Skip to main content

Industripenge til amerikanske læger skal nu offentliggøres

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

6. jan. 2012
3 min.

Én enkelt amerikansk læge fik i 2010 ifølge Financial Times 234.000 dollar (1.337.000 danske kroner) for sit samarbejde med medicinalindustrien. Primært som underviser og foredragsholder for biotekselskabet Cephalon.

Det har den amerikanske offentlighed kunne få indblik i, efter 12 medicinalvirksomheder sidste år begyndte at offentliggøre på deres hjemmesider, hvad de har betalt læger - for middage, forplejning, rejseaktivitet, konsulentbidrag og forskningsdeltagelse mv.

Virksomhederne har taget forskud på den bevægelse mod fuld offentlighed om samarbejdet mellem læger og medicinalindustri, som ruller hen over lægeverden i disse år.

"Jeg synes, at offentlighed i Europa er både ønskværdigt og uundgåeligt", har Richard Bergstrom, der er leder af European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, der repræsenterer medicinalindustrien på tværs af EU, sagt til British Medical Journal i oktober.

Ny lov sikrer fuld offentlighed i aflønning

1. januar i år blev der indført en helt ny og meget vidtgående lov i USA - The Physician Payment Sunshine Act - der er en del af Barak Obamas sundhedsreform. Den skal sikre fuld offentlighed i pengestrømmen mellem medicinalindustri og læge.

Medicinal- og medicofirmaer, der betaler eller giver værdier for mere end 10 dollar til en enkelt læge, er nu forpligtet til at oplyse det til de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Virksomhederne skal ved årsskiftet indberette oplysninger til myndighederne, der 31. marts 2012 vil udgive en rapport, hvori alle kan se samtlige betalinger mellem industri og læger.

Desuden skal lægen og de nærmeste pårørendes ejerskab og øvrige økonomiske interesser i industrien offentliggøres, aktier eksempelvis.

De virksomheder, der med forsæt ikke efterlever de nye regler, vil få bøder på op til et maksimum på én million dollars.

Alle informationer om økonomiske mellemværende og interesser vil samtidig blive offentliggjort på en ny hjemmeside, så alle kan se, hvilke læger, der tjener hvad og på hvilke aktiviteter. Den skal være klar til offentligheden senest ved udgangen af september 2013.

Danmark drøfter åbenhed

I Danmark har blandt andet formand for de Praktiserende Lægers Organisation Henrik Dibbern ved flere lejligheder talt for fuld offentlighed i lægers økonomiske mellemværende med industrien.

Sundhedsministeriet har netop igangsat et arbejde, der skal se på, om reglerne for lægers samarbejde bør strammes:

"Overordnet set er der brug for større åbenhed om lægers arbejde for industrien. Vi skal eksempelvis have mere at vide om, hvilke opgaver lægen udfører for virksomheden, hvor fast tilknytningen er, og hvor stort vederlaget er. Det er relevant at kende beløbets størrelse", har sundhedsminister Astrid Krag (SF) sagt til Morgenavisen Jyllands-Posten.

I kommissoriet står, at: "Regeringen er dog samtidig af den opfattelse, at risikoen for økonomiske interessekonflikter mellem fagpersoner i det danske sundhedsvæsen og lægemiddelindustrien skal begrænses mest muligt."

LVS: Løn er privat

Formand for de Lægevidenskabelige Selskaber (tidl. Dansk Medicinsk Selskab, red.) Peter Schwarz er ikke tilhænger af det offentlige indblik i aflønninger:

"Jeg synes, at det er et privat forhold, hvad man tjener. Jeg tror ikke, at man er påvirket, fordi man tjener 5000 kroner for at undervise nogle praktiserende læger en aften sponsoreret af et lægemiddelfirma".

Industrien kan altså ikke købe loyalitet fra en læge?

"Jeg har i hvert fald aldrig nogensinde set det. Jeg har vanskeligt ved at tro, at en professor vil stille hele sin troværdighed og fremtid på spil for 5.000 kroner fra en medicinalvirksomhed. Når man ser de specialister, professor og førende klinikere, der er aktive i samarbejdet med industrien, så er de jo oftest involveret med en række konkurrerende firmaer - og ikke kun ét. Netop fordi de firmaer har interesseområde indenfor en given sygdom, som den pågældende professor er specialist i".