Skip to main content

Postkorthappening i Domus Medica

Omkring 100 cykelbårne lægestuderende fyldte torsdag godt op i den imposante gård til Domus Medica. Under betegnelsen »Lægeforeningens Befrielsesfront« ville de protestere mod den aftale om videreuddannelsen, som Yngre Læger og Lægeforeningen indgik i foråret med indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen og Danske Regioner.

På forhånd havde de udfyldt en masse postkort, hvor de gav udtryk for deres kritik. En vaskeægte happening, altså.

Sådan en havde Lægeforeningen også forberedt.

På hver side af indgangsportalen var der hængt to store bannere op med ordene »Befri Lægeforeningen - meld dig ind og gør din indflydelse gældende«.

Og indenfor var der lagt en masse andre postkort frem, hvor de lægestuderende blev bedt om at svare på, om de går ind for, at de skal kunne blive medlem af Lægeforeningen, og om de tror, at et sådant medlemskab havde givet dem mere indflydelse på omlægningen af videreuddannelsen. Både de studerendes og Lægeforeningens postkort blev puttet i dertil indrettede højrøde »postkasser«.

Vand og cola

Det hele foregik i en rimeligt afslappet atmosfære - Lægeforeningen bød bl.a. på vand og cola - men det var ikke til at tage fejl af, at de studerende fortsat er særdeles harme over den forkortede turnus og især fireårsreglen. Begge dele indgår i aftalen, der også omfatter f.eks. tilstrækkelig dimensionering, kvalitetsløft og karriererådgivning.

En af initiativtagerne, 3. semester-studerende Stine Maiken Brix, bød kort sine medstuderende velkommen og sagde bl.a., »vi mener, at det er vigtigt, at en fagforening først og fremmest står på sine medlemmers side - og det synes vi også gælder for os, de kommende medlemmer«.

»Og vi skal stå fast på, at en fagforening ikke skal være med til at forringe den lægelige videreuddannelse«, sagde hun.

Bagefter sagde Stine Maiken Brix til Ugeskriftet, at hun allerhelst så, at Lægeforeningen simpelthen ændrer holdning.

»Jeg synes, at de skal trække støtten til fireårsreglen tilbage. Der er også gode elementer i aftalen, men dem havde vi nok fået alligevel«, sagde hun.

»Vi har en forening«

Såvel Lægeforeningens formand Jens Winther Jensen som den nye Yngre Læger-formand Lisbeth Lintz var mødt op og bød de studerende velkommen.

»Vi vil gerne høre, hvordan vi får de medicinstuderendes stemme ind i Lægeforeningen«, sagde Jens Winther Jensen bl.a. og opfordrede de studerende til at udfylde Lægeforeningens fremlagte postkort.

Men et studentermedlemskab - som Lægeforeningens postkort spurgte om - vandt ikke umiddelbart genlyd hos alle.

»Vi har en fagforening. Men indflydelsen bør være større via FADL«, sagde f.eks. 9. semester-studerende Søren Kristensen.

»Vi bør være med ind over. I dette her tilfælde har Yngre Læger været med til at lave en aftale om vores fremtid, men som ikke kommer til at ramme dem selv«, sagde han.

Medlemsfordele?

Alle postkortene - både de studerendes egne og Lægeforeningens - vil nu blive gennemgået internt i Lægeforeningen, ikke mindst med det formål at få belyst, hvordan man kan styrke samarbejdet. Der er allerede en del ideer undervejs.

»Vi vil f.eks. tilbyde karriererådgivning helt individuelt, som skal hjælpe de kommende læger til at få det bedst mulige uddannelsesforløb. Der er ingen grund til, at de studerende skulle være udelukket fra det tilbud«, sagde Jens Winther Jensen f.eks.

»Vi vil også se på, om nogle af medlemsfordelene kan stilles generelt til rådighed for de studerende«, sagde han og nævnte f.eks. Ugeskriftet til reduceret pris, netadgang, e-mail-system og adgang til www.laeger.dk som muligheder.

Kræft som akut sygdom: Vi skal nok nå det!

