Skip to main content


Svenskerne bliver hjemme

De nye medicinstuderende er startet. Der er færre svenskere end sidste år. Som tidligere er der et stort overtal af kvinder. Og kun i Odense er der andre optagelseskriterier end studentereksamenskarakteren. Sidste år var 314 af de nye medicinstuderende svenskere. I år er det kun 172. Det svarer til et fald fra 27 procent til 15 procent.

Sidste år var der stor debat om emnet, og det resulterede i en analyse af optagelsesproceduren. Her kom det frem, at svenske ansøgere havde nogle fordele i form af en bonusordning. Der var desuden kludder i den måde, det svenske karaktergennemsnit blev omregnet - det gav svenskere en fordel. Det er nu ændret, og resultatet viser sig i, at færre svenskere er blevet optaget på danske medicinfakulteter i år.

Nordmænd er der lige så mange af i år som sidste år - nemlig 64.

Mange kvinder

I alt er 1.183 studerende blevet optaget på medicinstudiet i år. Kvindernes overtal er markant. De udgør 66 procent af alle de nye medicinstuderende på de tre medicinske fakulteter. Flest i København, hvor 68 procent er kvinder; i Århus og Odense er henholdsvis 65 og 63 procent kvinder. Det er en lille samlet stigning på et par procent i forhold til de seneste par år. Ser man historisk på det, var 1982 skelsættende, fordi det var året, hvor kvinderne for første gang var i overtal på medicinstudiet. Fem år senere var 64 procent af de optagne kvinder, og sådan har det stort set været siden.

Kvote 2

Et andet debatemne er, om der mangler mangfoldighed blandt de medicinstuderende. Om det er ved at blive de dygtige, bedre stillede kvinders studie.

»Der er ikke noget galt i det som sådan. Men Lægeforeningen mener, at lægestanden sammensætning bør afspejle befolkningens. Men der kommer en skævvridning, fordi de fleste optages efter kvote 1, hvor det er dem med de højeste snit, der kommer ind, og det er velstillede piger. Tager man flere ind på kvote 2, vil billedet ændre sig. Der er også en mere ligelig kønsfordeling,« siger Michael Dall, der er formand for Lægeforeningens uddannelsesudvalg.

På Syddansk Universitet, SDU, er man p.t. inde i en femårig forsøgsperiode, hvor mellem 50 og 80 procent af de studerende på det sundhedsvidenskabelige fakultet optages via kvote 2. Denne gruppe skal igennem en anderledes optageprocedure, hvor de for eksempel skal indsende en levnedsbeskrivelse og til en halv times samtale.

SDU optog i år 51 procent af sine medicinstuderende via kvote 2. I Århus og København var det henholdsvis 20 og 24 procent.

Andre måder undersøges

En arbejdsgruppe under Videnskabsministeriet er ved at se på optagelsesproceduren på de videregående lange uddannelser, der har høje karakterer.

»Det kan virke lidt tilfældigt med karakterer som eneste optagelseskriterium. Vi sorterer en ansøger fra med 9,8 i snit, men optager en med 9,9. Men begge er i og for sig velkvalificerede. Så arbejdsgruppen skal se, om der er andre måder at gøre det på,« siger kontorchef i Videnskabsministeriet, Birgit Kjølby. Hun oplyser, at arbejdsgruppen blandt andet ser på, hvordan man gør det i andre lande. For eksempel er Karolinska Instituttet i Stockholm inde i arbejdsgruppens overvejelser. Proceduren minder om den, som SDU bruger, hvor samtaler er et led i optagelsen i kvote 2. På Karolinska optages en mindre gruppe alene på karakteren. En større del tages ind på grundlag af en samtale. Dobbelt så mange, som der skal bruges, indkaldes til samtalen. Den foregår på grundlag af et spørgeskema, som er udformet efter, hvad institutionerne efterspørger.

Men der en række hensyn, som en evt. ny optagelsesprocedure i en dansk sammenhæng skal tilgodese, påpeger Birgit Kjølby:

»I arbejdsgruppens må vi også tage pejling efter de politiske udmeldinger om, at de studerende skal tidligt i gang og helst også være hurtigt færdige,« siger hun.

Arbejdsgruppen er klar med en rapport i dette efterår.

Michael Dall håber, at Århus og Københavns universiteter vil ændre på optagelsesproceduren, så den kommer til at ligne den på SDU:

»SDU's model ser fornuftig ud. Dels vil de medicinstuderende i højere grad afspejle sammensætningen i befolkningen i øvrigt. Dels ser det ud til, at frafaldet bliver mindre.«

Kontroversielle kræft-operationer fortsætter

> Holstebro

Sundhedsstyrelsen accepterer nu, at patienter med kræft i blærehalskirtlen fortsat kan blive opereret på Regionshospitalet Holstebro. I hvert fald indtil Styrelsen har foretaget en gennemgang af specialet i løbet af efteråret.

Regionshospitalet Holstebro har siden 2004 haft en såkaldt centersatellitaftale med Århus Universitetshospital Skejby - med det formål både at sikre behandling af høj kvalitet og med tilstrækkelig kapacitet. Efter en omtale af centersatellitaftalen i Ugeskrift for Læger bad Sundhedsstyrelsen imidlertid om en redegørelse for samarbejdet, som ifølge Styrelsen ikke var godkendt af denne. Samtidig var der en del medieomtale af operationerne i Holstebro.

Nu har Styrelsen ifølge regionen imidlertid taget til efterretning, at det i første omgang er nødvendigt at fortsætte centersatellitaftalen.

