Skip to main content

”I virkeligheden var jeg jo diabetolog, men…..”

Hagedornprisen går i år til klinikchef på Rigshospitalets nefrologiske afdeling, professor Bo Feldt-Rasmussen. Men oprindelig beskæftigede han sig med diabetes. Måske derfor ligger tværfaglighed hans hjerte nær.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

3. feb. 2014
3 min.

Fredag 21. marts overrækkes den prestigefyldte Hagedornpris til professor ved Københavns Universitet, Bo Feldt-Rasmussen, som leder Rigshospitalets nefrologiske afdeling.

”Gennem sin forskerkarriere har den 60-årige professor gjort en række vigtige fund, der har haft betydning for behandlingen af patienter med nyresygdomme og diabetes”, står der i pressemeddelelsen fra DSIM og Novo Nordisk Fonden, som står bag prisen.

Og dermed er hovedlinjerne i portrættet af Bo Feldt-Rasmussen egentlig lagt – han har nemlig to spor i sit læge- og forskerliv: diabetologi og nefrologi.

”I virkeligheden var jeg jo diabetolog, men….Jeg lavede nogle af de første insulinpumpestudier på Steno Diabetes Center, dengang det hed Niels Steensens Hospital, og da jeg var færdig med min disputats og skulle videre, var det klart, at det skulle være diabetes”, siger Bo Feldt-Rasmussen.

Faktaboks

Fakta

”Men det var diabetisk nefropati, der havde været mit fokusområde, så i videreuddannelsen søgte jeg ind på en nefrologisk afdeling. Og ret sent blev jeg helt betaget af det speciale og skiftede så”.

Hvad var det, der betog dig sådan?

”Nefrologi har både det meget akutte med intensivt syge og kronikerne. Det mix ramte mig lige”.

Siden har du så bygget bro mellem de to specialer?

”Mit fokus er patienter med nyresygdomme. Men nyresyge har også ofte andre sygdomme, og ofte er flere tilstede samtidig. Vi har som nævnt et meget tæt samarbejde med diabetologer. Men patienterne har stor forekomst af hjertekartsygdomme, og der har vi et intensivt forskningssamarbejde med kardiologer. Som nefrologer skal vi arbejde både fokuseret som nefrologer men også med bred intern medicin og vores kirurgiske kolleger i urologien. Det er også det, min forskning gennem alle årene har taget afsæt i. Min hovedlinje er at drive nefrologien klinisk og forskningsmæssigt frem med så meget som muligt hjælp og samarbejde med rigtigt mange andre forsknings- og kliniske områder”.

Er nefrologien da negligeret?

”Nej, men vi arbejder hele tiden for at gøre den nyresyge patient synlig. Vi er et lille speciale. Der er så mange patienter fra andre specialer, som har påvirkning af nyrefunktionen, og vores kolleger ser det ikke altid. Så det går også ud på at øge deres opmærksomhed”.

Prisen er på 250.000 kr. – hvad skal du bruge dem til?

”Forskning er dyr. Der bruger man flere millioner om året, så de går ind i forskningen”.