Skip to main content

Individuel Ny Løn er også for yngre læger

Camilla Kjærager, konsulent i Yngre Lægers sekretariat ck.fayl@dadl.dk

4. nov. 2005
3 min.

Ny Løn-databasen er tilgængelig på www.fayl.dk og www.fas.dk og den er flittigt besøgt. Når databasen bliver opdateret, er mere end 200 unikke yngre læger ugentligt inde og tjekke, hvad der er forhandlet hjem i deres amt/H:S. Det er lægekredsforeningerne i samarbejde med de lokale yngre læger/overlæger, der indrapporterer tillæggene. Ud over databasen med de individuelle tillæg giver www.fayl.dk også adgang til de mange forhåndsaftaler, som Yngre Læger lokalt har indgået.

Hvad er der af tillæg i databasen?

Efter det første år er der registreret 909 individuelle Ny Løn-tillæg til yngre læger. Det største tillæg er på 128.300 kr.

I gennemsnit er tillæggene på 14.500 kr. årligt. Sønderjylland har registreret færrest tillæg, nemlig 4, mens H:S står for 179 tillæg eller 20% af alle tillæggene. Vejle, Århus og Frederiksborg Amter er også godt med og har indrapporteret mere end 100 tillæg hver.

Det er afdelingslægerne, der forhandler sig til flest tillæg. I øjeblikket går 43% af tillæggene til afdelingslægerne, der udgør 20% af lægerne på Amtsrådsforeningens område og 30% af lægerne i H:S. Det stemmer godt over-ens med de forventninger, som Yngre Læger havde forud for Ny Løn. Nemlig at de velkvalificerede afdelingslæger også er dem, der har de bedste chancer for at forhandle sig til en højere løn. Det ser ud til, at afdelingslægerne får tillæg både direkte for deres kvalifikationer og indirekte i kraft af de funktioner, de er kvalificeret til at varetage.

Kvalifikationer, funktioner og resultater

Reservelægerne og 1. reservelægerne scorer hver 27% af tillæggene. For 1. reservelægerne er det lidt mere, end deres andel »berettiger« til, men de må også formodes at have flere kvalifikationer og kunne varetage flere funktioner end reservelægerne.

De fleste steder honorerer man primært funktioner, men fx i Ringkjøbing Amt er to ud af tre tillæg kvalifikationstillæg, og i Vejle er næsten 40% af tillæggene resultatløn, så der er en del variation.

Fordelingen på køn af de individuelle Ny Løn-tillæg er noget skæv, når man dykker lidt ned i tallene. De mandlige yngre læger får 53% og kvin-derne 47% af tillæggene. Men kvinderne udgør 53% af medlemmerne. En procent, der vokser, jo længere man bevæger sig ned i de store årgange af relativt nyuddannede reservelæger uden individuelle tillæg.

Heldigvis er de individuelle tillæg ikke den eneste mulighed for at få Ny Løn. Vi har p.t. ikke noget statistisk belæg for det, men man kunne forestille sig, at de tillæg, der bliver forhandlet hjem via forhåndsaftalerne, fx fronttillæg og transporttillæg, i ret stort omfang går til de yngste og dermed også pynter lidt på kvindernes andel af Ny Løn. Men det kan være ønsketænkning.

Så en opfordring til kvinder og mænd, uanset alder, titel og ansættelsessted: Klik ind på www.fayl.dk under »Løn og Overenskomst« og se, hvad der er forhandlet i dit amt og med hvilke begrundelser. Måske er der inspiration at hente. Inspiration, der i bogstaveligste forstand kan være guld værd!

Sådan går det hos overlægerne


Der er givet 931 tillæg til overlægerne.


Det største tillæg er på 274.600 kr.


Det gennemsnitlige tillæg er på 23.023 kr.


I alt har overlægerne fået tillæg for godt 21 mio. kr.


FAS-kvinderne får 26% af tillæggene; de udgør 24% af medlemmerne.