Skip to main content

Indiske læger glæder sig til at komme i gang

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

18. jan. 2008
6 min.

»Og så er der noget, vi kalder vagthyppighed. Ingen kan holde ud at have nattevagter hele tiden. Then You get mad! Du skal se dagslyset en gang imellem«.

Seniorkonsulent Lone Rasmussen fra Yngre Læger laver en fingerbevægelse mod hovedet, det skal illustrere, hvor skør man bliver af at have nattevagter konstant. Det skaber en vis munterhed i salen.

Grenaa en mørk dag i januar. Uden for er det mildt og diset. Inden for sidder de 31 indiske læger og følger koncentreret med. Det er en historisk dag, hvor en stor gruppe udenlandske læger introduceres til danske forhold på sygehusene. Lægeforeningen og Yngre Læger er gået sammen om arrangementet i Dronningens Ferieby.

De indiske kolleger har været i Danmark i en måned og fire dage. De er midt i deres introduktionsperiode, før de den 1. februar begynder at arbejde på de respektive afdelinger på sygehusene i først og fremmest Region Midtjylland.

I dag vil de to organisationer sikre, at de indiske læger er godt inde i forholdene på det danske arbejdsmarked og de aftalte forhold på netop deres område.

Lone Rasmussen forklarer. Hun er kommet til 11-timers-reglen og til fridøgn. Hun forklarer, at man højest må arbejde hver anden weekend, og at det skal følges op med et fridøgn.

»Når I så har fri efter en arbejds-weekend, er det ikke afspadsering. Det er fridøgn. Pas på! Det skal I se efter, når I får jeres lønseddel«, siger hun advarende.

Flere af de indiske speciallæger råber op. Det vil de lige have gentaget. Lone Rasmussen gentager, og Mads Skipper, der er formand for Yngre Læger i Region Midtjylland, rejser sig og supplerer:

»Hvis I arbejder en søndag, har I krav på en fridag i løbet af ugen. Det er ud over fridøgnet. En kompensation, fordi I skulle arbejde en søndag«.

De indiske læger noterer flittigt. Foran dem på bordene ligger overenskomsterne. Udenfor bliver det mere og mere mørkt.

»En god dag«

De indiske læger glæder sig til at komme i gang, det lægger de ikke skjul på denne våde januardag. De har siden ankomsten boet i Dronningens Ferieby i Grenaa.

Herfra er de blevet introduceret til deres kommende arbejdssteder, og de har forbedret deres danskkundskaber. I dag gælder det så løn- og arbejdsforhold på initiativ af Lægeforeningen og Yngre Læger.

- Det er en vigtig dag, dette her. Et godt arrangement, der betyder, at vi kommer ind i de danske forhold. For mit vedkommende er de nu ikke så meget forskellige fra det, jeg kender i Indien, og mine lønforhold bliver også nogenlunde de samme, siger Subhash Balhara, der skal være narkoselæge på Århus Universitetshospital. Han har arbejdet på et hospital i Delhi, siden han blev færdiguddannet inden for sit speciale i 2001. Også Shalini Menton er glad for arrangementet. Hun har den bærbare computer slået op foran sig og noterer flittigt:

- Det er vigtigt for os at komme grundigt ind i de arbejdsforhold, vi skal arbejde under i Danmark. Mange af os har hidtil arbejdet inden for det private område i Indien, og den private sektor er meget ustruktureret. Så for dem af os vil der være meget nyt. Selv har jeg arbejdet inden for det offentlige, blandt andet mange år i den indiske flåde. Her har vi også overordnede forhold, der kan minde om de danske, siger Shalini Menton, der fremover skal arbejde på Regionshospital Horsens.

Inden for det offentlige ligger lønnen i Indien på omkring, hvad der svarer til 15.000 kroner men med væsentlig lavere skat end i Danmark. På private hospitaler og klinikker er lønnen generelt højere, til gengæld er der stor forskel på arbejdsvilkår.

