Skip to main content

Industripenge får lægepolitikere til at melde fra til Folkemødet

En lang række debatter på Folkemødet bliver uden deltagelse af flere lægepolitikere, fordi debatterne er sponsoreret af medicinalindustrien. Opdateret med kommentar fra Lægeforeningens formand.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

15. jun. 2016
3 min.

Kort inden Folkemødet begynder på Bornholm på torsdag har en lang række lægepolitikere besluttet at melde afbud til forskellige debatter.

Årsagen er, at for at kunne deltage i de debatter, der er sponsoreret af et eller flere medicinalfirmaer, skal lægepolitikerne lade sig registrere og få tilladelse af Lægemiddelstyrelsen. Og dermed vil lægerne stå som havende en tilknytning til en bestemt medicinalvirksomhed, hvis de deltager i debatten. Og det vil bl.a. formanden for PLO, Christian Freitag, ikke.

”Jeg skulle have deltaget i en debat om mænds sundhed og hvorfor vi måske ikke er så gode til at gå til lægen. Men det firma, som sponsorerer debatten, laver angiveligt prostatamedicin, og så kommer der pludselig en anden dagsorden ind. For når jeg siger – som jeg mener – at, det er vigtigt, at mændene kommer til læge, så kan det blive læst som om, at industrien har fået mig til at få flere mænd til lægen, så industrien kan sælge noget mere medicin. Den kobling skal ikke være der, når jeg optræder som formand for PLO,” siger Christian Freitag.

Derfor har han meldt afbud til debatten ”Hvorfor er mænd skvat?”, der er sponsoreret af Astellas Pharma a/s.

Når jeg siger – som jeg mener – at, det er vigtigt, at mændene kommer til læge, så kan det blive læst som om, at industrien har fået mig til at få flere mænd til lægen, så industrien kan sælge noget mere medicin. Den kobling skal ikke være der. Christian Freitag, formand for PLO

Reglerne for lægers tilknytning til industrien er blevet strammet siden sidste års Folkemøde og derfor har hverken arrangørerne eller lægepolitikerne ikke været opmærksomme på kravet om registrering af tilknytning. Og derfor kommer afbuddene så kort tid før Folkemødet.

PLO og DSAM har meldt afbud til i alt ni debatter, der også omfatter debatten ”Kan Danmark blive verdensmestre i vaccination?”, som PLO’s næstformand Niels Ulrich Holm har trukket sig fra, fordi Pfizer er sponsor, og debatten ”Hvordan får lægerne viden nok om små sygdomme?” med fokus på blodkræft har formanden for PLO Hovedstaden Flemming Skovsgaard trukket sig fra, fordi Janssen-Cilag er medsponsor.

Også formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkøbing, har trukket sig fra debatten "Kræftmedicin - for dyr eller alle pengene værd?", der er sponsoreret af 11 medicinalvirksomheder.

"Jeg har konstateret, at Sundhedsministeriet tolker reglerne om lægers tilknytning til lægemiddelindustrien sådan, at de også omfatter arrangementer på Folkemødet. På den baggrund har jeg truffet det personlige valg, at jeg ikke ønsker at deltage i Folkemøde-arrangementer, som er sponseret af lægemiddelindustrien. Som formand og forsker er det vigtig for mig at fremstå helt uafhængig. Det ændrer ikke ved, at Lægeforeningen støtter den nuværende lovgivning, som giver mulighed for åbent samarbejde mellem læger og industri," siger Andreas Rudkøbing.

Og desuden har Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, trukket sig fra debatten ”Etisk prioritering i sundhedsvæsenet: værdier til debat”, som er sponsoreret af Teva Danmark og Genzyme.

Ifølge programansvarlig for Folkemødet 2016, Julie Christine Artke, har afbuddene endnu ikke ført til aflysninger af debatter.

Se programmet over, hvilke debatter lægepolitikerne deltager i her: