Skip to main content

På vej mod troen

Minister og regionsformand har fået 125 forslag til, hvordan arbejdsmiljøet på sygehusene kan blive bedre.

Det startede med en kronik i Ugeskrift for Læger. Det sluttede med et møde med sundhedsministeren.

»Det er et flot arbejde, I har lavet,« sagde sundhedsminister Jakob Aksel Nielsen, da lægerne Cæcilie Buhmann, Lise Gisselmann, Liv Lyngå von Folsach og Rasmus Nielsen i tirsdags præsenterede ham for 125 forslag til, hvordan arbejdsmiljøet på sygehusene kan blive bedre. Forslagene, der næsten alle kommer fra læger, indløb på 14 dage på en særlig hjemmeside, givostroentilbage.dk, der blev oprettet som foreløbig afslutning på den omfangsrige debat, der opstod, da Cæcilie Buhman beskrev sine oplevelser som turnuslæge i en kronik her i bladet for snart et år siden. »Kære kollega, giv mig troen tilbage«, lød undertitlen på kronikken, der beskrev trængte sygehusafdelinger med ringe arbejdsmiljø og usolidariske læger, turnuslæger alene på vagt og patienter, der ikke får optimal behandling.

Forslagene rummer en bred palet. Lige fra adgang til et måltid mad i vagten til bedre supervision i uddannelsen og bedre arbejdstilrettelæggelse. De er blevet sendt til sygehuse og regioner. De fire læger opfordrede på mødet sundhedsministeren til at gøre sit til at de bliver fulgt op.

De fire læger gav udtryk for, at debatten viser, at hvad der måske kunne ligne brok, faktisk dækker over frustrationer, som der nu skal tages fat i ved nogle konstruktive forandringer.

Ministeren udtrykte en generel tiltro til udvikling og forbedring, der kommer »nedefra.«

»Jeg er for tiden på rundtur i regionerne og ser, at rigtig mange folk på afdelingerne selv tager initiativer til forandringer i stedet for at de kommer oven fra. Det synes jeg er positivt og jeg ser det som et udtryk for, at der er vilje og motivation til forandring.«

Vi har et godt sundhedsvæsen!

Et vigtigt ærinde for de fire læger var at få ministeren til at gøre sit for at vende det negative billede, pressen ofte tegner af sundhedsvæsenet. Både fordi der rent faktisk bliver gjort meget godt og fordi vejen frem efter de fire lægers mening er at genfinde stoltheden over at være ansat i sundhedsvæsenet.

»Vi knokler rent faktisk. Og vi gør meget godt. Debatten har vist, at der er et behov for at få troen tilbage. Vi skal genfinde stoltheden over, hvad vi gør. Der er så mange dårlige historier, og der er behov for en positiv stemning,« sagde lægerne.

Det bakkede ministeren op om. »Jeg er sikker på, at det I har gjort, har I gjort af kærlighed til jeres arbejde,« sagde han.

»Vi skal væk fra de dårlige enkeltsager, der ikke er repræsentative for vores system. Det er bemærkelsesværdigt, at de mennesker, der har været i kontakt med sundhedsvæsenet er meget tilfredse. Jeg mødte for eksempel forleden en mand i flyveren, der havde haft en hjernesvulst. ,Det passer slet ikke, hvad de skriver om sygehusene,` sagde han til mig. Jeg har en talerstol, som jeg nok kan bruge til at tale om forbedringer, men jeg skal også minde om at vi har et godt sundhedsvæsen. Men jeg kan ikke ændre spisesedlerne,« sagde Jakob Aksel Nielsen.

Mere end opbakning og vedholdende påmindelse om, at vi har et godt sundhedsvæsen, kunne sundhedsministeren altså ikke love. Til gengæld virkede han meget interesseret i en invitation fra Lise Gisselmann om at gå med på en nattevagt på kirurgisk afdeling på Slagelse Sygehus.

Også regionernes formand, Bent Hansen har fået overdraget forslagene personligt. Ved den lejlighed indbød Bent Hansen Yngre Læger og Lægeforeningen til et konkret samarbejde med regionerne om at forbedre arbejdsmiljøet på sygehusene.

Læs også kronikken side 872.

God aftale til overlægerne
> København

Natten til den 27. februar indgik FAS forlig med Regionerne om fornyelse af overenskomster og aftaler for overlæger ansat på hospitalerne i regionerne.

Erik Kristensen, formand for forhandlingsdelegationen, udtrykker tilfredshed med resultatet.

»Vi glæder os over at have fået rettet den op på den pensionsskævhed, der har eksisteret mellem overlægerne og de øvrige ac-grupper. Vi er tilfredse med lønløftet og den øgede fokus, der kommer på arbejdsmiljø i forhold til vagt og natarbejde«.

Han understreger desuden, at der ingen indholdsmæssige ændringer er i aftalen vedr. overlægers ret til bibeskæftigelse. Forliget indebærer bl.a.

- et lønløft til alle overlæger

- pension af grundløn og tillæg øges fra 16,12% til 17,5%

- pension af vagthonorarer øges fra 5 til 10%

- Ny delvagt og større honorering på eksisterende vagtformer.

