Skip to main content

Den 1. november 2005 skulle der gerne stå et helt nyt behandlerhus på 1.600 kvadratmeter klar i Thisted. I huset er der plads til ni praktiserende læger, to øre-næse-hals-læger, to psykologer, to kiropraktorer og en fysioterapeut. Huset får også fælles laboratorium, fælles sygeplejersker og en fælles kantine.

Der bliver fælles it-system, der bliver koblet op på Sygehusenes Datanet, så resultater af blodprøver og røntgenundersøgelser kan læses fra behandlerhuset. På sigt vil behandlerhuset også kunne få journaler. Amtet håber, at behandlerhuset vil gøre det nemmere at fastholde de nuværende praktiserende læger, samtidig med at det bliver lettere at tiltrække nye praktiserende læger.

Viborg Amt og Thisted Kommune har dannet en erhvervsdrivende fond, der optager lån til byggeriet. Thisted Kommune har lavet en aftale med amtet omkring grunden, og brugerne bor til leje i huset. Amtet har betalt arkitekten. Fondens bestyrelse består af folk fra amt og kommune samt repræsentanter fra brugerne, i praksis er det P.L.O. og FAS, der udpeger bestyrelsesmedlemmerne.

»Vi brugere får altså ikke selv plads i bestyrelsen«, forklarer praktiserende læge Lars Kongsøre.

EU har givet 400.000 kroner i støtte til it-systemet.

Udsætter pensionering

Syv ud af de ni læger i Thisted By flytter ind i behandlerhuset. Desuden har en landlæge valgt at flytte ind til købstaden.

Forhåbningen er, at det nye behandlerhus får nogle af lægerne i Thisted til at droppe tankerne om pensionering foreløbig. Tre af lægerne er over 60 år, tre er under 50 år og to er over 50 år

»Vi flytter ind i huset hver for sig, men på sigt håber vi da på et større samarbejde og mulighed for aflastning. Vi kan forhåbentlig også lave noget tværfagligt samarbejde, når flere faggrupper befinder sig i samme hus. Vi gør det da også, fordi vi tror, at det vil være nemmere at trække nye læger til et fælles lægehus. De nye læger synes ikke, at det er attraktivt at sidde alene. For nogle år siden døde en af byens praktiserende læger, og det var da svært at få den praksis afsat. Samtidig kan vi jo se, at der længe har været en ledig stilling i Hanstholm samt en ledig puljestilling i Thisted, så vi prøver at fremtidssikre os«, siger Lars Kongsøre.

Han flytter med sine to kompagnoner ind i behandlerhuset, mens de fem øvrige praktiserende læger kommer fra solopraksis. En af dem er Laws Jespersen, der nu har sin klinik i Østerild, en landsby nord for Thisted.

Tage toppen af arbejdspresset

»Jeg startede i 1990 som aflastningskompagnon og overtog praksis i 1995. Siden 1999 har jeg haft muligheden for at lave delepraksis, men det er ikke lykkedes at finde en. Ved at flytte praksis til Thisted gør jeg det både nemmere at sælge min praksis på et tidspunkt, men det kan forhåbentlig også være med til at tage toppen af arbejdspresset. Nu var muligheden der, så jeg besluttede at gå med«, forklarer Laws Jespersen om baggrunden for flytningen ind til Thisted.

»Patienterne forstår godt, at jeg flytter, selv om de selvfølgelig er kede af det. Det rammer mest patienterne i selve Østerild, for de fleste skulle jo i forvejen ud at køre. Amtet har talt om at lave en kørselsordning«, fortæller han.

Laws Jespersen ejer selv sin nuværende klinik, og amtet vil i tre år give en kompensation.

Det kan ikke helt godtgøre mine udgifter, men det vil da være en hjælp, indtil jeg får klinikken afsat«, siger han.

Plads til yngre læger

Behandlerhuset bliver bygget, så der er plads til en forhåbentlig kommende kollega til den ledige 0-stilling, der er i Thisted. Huset har også plads til fire uddannelseslæger, som både amtet og de nuværende praktiserende læger håber vil komme til det nye behandlerhus i Thisted. Amtet bidrager til huslejen for de fire lokaler i ti år.

»Det er lægerne, der har ønsket de fire uddannelsespladser, for vi vil gerne lave et godt og attraktivt uddannelses-sted, så vi kan fastholde de unge til almen praksis. Et center som vores kan godt laves andre steder, hvor der kan komme lægemangel«, mener Lars Kongsøre.