> København

Antallet af nye kræfttilfælde stiger ikke, bare fordi kræft nu opgraderes til at være en akut sygdom, hvor udrednings- og behandlingsforløbene planlægges uden unødig ventetid. Tværtimod vil akutgarantien medvirke til, at der på længere sigt kan frigives ressourcer ved at minimere eksempelvis dobbeltarbejde grundet uklar ansvarsfordeling og dobbeltskanninger som følge af ventetid.

Det finder sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det værd at understrege i et svar til Enhedslistens Per Clausen, der har spurgt sundhedsministeren, hvordan han vil sikre, at der indføres akut behandling af kræftpatienter allerede i løbet af 2007. Baggrunden for spørgsmålet er, at Region Hovedstaden har meldt ud, at dette vil være umuligt.

Ministeren fastholder imidlertid, at der inden udgangen af 2007 vil ligge fagligt optimale pakkeforløb klar for de mest livstruende kræftformer. Kræftstyregruppen har påbegyndt arbejdet med de kliniske retningslinjer, der skal ligge til grund for pakkerne. Derudover har ministeren bedt Sundhedsstyrelsen om at nedsætte en task force for kræftområdet. Implementeringen vil ske løbende og inden udgangen af 2008 for alle kræftformer. Et implementeringsarbejde, som ministeren har fuld forståelse for, kan koste ekstra ressourcer.

Sosu-assistenter går stuegang og tager blodprøver

> Herlev

Specialuddannede portører tager blodtryk på patienterne. Social- og sundhedsassistenter går stuegang sammen med lægerne i stedet for sygeplejerskerne. Arbejdsløse HK'ere skriver en del af journalerne og varetager koordinerende opgaver, som sygeplejersker før lavede. Rengøringspersonale rykker ind i patientplejen, og social- og sundhedsassistenter tager blodprøver for bioanalytikerne, som så kan koncentrere sig om analysearbejdet.

Dette er et udvalg af de alternative løsninger, som Herlev Hospital har taget i anvendelse for at bekæmpe mangel på personale.

Hospitalet har siden foråret opbygget sit eget lille interne portørvikarbureau. Foreløbig har 23 portører ud af den samlede styrke på 120 været på et specialkursus, som har opkvalificeret dem til at deltage aktivt i patientplejen. Nu er de stærkt efterspurgte på især Herlevs Hospitals medicinske afdelinger. Og ifølge hospitalet er de både billigere og bedre end konkurrenterne i de private vikarbureauer.

»Grundlæggende er patienterne helt ligeglade med, om det er hospitalsdirektøren eller doktor X, der har gjort dem raske. Derfor har vi den holdning, at når vi mangler personale, må vi finde nogle andre, der kan løse opgaven lige så godt«, siger vicedirektør Morten Christy, Herlev Hospital.

Han »kan med sikkerhed sige«, at opgaverne i forhold til patienterne bliver løst, som de skal.

Knækgrænser betød tab af honorarer for 28 mio. kr.

> København

Af en opgørelse fra Danske Regioner fremgår det, at samtlige de praktiserende speciallæger, som sidste år fik reduceret deres honorarer, fordi deres omsætning oversteg visse fastlagte grænser - de såkaldte knækgrænser - tilsammen fik reduceret deres honorar med ca. 28 mio. kr. Ved ophævelse af knækgrænser vil regionerne dermed som minimum skulle udbetale et tilsvarende beløb til speciallægerne. Det oplyser sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et svar til De Radikales sundhedsordfører, Charlotte Fischer, der har spurgt ministeren, hvad det vil koste at le mpe henholdsvis helt fjerne de honorarbegrænsninger, der i dag gælder i overenskomsten for praktiserende speciallæger.

Knækgrænser indgår i de aktuelle forhandlinger om fornyelse af overenskomsten vedrørende speciallægehjælp.

Enmånedsfrist giver mere lighed i sundhed

> København

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deler ikke blandt andre Danske Regioners og oppositionens bekymring over, at behandlingsfristen per 1. oktober sættes ned til en måned.

Bekymringen går bl.a. på, at lægerne vil forsvinde til privathospitaler, der kan give langt bedre løn og arbejdsforhold, og at garantien er det samme som at støtte private hospitaler ad bagdøren.

»En bistandsklient vil nu have en rettighed til at blive behandlet efter en måned på et privathospital. Det har den velhavende fra Guldkysten eller en person med sundhedsforsikring hele tiden haft«, sagde Lars Løkke Rasmussen forleden efter et samråd i Folketingets Sundhedsudvalg ifølge Altinget.