»Vi vil gerne bruges«

Der er pause i kursusdagen, for der er mange oplysninger, der skal fordøjes. De indiske læger er blevet introduceret til Lægeforeningen, til Yngre Læger, den danske model og overenskomsten. Nu skal de høre om muligheden for at forhandle sig frem til løntilskud under ordningen Ny Løn, og de skal høre om lægekultur og kollegialitet.

- Jeg tror, at det er meget forskelligt, hvilke forhold de indiske kolleger hidtil har arbejdet under. Dem, der har arbejdet under private forhold, har måske ikke været vant til centralt forhandlede løn- og arbejdsforhold. Derfor er det vigtigt, at de får grundigt kendskab til de forhold, de fremover skal arbejde under. Men jeg håber, at der bliver mulighed for en dialog om det indiske system i forhold til de danske, og om hvor vi skal sætte ind, og hvor de har brug for os, siger Lone Rasmussen.

Konsulent i Lægeforeningen, Jakob Andreas Salfelt, er enig:

- Det er selvfølgelig vigtigt at få et billede af, hvor de kan bruge os, og det gælder ikke kun de indiske læger. Vi vil gerne bruge dette til at forstærke vores indsats over for de udenlandske læger i Danmark, og det gælder også den enkelte læge, der selv er kommet til landet. Så vi høster nogle erfaringer, vi kan bruge i en generel indsats over for vore udenlandske kolleger.

Mads Skipper, Yngre Læger i Re-gion Midtjylland: Ja, her har vi fælles interesse og er helt på bølgelængde. Udenlandske læger i Danmark skal behandles på lige vilkår med deres danske kolleger, og de skal som speciallæger også kunne være med til at sikre uddannelse af os yngre læger.

»Brug tillidsrepræsentanterne«

Men nu er pausen forbi, og de indiske læger er tilbage på pladserne, klar til at få flere input. Mads Skipper fortæller om mulighederne for at forhandle ekstra løn i forhold til kompetencer, og gang på gang kommer han ind på, hvor vigtigt det er at benytte sig af tillidsrepræsentanten.

»Vi er ikke i tvivl om, at mange af jer vil være kvalificeret til at få ekstra løn«, siger han, og det er noget, de indiske kolleger noterer sig.

Så er det Jakob Andreas Salfelts tur. Han vil fortælle om arbejdsmiljø, kollegiale forhold og kulturen på de danske sygehuse.

»Mange læger oplever stress, og selvmordsrisikoen er høj«, melder han ud. Det ser ikke ud til at chokere de indiske læger. Oplægsholderen fortæller, at det er vigtigt for Lægeforeningen at medvirke til en kollegial kultur med god kommunikation på arbejdspladsen. Alle læger har pligt til at arbejde for en god kollegialitet med respekt og åbenhed som vigtige nøgleord. Jakob Andreas Salfeldt fortæller om, hvordan nye kolleger skal modtages, så de føler sig trygge og velkomne. De indiske læger følger interesseret med, for snart er de selv i gang med arbejdet på de respektive afdelinger, omgivet af danske kolleger.

»Ja, og vi håber da, at I på jeres måde vil bidrage til at skabe en god kultur der, hvor I kommer til at arbejde«, tilføjer Mads Skipper fra Yngre Læger.

De to organisationer, Lægeforenin-gen og Yngre Læger, har satset mange ressourcer på at sikre de indiske læger den bedst mulige start på de danske sygehuse. Arrangementet denne dag er kun et led i disse bestræbelser, men det er et vigtigt led. De indiske kolleger har fået god indformation om løn- og arbejdsforhold, om lægeansvar, og meget mere, og organisationerne har i virkeligheden gjort Region Midtjylland en stor tjeneste ved på eget initiativ at tage denne del af informationen på sig. Samtidig har Lægeforeningen og Yngre Læger indhøstet erfaringer, der kan bruges i forhold til andre udenlandske kolleger.