gange i Berlin”:

”Det er en fast tradition: Hvert år tager vi derned hvert år, fra fredag til mandag, og uanset, hvilken form, vi er i, løber vi”.

”Vi” er Jesper Mehlsen selv, to af børnene, et par løbekammerater og forskellige venner, fulgt af hele familien.

Blå Bog:

Student, Øregård Gymnasium i 1971

Stud med. Kbh. Universitet. Cand.med. 1979

Speciallæge i Fysiologi og nuklear medicin 1990

Gift med Anne-Birgitte Mehlsen

Tre voksne børn

Bopæl: Frederiksberg

Hobby: Marathonløb: (Bedste tid: ukendt)