Kritik af minister for at fortie hiv-smitte

> København

Det faktum, at sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i to måneder fortiede for Folketingets Sundhedsudvalg, at to patienter var blevet smittet med hiv på Rigshospitalet, har vakt vrede blandt flere politikere. Socialdemokraternes medlem af Folketingets Sundhedsudvalg, Sophie Hæstorp Andersen - der har indkaldt ministeren i samråd - kalder hans tavshed »chokerende« i betragtning af, at der er tradition for, at Folketingets Sundhedsudvalg skal informeres om alvorlige sager: »Hvis man ikke kan stole på, at ministeren udleverer den viden, han har, kan vi heller ikke stole på, at vi bliver rådgivet korrekt på lukkede møder«, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Lars Løkke Rasmussen fik af Sundhedsstyrelsen oplyst, at de to patienter var blevet smittet den 22. juni. Den 12. juli modtog ministeriet et supplerende notat fra Sundhedsstyrelsen, hvori Styrelsen oplyser, at det nu er blevet muligt at foretage NAT-screening på enkelte portioner donorblod og dermed næsten eliminere risikoen for transfusionsoverført hiv-smitte.

Den 20. august 2007 fremsendte ministeren til ordførerne - til brug for et møde med disse to dage senere - bl.a. dette notat samt en redegørelse af samme dag fra Sundhedsstyrelsen om den aktuelle sag fra Rigshospitalet. En redegørelse, som formanden for Sundhedsudvalget havde bedt om at få, efter at smitten havde været omtalt i pressen tre dage tidligere. Heri anføres det, at test af blodportioner fra den nu fundne hiv-smittede donor ikke ville have afsløret, at den pågældende donor var hiv-smittet, såfremt man havde indført NAT-screening på minipools.

Kirurgisk behandling af æggestokkekræft tre steder

> København

Den kirurgiske behandling af kræft i æggestokkene bør højst ske på tre centre herhjemme. Det mener både formanden for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), Helle Meinertz, og Kræftens Bekæmpelse: »Vi er et uland, når det gælder kvinders overlevelse efter kræft i æggestokkene. Forklaringen er helt enkel, for behandlingen af sygdommen er spredt ud på alt for mange afdelinger«, siger Helle Meinertz til Cancer.dk. Hun og Kræftens Bekæmpelses formand, Frede Olesen, tilskriver forholdene manglende vilje i regionerne, økonomien og prestige blandt lægerne.

Den seneste offentliggjorte opgørelse over antal sygehusafdelinger, der opererer for sygdommen, er fra 2003, hvor det drejede sig om hele 52 afdelinger spredt rundt om i landet.

Sundhedsstyrelsen har siden 2001 lagt op til, at behandlingen skal centraliseres på fem centre. En arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen er i gang med at udarbejde en rapport med de faglige anbefalinger til behandling inden for gynækologien og obstetrikken. En yderligere samling af operationerne indgår i gruppens arbejde. Rapporten forventes klar i løbet af oktober/november måned.

Uddannelsesreform er grundlovsstridig

> København

Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL) mener, at regeringens reform af lægeuddannelsen er ulovlig, idet sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har vedtaget markante ændringer af lægeuddannelsen uden at spørge Folketinget: »Indgreb i erhvervsforhold skal ske ved lov; dem kan man ikke bare fastsætte i en aftale uden om Folketinget. Den aftale, ministeren har indgået, er hverken lovlig eller gyldig. Det strider ikke alene mod forvaltningsretten men også grundloven at vedtage noget, der i den grad griber ind i folks liv og fremtidige erhvervsmuligheder uden i det mindste at diskutere og vedtage det i Folketinget. Aftalen er klart grundlovsstridig«, udtaler FADL's advokat, Christian Harlang, til Politiken.

Lars Løkke: Otte ud af ti kommer i almen praksis

> København

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen forventer, at omkring 80 pct. af landets turnuslæger skal ud i almen praksis, efter at det ikke længere skal være obligatorisk, når turnustiden nu reduceres til 12 måneder.

»Det er sådan, at langt de fleste af dem, der skal i turnus, fortsat vil runde almen praksis. Og vi har en forventning om, at det er ca. otte ud af ti«, sagde ministeren som svar på et spørgsmål under et samråd med Folketingets Sundhedsudvalg i sidste uge.

Her ligger ministeren på linje med Lægeforeningen, som har ønsket »mindst 80 pct.« Tallet er dog ikke præciseret i de bekendtgørelser og følgeskrivelser, der udmønter aftalen om den nye videreuddannelse, som ministeren har indgået med Lægeforeningen og Danske Regioner. Her står »en meget betydelig andel«.

Under samrådet åbnede ministeren også for en mulighed for at justere, så det bliver muligt at dispensere for f.eks. arbejde med Læger uden Grænser på linje med den mulighed, der allerede findes, for arbejde i forsvaret. I givet fald bliver det dog en dispensation for »humanitært arbejde« eller en lignende formulering, som også omfatter andre organisationer.

»Det kræver en bredere tilgang. Men det er noget, jeg vil bruge tid på at overveje nærmere«, sagde ministeren.

Hold øje med din postkasse

> Yngre Læger

I næste uge starter valget til Yngre Lægers repræsentantskab. Den 19. september vil du modtage stemmemateriale enten elektronisk, hvis vi har din e-mail-adresse i vores medlemssystem, ellers med almindelig post - så hold øje med postkassen. På www.laeger.dk kan du se, hvem der stiller op og læse mere om valget. Hvis du er logget på, kan du bare klikke på valgikonet.