Skip to main content

Indberetning om økonomisk støtte

Næstformand for Lægeforeningen, formand for Lægemiddeludvalget Yves Sales

4. jun. 2009
2 min.

Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet, NSL, har nu eksisteret i et år, og Nævnet har netop udsendt sin første årsberetning. Nævnet har konstateret en del tilfælde, hvor sundhedspersoner ikke har orienteret NSL om, at de har søgt økonomisk støtte fra en lægemiddelvirksomhed. Det er en forpligtelse efter den samarbejdsaftale, der er indgået mellem apotekerne, Lægeforeningen og lægemiddelindustrien. Nævnet har betragtet det første år frem til den 1. april 2009 som en overgangsperiode, og der er derfor som hovedregel ikke givet bøder til sundhedspersoner for den manglende overholdelse af indberetningspligten. Derimod er der i 95 tilfælde givet bøder på i alt halvanden million kroner til virksomheder.

Denne praksis bliver nu ændret, så Nævnet strammer op også over for sundhedspersoner. Misligholdelse af orienteringspligten kan ved gentagne tilfælde give bøder på op til kr. 5000. Lægeforeningen vil derfor også af denne grund opfordre sine medlemmer til at huske at orientere NSL. Tallene, som NSL fremlægger i sin første årsberetning, dækker perioden frem til udgangen af 2008. Sammenligningsgrundlaget er altså tal fra forgængeren NMI, Nævnet for Medicinsk Informationsmateriale, der kun behandlede industriens sager. Det fremgår, at der har været mere end en fordobling i antallet af anmeldte sager i løbet af de seneste fem år. Industriens anmeldelse af sager i relation til samarbejdsaftalen var i 2008 oppe på 4295 mod 4088 året før. Der er tale om efteruddannelsesaktiviteter som møder, kongresrejser, sponsorater, gaver etc. Nævnet modtog i 2008 orientering fra 171 sundhedspersoner. Af gode grunde er der ikke tal fra året før.

Der har i indkøringsfasen utvivlsomt været megen tvivl om, hvordan aftalerne skulle anvendes og, hvor grænserne gik for orienteringspligten. Nævnet fortæller ikke noget om henvendelser fra læger, men at der har været et meget stort antal forespørgsler fra virksomhederne. Et tusinde telefoniske henvendelser i 2008 og flere tusinde mails. Der er hjælp at hente på NSL's hjemmeside, men generelt kan man sige, at det er bedre at indberette en gang for meget end slet ikke at orientere Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet.

Danske Regioners formand har kommenteret tallene med bemærkninger om, at virksomhederne ikke anvender midler til lægernes efteruddannelse for deres blå øjnes skyld, men for at tjene penge. Det er givetvis korrekt, men han glemmer at få med, at markedet for private midler findes, fordi der mangler offentlige midler til sundhedspersonalets efteruddannelse. Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet og samarbejdsaftalen om vilkårene for lægers og apotekeres samarbejde med lægemiddelvirksomheder er etableret af parterne selv som en uafhængig instans for at påse, at de private midler forvaltes på en etisk forsvarlig måde. Derfor er det vigtigt, at også sundhedspersoner er opmærksomme på de forpligtelser, som findes i aftalerne.