Etablering af en delvagt på hverdage, er en dubleringsvagt af de hårdt belastede vagter. Arbejdet omfatter fortsat klinisk arbejde af uopsættelig karakter.

Aftalen kan ses på www.laeger.dk

Ny sundhedsportal
> København

»Tvangstanker kan ses i hjernen« og »enæggede tvillinger ikke helt ens«. Det var nogle af de nyheder, man forleden kunne læse, når man klikkede sig ind på den nyeste danske sundhedsportal på nettet

Det er Danmarks Radio, der netop har åbnet en ny sundhedsportal - dr.dk/sundhed - med nyheder og gode råd om sundhed og sygdom. Sundhedsportalen giver danskerne adgang til artikler, fakta og blogs om sundhed og forebyggelse. F.eks. har sundhedsminister Jakob Axel Nielsen sin egen blog. Portalen er en guide til praktisk talt al tilgængelig viden om sundhed og sygdom i Danmark.

Hjemmesiden er oprettet i samarbejde med 220 patientforeninger heriblandt Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen samt myndigheder, organisationer og tidsskrifter, som alle bidrager med viden og nyheder, herunder også Ugeskrift for Læger.

Handlingsplan for de medicinske patienter
> København

De medicinske - ofte ældre - patienter med mange forskellige sygdomssymptomer, bliver underprioriteret som en følge af regeringens fokus på ventetider og behandlingsgarantier. Ressourcerne går i stigende grad til det kirurgiske område.

Det mener Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten, som har fremsat et beslutningsforslag, hvorefter regeringen opfordres til at iværksætte en handlingsplan for de medicinske patienter med henblik på at skabe mere overskud og bedre kvalitet i den behandling de får på sygehusene og under rehabiliteringen i deres eget hjem.

Baggrunden er bl.a. en undersøgelse som Ældre Sagen kunne offentliggøre i november, og hvoraf det fremgik, at der på en tredjedel af de medicinske afdelinger er overbelægning mere end ni måneder om året.

Et af de medicinske afdelingers mange problemer er, at der ikke findes tilstrækkelig stærke incitamenter på sygehusene til at overvåge patienternes bedring frem til, at de er blevet fuldt funktionsdygtige. Det skyldes ifølge forslagsstillerne, at takststyringssystemet belønner sygehusene snævert for patientens umiddelbare behandling, men ikke for patientens rehabilitering.

Regeringen opfordres derfor til at udarbejde en strategi for rehabiliteringen af de medicinske patienter med henblik på at sikre dem et veltilrettelagt og sammenhængende patientforløb.

M edicinalgiganter beskyldes for »aggressiv lobbyisme«
> København

Mens politikerne har diskuteret om og hvor hurtigt hpv-vaccinen skal med i børnevaccinationsprogrammet, har de to firmaer bag de to tilgængelige vacciner - Sanofi Pasteur og GlaxoSmithKline - bedrevet et større lobbyarbejde for at politikerne skal vælge netop deres vaccine.

Også imellem de to firmaer har der ifølge Altinget været markante og usædvanlig bidske meningsudvekslinger. I november 2007 landede en klage på bordet hos daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra Sanofi Pasteur, der klagede over GlaxoSmithKline's markedsføring af dennes vaccine Cervarix. Klagen er endnu ikke afgjort.

På nogenlunde samme tidspunkt uddelte Sanofi Pasteur til en lægekonference et brev, der med Sundhedstyrelsens logo og underskrifter anbefalede lægerne at bruge netop Sanofi Pasteurs vaccine. Sundhedsstyrelsen kvitterede med en påtale.

»Jeg må nok sige, at jeg aldrig har oplevet noget lignende. Begge firmaer har været meget aggressive i deres lobbyisme over for mig. De har ringet i tide og utide og fortalt om det enkelte præparats lyksaligheder,« fortæller formand for folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard til Altinget.

Da Sundhedsstyrelsen i oktober sidste år anbefalede politikerne Sanofi Pasteurs vaccine, fordi den modsat konkurrentens også dækker for kønsvorter, tog GlaxoSmithKline fat fat på at overbevise politikerne om, at Sundhedsstyrelsen ikke har ret i, at de to vacciner lige godt forebygger livmoderhalskræft. GlaxoSmithKline mener, at deres vaccine dækker bedre og holder længere og at deres konkurrent er blevet favoriseret i pressen

Sådan bliver du speciallæge
> Yngre Læger

Har du brug for at finde vej i speciallægeuddannelsens kringelkroge? Så er der hjælp at hente i det nye område »Sådan bliver du speciallæge« på Læger.dk. Her får du overblik over de forskellige elementer i videreuddannelsen, gode råd, videreuddannelsesrelevante link og endelig er der hjælp at hente, hvis du har spørgsmål eller problemer med din videreuddannelse.

Log dig på og klik på logoet i højremenuen. Du kan også finde området ved at klikke på Uddannelse > Videreuddannelse > Sådan bliver du speciallæge.