Sygehusdirektører og regionsformænd, som Ritzau har talt med, siger, at de både mangler personale og udstyr: »På nogle områder er vi rigtig langt fra målet. Jeg frygter, at mange patienter bliver presset ud på privathospitaler«, siger Anne Thomassen, cheflæge på Århus Sygehus.

Patienter indberetter fejl

> København

Som det første sted i landet giver Ortopædkirurgisk Afdeling på Frederiksberg Hospital nu patienter og pårørende mulighed for at indberette fejl og utilsigtede hændelser, som de måtte blive udsat for undervejs i deres behandlingsforløb. Håbet er især, at hospitalet kan få mere at vide om komplikationer, der måske rammer patienten, efter at den pågældende er kommet hjem.

»Ofte kan der være tale om meget langvarige komplekse forløb, hvor en masse forskellige aktører er involveret i plejen og behandlingen af patienterne, og her kan der let gå noget galt. Derfor er det utroligt vigtigt at få en løbende dialog med patienterne og få deres respons på, hvordan man kan gøre noget bedre«, udtaler klinikchef Arne Borgwardt fra Ortopædkirurgisk Klinik til Berlingske Tidende.

Patienterne og deres pårørende får en kode til en hjemmeside, hvor de kan indberette eventuelle fejl og utilsigtede hændelser undervejs i hele forløbet - lige fra henvisning over indlæggelse til operation, udskrivelse og efterfølgende kontroller.

Fremtidens lægeforening

> Foreningen af Speciallæger

De vigtigste konklusioner vedrørende den fremtidige organisering af Foreningen af Speciallæger, FAS, er, at modellen skal bygge på samarbejde, således at det, der fremover bliver FAS, kan agere med fuld stemmevægt internt i Lægeforeningen. I den forbindelse er det også vigtigt at understrege, at samarbejdet fremover organiseres således, at de enkelte foreninger varetager deres egne anliggender, inkl. deres egen forhandlingsret. Man opnår på den måde en model, som gør det muligt at undgå »stemmespild«, uden at forhandlingsretten anfægtes. Det ønskes tillige, at medlemskab af en forhandlingsberettiget forening skal være obligatorisk i fremtiden, således at det nye medlemskab bæres af den forhandlingsberettigede forening. Dette i modsætning til i dag, hvor det er medlemskabet af FAS, som er obligatorisk.

Med omorganiseringen af FAS som skitseret vil der være mulighed for, at arbejdet i Fremtidens lægeforening kan etableres som en sammenslutning af forhandlingsberettigede foreninger, der tæller med en stemmevægt svarende til samtlige medlemmer i sammenslutningen.

Det endelige forslag vil blive forelagt på FAS' repræsentantskabsmøde den 3. november 2007, hvor også forslag til ændringer af vedtægter for Lægeforeningen forventes at foreligge.

Læs hele Overlægeforeningens nyhedsbrev på www.laeger.dk

Sundhedstjek til alle

> København

Tusindvis af danskere bliver hvert år behandle for alvorlige sygdomme, som ifølge Socialdemokraterne kunne være undgået, hvis de var blevet opdaget i tide. Derfor vil partiet give alle danskere ret til et årligt, gratis sundhedstjek: »Med et sundhedstjek vil vi på sigt spare penge på behandling af en række livsstilssygdomme, penge, vi så i stedet kan bruge på at behandle andre sygdomme. Men det er jo ikke kun et spørgsmål om penge. Det handler også om, at sundheden i Danmark er meget ulige fordelt. Højtuddannede lever længere end ufaglærte. Et gratis sundhedstjek til alle vil være med til at fjerne den ulighed«, udtaler Socialdemokraternes medlem af sundhedsudvalget, Sophie Hæstorp.

Husk at stemme

> Yngre Læger

Den 19. september starter valget til Yngre Lægers repræsentantskab.

Hvis du ikke modtager en stemmeseddel eller får en forkert stemmeseddel, enten elektronisk eller på papir, skal du reagere hurtigst muligt. Se vores vejledning på side 3235 her i bladet.

Du kan se alle opstillede og evt. valgoplæg på www.laeger.dk - hvis du er logget på, skal du blot klikke på valgikonet.